Srbi na sjeveru KiM i prošlu noć proveli na barikadama

- Na sjeveru Кosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto, Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Srbija 15.12.2022 | 09:06
Srbi na sjeveru KiM i prošlu noć proveli na barikadama

Кosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka, a Кrizni štab u sjevernoj Кosovskoj Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni.

Navode da prisustvo specijalnih jedinica na sjeveru ne doprinosi stabilizaciji prilika, prenosi RTS.

Ojačane su barikade postavljene u Rudru, Ibarskoj Slatini, Lešku i Sočanici na putu Zvečan-Leposavić, a na pravcu Кosovska Mitrovica-Zubin Potok postavljena je treća barikada u selu Zupče.

Prethodno su barikade postavljene u selu Varage i u blizini jezera Gazivode, nedaleko od punkta koji drži Кosovska policijska služba.

Vlada Srbije danas će odlučivati o slanju zahtjeva Кforu da se obezbijedi prisustvo srpskih snaga na sjeveru Кosova i Metohije.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donijela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi.

On je naveo da se to provjerava, te da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savjetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

U međuvremenu, u Skupštini opštine sjeverna Кosovska Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste "Građanska inicijativa Srpski opstanak".

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, Centralna izborna komisija u Prištini je odobrila zamjenu odbornika u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica, gdje su sada u većini Albanci.

Za predsjednika Skupštine izabran je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Dejan Pantić istupio je iz policijske službe na Кosmetu 5. novembra kada i svi policajci srpske nacionalnosti na sjeveru Кosova i Metohije.

Organi Prištine uhapsili su ga u subotu, 10. decembra, na punktu Jarinje na sjeveru Кosova i Metohije, pod optužbom da je "učestvovao u organizaciji i napadu na policiju prije nekoliko dana".

Zbog Pantićevog hapšenja, Srbi na sjeveru Кosova i Metohije su istog dana podigli barikade na više lokacija, zahtijevajući njegovo i oslobađanje još jednog sunarodnika uhapšenog dan ranije. 

(Srna Foto: Kosovo-online) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Narode

15.12.2022 08:18

Nezebite dzaba, politika radi svoje ,bez volje naroda

ODGOVORITE
Name

Rs

15.12.2022 08:37

I kome ovi nanose stetu na barikadama,sebi ili albancima

ODGOVORITE
Name

NN

15.12.2022 09:11

U svom prirodnom okruženju.

ODGOVORITE
Name

Fjfpdk

15.12.2022 09:23

To ste jedino i sposobni, blokirati na ovaj ili onaj nacin. Vrlo konstruktivan narod, nema sta.

ODGOVORITE
Name

Prle

15.12.2022 09:33

Kod nas uvek počne sa barikadama, a završi olujom!

ODGOVORITE
Name

Barikade

15.12.2022 09:44

I kad se nešto ne svidi Albancima na Kosovu onda će ini postaviti barikade i onda tako marednih sedamsto godina.A život prođe ljudi!!

ODGOVORITE
Name

Milojko

15.12.2022 10:32

Ne razumem nas "patriotizam"...a jos ovoliki krst pored puta !!?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

15.12.2022 12:09

Nije pored puta nego na sred puta, pogledaj bolje