Представљен препис "Законоправило" Светог Саве

БН ТВ ексклузивно представља вриједност Московског преписа Законоправила Светог Саве који је тренутно у посједу београдског удружења “НИТ”.

Република Српска 24.10.2022 | 08:43
Представљен препис "Законоправило" Светог Саве

Законоправило Светог Саве практично је први српски устав. Оригинал је чуван у Жичи, али му се губи траг 1253.године. До данас је сачувано 11 преписа, од  Иловичког, Рашког и Сарајевског до Московског који је данас у посједу Удружења “НИТ”.

Предсједник Бојан Боровчанин истиче, осим вриједности овог преписа, и његов необичан пут.

“Интересантно је да је њега један монах донео овде и чувао га заједно са својим стварима . Међутим, он је отишао на пут до једног манастира у околини Никшића где је требао да служи и где је доживео саобраћајну несрећу, а његове ствари су остале у централној Србији код једног његовог пријатеља. Годинама нико није долазио по те ствари и он одлучи да мом пријатељу, иначе члану Организације “НИТ” подари ту књигу. Знали смо да је она вредна, али када смо однели на процену, човек нам је након што је установио њену вредност рекао: " Када би московски патријарх знао шта имате, дочекао би вас оберучке у Москви", прича Боровчанин.

Од људи који се баве процјеном старих рукописа добили су понуду да је продају за 50.000 евра, али тај приједлог био је одмах одбачен уз образложење да не могу продавати нешто што није њихово, него су донијели чврсту одлуку да је врате на мјесто којем припада.

“Обавестили смо Руску православну цркву, Руски дом и Руску амбасаду одакле смо добили повратну информацију од Руског дома да им није јасно засто враћају књигу. Такође су установили да књига има велику материјалну и духовну вредност. Али због новонастале ситуације у Украјини, књига још није јм враћена”, каже Боровчанин.

Ова књига је дубоко објашњење православља прије свега, али је у једном историјском тренутку и засметала. Боровчанин наводи да је Законоправило живи доказ повезаности српске државе са источним Римским царством.

“Јер ми као Срби морамо да будемо поносни и свесни да смо ми тада имали закон када су западне земље маштале о томе и када су се појављивали неки њихови закони на један до два листа папира, ми смо имали 400 до 500 страница законитости”, наглашава Боровчанин.

До прије 150 година ово је била најважнија књига наше државе и цркве. Данас се значај Законоправила оживљава, а као примјер  из Удружења “НИТ” наводе намјеру да са Московским преписом обићу сва мјеста од Херцеговине до Крајине како би српски народ упознали са садржајем Светосавља који је уткан у овај вриједни препис.


(БН  Фото:БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Стара смрдљива књига

24.10.2022 08:12

Која служи да се оправдавају дневне политике и наравно пљачка и богаћење... Кад ће се овако цијенити нека књига из природних наука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обилазак са том књигом!?

24.10.2022 10:32

Немојте ,молим вас! Тако смо и мошти Светог саве преносили кроз државе бивше СФРЈ и она је нестала а с њом и велики бр српског народа. Мошти су нам донијели само несрећу а политичарима богатство! Тамо гдје су мошти прошле, није било среће за Србе. Зато вас молим, немојте нам више то приређивати! Руси само с нама причају овакве ствари док са Турцима и другима праве бизнис, лову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

24.10.2022 12:06

Шта мислиш, да ли је Тито умро или чека да се врати на власт?

Name

Корослав

24.10.2022 13:42

Треба Титу доци главе.