Срби на сјеверу КиМ и прошлу ноћ провели на барикадама

- На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, али је и даље напето, Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и даље су на барикадама.

Србија 15.12.2022 | 09:06
Срби на сјеверу КиМ и прошлу ноћ провели на барикадама

Косовска полиција не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака, а Кризни штаб у сјеверној Косовској Митровици апеловао је да грађани истрају и остану мирни.

Наводе да присуство специјалних јединица на сјеверу не доприноси стабилизацији прилика, преноси РТС.

Ојачане су барикаде постављене у Рудру, Ибарској Слатини, Лешку и Сочаници на путу Звечан-Лепосавић, а на правцу Косовска Митровица-Зубин Поток постављена је трећа барикада у селу Зупче.

Претходно су барикаде постављене у селу Вараге и у близини језера Газиводе, недалеко од пункта који држи Косовска полицијска служба.

Влада Србије данас ће одлучивати о слању захтјева Кфору да се обезбиједи присуство српских снага на сјеверу Косова и Метохије.

Додатне тензије у већ напетој ситуацији донијела је изјава шефа Еулекса Ларса Гунар Вигемарка, који је рекао да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази.

Он је навео да се то провјерава, те да ће послати полицијску јединицу и полицијског савјетника у Лепосавић.

На то је реаговао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, поручивши да је скандалозно да Еулекс не зна где се налази Пантић.

У међувремену, у Скупштини општине сјеверна Косовска Митровица заклетву је положило 14 нових одборника, чиме је изабран нови сазив парламента и формирана нова законодавна власт.

Међу новим одборницима, у општини са већинским српским становништвом, од 16 посланика један је Србин, Душан Милуновић са листе "Грађанска иницијатива Српски опстанак".

Након што су Срби напустили косовске институције, Централна изборна комисија у Приштини је одобрила замјену одборника у Скупштини општине Сјеверна Митровица, гдје су сада у већини Албанци.

За предсједника Скупштине изабран је Неџад Угљанин из Грађанске иницијативе Митровица.

Дејан Пантић иступио је из полицијске службе на Космету 5. новембра када и сви полицајци српске националности на сјеверу Косова и Метохије.

Органи Приштине ухапсили су га у суботу, 10. децембра, на пункту Јариње на сјеверу Косова и Метохије, под оптужбом да је "учествовао у организацији и нападу на полицију прије неколико дана".

Због Пантићевог хапшења, Срби на сјеверу Косова и Метохије су истог дана подигли барикаде на више локација, захтијевајући његово и ослобађање још једног сународника ухапшеног дан раније. 

(Срна Фото: Косово-онлине) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Народе

15.12.2022 08:18

Незебите дзаба, политика ради своје ,без воље народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

15.12.2022 08:37

И коме ови наносе стету на барикадама,себи или албанцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

15.12.2022 09:11

У свом природном окружењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фјфпдк

15.12.2022 09:23

То сте једино и способни, блокирати на овај или онај нацин. Врло конструктиван народ, нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

15.12.2022 09:33

Код нас увек почне са барикадама, а заврши олујом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барикаде

15.12.2022 09:44

И кад се нешто не свиди Албанцима на Косову онда ће ини поставити барикаде и онда тако маредних седамсто година.А живот прође људи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

15.12.2022 10:32

Не разумем нас "патриотизам"...а јос оволики крст поред пута !!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

15.12.2022 12:09

Није поред пута него на сред пута, погледај боље