Regionu potrebno šest decenija da dostigne EU

Region zapadnog Balkana ocjenjen je kao područje u Evropi s najboljim izgledima za ekonomski rast. Međutim, regionu će ovim tempom za dostizanje Evropske unije biti potrebno još šest decenija, procjena je svjetskih ekonomskih stručnjaka. Domaći ekonomisti smatraju da su i te poražavajuće prognoze previše optimistične.

Republika Srpska 14.01.2023 | 19:52
Regionu potrebno šest decenija da dostigne EU

Prognoze da će Zapadni Balkan za 60 godina dostići prosjek Evropske unije zahtijevaju u BiH  stope privrednog rasta dvostruko veće u odnosu na prosjek u uniji.

Međutim, nas ove ali i narednih nekoliko godina čeka turbulentan ekonomski period. 2023. će biti teška godina inflacije i usporavanja privredne aktivosti, kaže ekonomista Milenko Stanić.

“Ozbiljni problemi sa kojima će se suočiti zemlje Zapadnog Balkana su, prije svega, nedostatak povoljnih izvora finansiranja, što utiče na investicije. Kamatne stope se povećavaju i u okruženju, a još brže će rasti u našim uslovima. Visoke kamatne stope će biti generator značajnog smanjenja investicione aktivnosti, a bez investicija nema ozbiljnih stopa privrednog rasta”, objašnjava Stanić.

Ipak, nije svuda u regionu isto. Tako, za razliku od BiH, Srbija ima ozbiljne stope ekonomskog rasta i priliv stranih investicija, ističe Stanić, dodajući da ekonomska, politička i pravna nesigurnost tjeraju strane investitore sa ovog prostora.

“Primjetno je da posljednjih godina i domaći investitori u značajnoj mjeri i obimu odlaze u druge, prije svega susjedne zemlje. Vidljivo je da veliki broj domaćih investitora ulaže u Srbiju i Hrvatsku. To govori da ukupan ambijent u BiH ne stvara uslove za ozbiljnu investicionu aktivnost”, kaže Stanić.

Haris Ćutahija, direktor Spoljnopolitičke inicijative BiH navodi primjer koji pokazuje koliko je stanje u Bosni i Hercegovini loše.

“Kada bi Hrvatska stala sa svojim ekonomskim rastom, da je rast nula, a BiH imala rast od 4 odsto, bilo bi nam potrebne 24 godine da stignemo nivo na kojem je sada Hrvatska”, objašnjava Ćutahija.

Osnovni preduslovi za ekonomski rast u regionu su, između ostalih, pravna država i dobri odnosi i saradnja između zemalja, koji su, ocjenjuje Stanić, između nekih zemalja loši. Važan preduslov je i sposobnost iskorištavanja EU fondova.

“Oko 50 odsto odobrenih projekata se ne iskoristi, zbog neformiranje političkih tijela i nerada ili zbog nedovoljnog i neefikasnog odgovora administracije koja treba da pripremi odgovarajuće projekte za realizaciju i povlačenje tih sredstava”, naglašava Stanić.

BiH je dobila kandidatski status i šansu za promijene ali su pred institucijama u procesu reforme težak posao i izazovi, kažu u Evropskoj uniji.

“Institucije moraju da ispune 14 ključnih prioritetnih zadataka, a posebno će morati da rade na vladavini prava i slobodi medija. Evropska unija vam je pružila ruku, iskoristite je. Od BiH zavisi koliko će snažno stisnuti tu ruku”, rekla je prilikom jučerašnje posjete BiH Tanja Fajon, ministar inostranih poslova Slovenije.

Hoće li političari i donosiocima odluka pokazati odgovornost?

“Upravo ti ekonomski uslovi pri pristupanju EU su izuzetno važni, ne zbog EU nego zbog zemlje koja se pridružuje. Da bismo ušli u EU, ekonomija BiH mora biti konkurentna. Da bismo promijenili neke stvari u ekonomskom smislu, potrebno je mnogo više od praznih obećanja. Potreban je konkretan i direktan rad”, ocjenjuje Ćutahija.

Dodaje da takav rad građani još nisu vidjeli, a da ostaje da se vidi kako će se to odvijati u budućnosti.

“Međutim, jako sam pesimističan”, jasan je Ćutahija.

Prognoze, dakle, nisu optimistične. Ni 60 godina neće biti dovoljno i ostaće trajno veliki raskorak između životnog standarda našeg stanovništa i prosječnog životnog standarda stanovnika Evropske unije, zaključuje ekonomista Milenko Stanić.

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Tatar

14.01.2023 19:24

S tim da EU ide u hibernaciju za to vreme.U prevodu nikad mi to nečemo stici

ODGOVORITE
Name

Šest decenija..

15.01.2023 07:11

Sa miletom i kompanijom ni za milenijum

Name

Re Sest decenija

16.01.2023 23:23

To sam i ja htio reci

Name

Propišo mi semering

14.01.2023 20:13

Što god ih više budemo stizali, biće nam sve dalje...

ODGOVORITE
Name

#

14.01.2023 20:26

Na Balkanu je važniji nacionalizam nego ekonomski rast a pogotovo u BiHa

ODGOVORITE
Name

Pola puta mi pila oni

14.01.2023 21:08

Brzo cemo se naci po tome pitanju...

ODGOVORITE
Name

Dejan

14.01.2023 21:16

Treba sest decenija, ali svjetlosnih godina ?

ODGOVORITE
Name

Ninjasx

15.01.2023 00:01

Po zadnjoj statistici, BIH procentualno ima najveci rast bdp u Evropi... Apsolutni broj je mali, jer nasih 1% je dosta manje od 1% Srbije, ali najvise napretka u odnosu na prethodno stanje ima BIH! Ne Srbija! Svako dobro

ODGOVORITE
Name

Ma daj

15.01.2023 10:27

Ahahahahahah

Name

Sydney

15.01.2023 03:43

EU je sirok pojam i kad se gleda standard stanovnistva je veoma razlicit,Bugari poljaci ,litvanci rumuni pa i madari nnemaju nista bolji standard od stanovnika bosne ili srbije,Pa vece su plate u bosni vec u bugarskoj iako su u EU

ODGOVORITE
Name

Istina

15.01.2023 09:42

Zapadna Evropa je vjeovima isisala Istocnu pored svih ostalih na sve moguce nacine i uvijek nadojali svim sredstvima da uniste konkurenciju.....

Name

Varas

15.01.2023 11:02

Se za Poljake jer ih se vecina vraca iz Njemacke a novi gotovo i ne dolaze jer im je standard skoro kao i u Njem. Plate su im manje za onu cifru koliko bi platili stanarinu u njem tako da im dodje na isto. Poljska ekonomija je jaka i velika je to zemlja snjesno je porediti ih sa Madjarskom i Bugarskom.

Name

Bigarska je

15.01.2023 12:02

Najveci proizvodjac zlata u Evropi? A srandard.....? Sve jasno..... Izmontirad poltrone, proivedes im neptijatelje i udri pljackaj....

Name

Ajde

15.01.2023 06:24

A da li su u tih šest decenija uključeni ratovi s obzirom da postoje pravila koje zemlje ratuju a koje ne?

ODGOVORITE
Name

Istocna Evropa je

15.01.2023 09:53

Vjekovima i po vise puta u vijeku bila samo poligon za ratove Zapadne Evrope citavog Zapada zvali to sada EU ili samo Evropa i nista to oni nemaju namjeru odustajati od istog.......

Name

Poligon i topovsko meso

15.01.2023 12:06

Zapadnih zemalja protiv Istoka uz obaveznu pljacku, .... Sada i preko stanjcanog....

Name

Hahahahaha

15.01.2023 08:27

Eh ima sta i dostizati....ahahahaha

ODGOVORITE
Name

#

15.01.2023 10:48

Polako al sigurno i EU pada

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

15.01.2023 10:49

Samo? Bliže bi bilo 6vijekova.Ili,nikad.

ODGOVORITE
Name

Mare

15.01.2023 12:44

Ha ha, vic stoljeca, al su humoristi ovi iz eu. Bit ce eu za godinu ili dve na nivoju BIH( kako eu klizi mozda jos pre) a onda jos slabija. Humor nece pomoci EU od klizanja, nego rad i nepljackanje, al to previse smrdi za njih.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.01.2023 13:34

Uvek su nas osvajali, na ovaj ili onaj naci. Sad dizu ogradu oko nad, sa zilet zicom. Dnevno nam pricaju prazneprice, sve sto je valjalo kod nas su kupili i vuku profit. Prazne ovaj prostor, uzimaju kadrove koji im trebaji. To je sve sto oni nude nama.

ODGOVORITE
Name

Galeb

15.01.2023 14:32

Tacno zapadnom Balkanu treba set decenia da dostigne zaduzenost i bijedu I da jede na kredit kao zapadna Europa Argument za to koliko u toj zapadnoj E Stanovnika ima vlastitu kucu ili stan ili Zemlju da nije na kredit koji nemoze otplatiti dok je ziv ,a koliko na zapadnom Balkanu stanovnika ima kucu,stan,zemlju I nema nikakav kredid na to ,Postovani Ekonomisti i vasa matematika I znanje (Poseritese na to vase znanje pre dok Neko drugi se neposere i nepopisa na vas i vase jadno i bijedno znanje i teoriju Koje netreba nikome jer ponizava ljudsko inteligenciju

ODGOVORITE
Name

Na Zapadu

15.01.2023 15:47

Gradjani skoro da nista nemaju u vladnistvu, nema ni drzava nego samo pojedinci u toj drzavi. Gradjani imaju stanjcani tariguz da placaju ropstvo tim vladarima no i to um nrmilice obezvrednjuju....

Name

Galeb

15.01.2023 14:41

Postovani Ekonomisto Sve is prica bijedno i jadno Samo zaboravi da kazes da taj standard U toj tvojoj Eu ,taj nesrecnik stanovnik ima na kredit ,jede,spava,vozi auto,oblacise,ljetuje dijete salje u skolu Vertic kasika sa Kokomo jede sve je na kredit i taj nesrecnik nikada to nemoze odplatiti nego samo postane na kratko Srecnik kad otpati mjesecne kamate na vrijeme

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

15.01.2023 20:44

Nikada region nikuda nece ekonomski ici. Nikada ni jedna agenda to nije predvidela.Mozda se u nekim drugim vremenima nesto promeni.

ODGOVORITE