Региону потребно шест деценија да достигне ЕУ

Регион западног Балкана оцјењен је као подручје у Европи с најбољим изгледима за економски раст. Међутим, региону ће овим темпом за достизање Европске уније бити потребно још шест деценија, процјена је свјетских економских стручњака. Домаћи економисти сматрају да су и те поражавајуће прогнозе превише оптимистичне.

Република Српска 14.01.2023 | 19:52
Региону потребно шест деценија да достигне ЕУ

Прогнозе да ће Западни Балкан за 60 година достићи просјек Европске уније захтијевају у БиХ  стопе привредног раста двоструко веће у односу на просјек у унији.

Међутим, нас ове али и наредних неколико година чека турбулентан економски период. 2023. ће бити тешка година инфлације и успоравања привредне активости, каже економиста Миленко Станић.

“Озбиљни проблеми са којима ће се суочити земље Западног Балкана су, прије свега, недостатак повољних извора финансирања, што утиче на инвестиције. Каматне стопе се повећавају и у окружењу, а још брже ће расти у нашим условима. Високе каматне стопе ће бити генератор значајног смањења инвестиционе активности, а без инвестиција нема озбиљних стопа привредног раста”, објашњава Станић.

Ипак, није свуда у региону исто. Тако, за разлику од БиХ, Србија има озбиљне стопе економског раста и прилив страних инвестиција, истиче Станић, додајући да економска, политичка и правна несигурност тјерају стране инвеститоре са овог простора.

“Примјетно је да посљедњих година и домаћи инвеститори у значајној мјери и обиму одлазе у друге, прије свега сусједне земље. Видљиво је да велики број домаћих инвеститора улаже у Србију и Хрватску. То говори да укупан амбијент у БиХ не ствара услове за озбиљну инвестициону активност”, каже Станић.

Харис Ћутахија, директор Спољнополитичке иницијативе БиХ наводи примјер који показује колико је стање у Босни и Херцеговини лоше.

“Када би Хрватска стала са својим економским растом, да је раст нула, а БиХ имала раст од 4 одсто, било би нам потребне 24 године да стигнемо ниво на којем је сада Хрватска”, објашњава Ћутахија.

Основни предуслови за економски раст у региону су, између осталих, правна држава и добри односи и сарадња између земаља, који су, оцјењује Станић, између неких земаља лоши. Важан предуслов је и способност искориштавања ЕУ фондова.

“Око 50 одсто одобрених пројеката се не искористи, због неформирање политичких тијела и нерада или због недовољног и неефикасног одговора администрације која треба да припреми одговарајуће пројекте за реализацију и повлачење тих средстава”, наглашава Станић.

БиХ је добила кандидатски статус и шансу за промијене али су пред институцијама у процесу реформе тежак посао и изазови, кажу у Европској унији.

“Институције морају да испуне 14 кључних приоритетних задатака, а посебно ће морати да раде на владавини права и слободи медија. Европска унија вам је пружила руку, искористите је. Од БиХ зависи колико ће снажно стиснути ту руку”, рекла је приликом јучерашње посјете БиХ Тања Фајон, министар иностраних послова Словеније.

Хоће ли политичари и доносиоцима одлука показати одговорност?

“Управо ти економски услови при приступању ЕУ су изузетно важни, не због ЕУ него због земље која се придружује. Да бисмо ушли у ЕУ, економија БиХ мора бити конкурентна. Да бисмо промијенили неке ствари у економском смислу, потребно је много више од празних обећања. Потребан је конкретан и директан рад”, оцјењује Ћутахија.

Додаје да такав рад грађани још нису видјели, а да остаје да се види како ће се то одвијати у будућности.

“Међутим, јако сам песимистичан”, јасан је Ћутахија.

Прогнозе, дакле, нису оптимистичне. Ни 60 година неће бити довољно и остаће трајно велики раскорак између животног стандарда нашег становништа и просјечног животног стандарда становника Европске уније, закључује економиста Миленко Станић.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Татар

14.01.2023 19:24

С тим да ЕУ иде у хибернацију за то време.У преводу никад ми то нечемо стици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шест деценија..

15.01.2023 07:11

Са милетом и компанијом ни за миленијум

Name

Ре Сест деценија

16.01.2023 23:23

То сам и ја хтио реци

Name

Пропишо ми семеринг

14.01.2023 20:13

Што год их више будемо стизали, биће нам све даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.01.2023 20:26

На Балкану је важнији национализам него економски раст а поготово у БиХа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пола пута ми пила они

14.01.2023 21:08

Брзо цемо се наци по томе питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

14.01.2023 21:16

Треба сест деценија, али свјетлосних година ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нињасx

15.01.2023 00:01

По задњој статистици, БИХ процентуално има највеци раст бдп у Европи... Апсолутни број је мали, јер насих 1% је доста мање од 1% Србије, али највисе напретка у односу на претходно стање има БИХ! Не Србија! Свако добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

15.01.2023 10:27

Ахахахахахах

Name

Сyднеy

15.01.2023 03:43

ЕУ је сирок појам и кад се гледа стандард становниства је веома разлицит,Бугари пољаци ,литванци румуни па и мадари ннемају ниста бољи стандард од становника босне или србије,Па веце су плате у босни вец у бугарској иако су у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.01.2023 09:42

Западна Европа је вјеовима исисала Истоцну поред свих осталих на све могуце нацине и увијек надојали свим средствима да унисте конкуренцију.....

Name

Варас

15.01.2023 11:02

Се за Пољаке јер их се вецина враца из Њемацке а нови готово и не долазе јер им је стандард скоро као и у Њем. Плате су им мање за ону цифру колико би платили станарину у њем тако да им додје на исто. Пољска економија је јака и велика је то земља сњесно је поредити их са Мадјарском и Бугарском.

Name

Бигарска је

15.01.2023 12:02

Највеци производјац злата у Европи? А срандард.....? Све јасно..... Измонтирад полтроне, проиведес им нептијатеље и удри пљацкај....

Name

Ајде

15.01.2023 06:24

А да ли су у тих шест деценија укључени ратови с обзиром да постоје правила које земље ратују а које не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцна Европа је

15.01.2023 09:53

Вјековима и по висе пута у вијеку била само полигон за ратове Западне Европе цитавог Запада звали то сада ЕУ или само Европа и ниста то они немају намјеру одустајати од истог.......

Name

Полигон и топовско месо

15.01.2023 12:06

Западних земаља против Истока уз обавезну пљацку, .... Сада и преко стањцаног....

Name

Хахахахаха

15.01.2023 08:27

Ех има ста и достизати....ахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

15.01.2023 10:48

Полако ал сигурно и ЕУ пада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

15.01.2023 10:49

Само? Ближе би било 6вијекова.Или,никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

15.01.2023 12:44

Ха ха, виц стољеца, ал су хумористи ови из еу. Бит це еу за годину или две на нивоју БИХ( како еу клизи мозда јос пре) а онда јос слабија. Хумор неце помоци ЕУ од клизања, него рад и непљацкање, ал то превисе смрди за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.01.2023 13:34

Увек су нас освајали, на овај или онај наци. Сад дизу ограду око над, са зилет зицом. Дневно нам прицају празнеприце, све сто је ваљало код нас су купили и вуку профит. Празне овај простор, узимају кадрове који им требаји. То је све сто они нуде нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

15.01.2023 14:32

Тацно западном Балкану треба сет децениа да достигне задузеност и биједу И да једе на кредит као западна Еуропа Аргумент за то колико у тој западној Е Становника има властиту куцу или стан или Земљу да није на кредит који немозе отплатити док је зив ,а колико на западном Балкану становника има куцу,стан,земљу И нема никакав кредид на то ,Постовани Економисти и васа математика И знање (Посеритесе на то васе знање пре док Неко други се непосере и непописа на вас и васе јадно и биједно знање и теорију Које нетреба никоме јер понизава људско интелигенцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Западу

15.01.2023 15:47

Градјани скоро да ниста немају у владниству, нема ни дрзава него само појединци у тој дрзави. Градјани имају стањцани таригуз да плацају ропство тим владарима но и то ум нрмилице обезвредњују....

Name

Галеб

15.01.2023 14:41

Постовани Економисто Све ис прица биједно и јадно Само заборави да казес да тај стандард У тој твојој Еу ,тај несрецник становник има на кредит ,једе,спава,вози ауто,облацисе,љетује дијете саље у сколу Вертиц касика са Кокомо једе све је на кредит и тај несрецник никада то немозе одплатити него само постане на кратко Срецник кад отпати мјесецне камате на вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

15.01.2023 20:44

Никада регион никуда неце економски ици. Никада ни једна агенда то није предвидела.Мозда се у неким другим временима несто промени.

ОДГОВОРИТЕ