Predstavljen prepis "Zakonopravilo" Svetog Save

BN TV ekskluzivno predstavlja vrijednost Moskovskog prepisa Zakonopravila Svetog Save koji je trenutno u posjedu beogradskog udruženja “NIT”.

Republika Srpska 24.10.2022 | 08:43
Predstavljen prepis "Zakonopravilo" Svetog Save

Zakonopravilo Svetog Save praktično je prvi srpski ustav. Original je čuvan u Žiči, ali mu se gubi trag 1253.godine. Do danas je sačuvano 11 prepisa, od  Ilovičkog, Raškog i Sarajevskog do Moskovskog koji je danas u posjedu Udruženja “NIT”.

Predsjednik Bojan Borovčanin ističe, osim vrijednosti ovog prepisa, i njegov neobičan put.

“Interesantno je da je njega jedan monah doneo ovde i čuvao ga zajedno sa svojim stvarima . Međutim, on je otišao na put do jednog manastira u okolini Nikšića gde je trebao da služi i gde je doživeo saobraćajnu nesreću, a njegove stvari su ostale u centralnoj Srbiji kod jednog njegovog prijatelja. Godinama niko nije dolazio po te stvari i on odluči da mom prijatelju, inače članu Organizacije “NIT” podari tu knjigu. Znali smo da je ona vredna, ali kada smo odneli na procenu, čovek nam je nakon što je ustanovio njenu vrednost rekao: " Kada bi moskovski patrijarh znao šta imate, dočekao bi vas oberučke u Moskvi", priča Borovčanin.

Od ljudi koji se bave procjenom starih rukopisa dobili su ponudu da je prodaju za 50.000 evra, ali taj prijedlog bio je odmah odbačen uz obrazloženje da ne mogu prodavati nešto što nije njihovo, nego su donijeli čvrstu odluku da je vrate na mjesto kojem pripada.

“Obavestili smo Rusku pravoslavnu crkvu, Ruski dom i Rusku ambasadu odakle smo dobili povratnu informaciju od Ruskog doma da im nije jasno zasto vraćaju knjigu. Takođe su ustanovili da knjiga ima veliku materijalnu i duhovnu vrednost. Ali zbog novonastale situacije u Ukrajini, knjiga još nije jm vraćena”, kaže Borovčanin.

Ova knjiga je duboko objašnjenje pravoslavlja prije svega, ali je u jednom istorijskom trenutku i zasmetala. Borovčanin navodi da je Zakonopravilo živi dokaz povezanosti srpske države sa istočnim Rimskim carstvom.

“Jer mi kao Srbi moramo da budemo ponosni i svesni da smo mi tada imali zakon kada su zapadne zemlje maštale o tome i kada su se pojavljivali neki njihovi zakoni na jedan do dva lista papira, mi smo imali 400 do 500 stranica zakonitosti”, naglašava Borovčanin.

Do prije 150 godina ovo je bila najvažnija knjiga naše države i crkve. Danas se značaj Zakonopravila oživljava, a kao primjer  iz Udruženja “NIT” navode namjeru da sa Moskovskim prepisom obiću sva mjesta od Hercegovine do Кrajine kako bi srpski narod upoznali sa sadržajem Svetosavlja koji je utkan u ovaj vrijedni prepis.


(BN  Foto:BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stara smrdljiva knjiga

24.10.2022 08:12

Koja služi da se opravdavaju dnevne politike i naravno pljačka i bogaćenje... Kad će se ovako cijeniti neka knjiga iz prirodnih nauka?

ODGOVORITE
Name

Obilazak sa tom knjigom!?

24.10.2022 10:32

Nemojte ,molim vas! Tako smo i mošti Svetog save prenosili kroz države bivše SFRJ i ona je nestala a s njom i veliki br srpskog naroda. Mošti su nam donijeli samo nesreću a političarima bogatstvo! Tamo gdje su mošti prošle, nije bilo sreće za Srbe. Zato vas molim, nemojte nam više to priređivati! Rusi samo s nama pričaju ovakve stvari dok sa Turcima i drugima prave biznis, lovu!

ODGOVORITE
Name

Đuro

24.10.2022 12:06

Šta misliš, da li je Tito umro ili čeka da se vrati na vlast?

Name

Koroslav

24.10.2022 13:42

Treba Titu doci glave.