Da li Rusija gura Srbiju u propast?

Ruska propaganda i Putin uspeli su da ujedine NATO i ojačaju EU agresijom na Ukrajinu. Zapravo, pokazali su samo pravo ubilačko lice i ono na čemu zasnivaju svoj status, a to je ŠIRENJE STRAHA!!! Ruska imperijalna politika i strah od nje ujedinio je sve zemlje Istočne Evrope i već sad može da se govori o NOVOJ GVOZDENOJ ZAVESI, a taoc tih politika zla u ruskim politikama treba da bude na prvom MESTU SRBIJA!!! Zato su se ruske službe ustremile na Srbiju, zato imaju široko razgranatu mrežu plaćenika, botova, portala, dnevnih novina, medija sa nacionalnim frekvencijama, kokainsko / navijačke grupe...itd....Ian Garner, istoričar i stručnjak za rusku kulturu i ratnu propagandu, podelio je na svome Twitter profilu kartu "dekolonizovane Evrope" koja se proširila na ruskim grupama na društvenoj mreži Telegram. Garner je u opis stavio kako su po ovoj karti jedine dve države u Evropi koje su velike Rusija i Srbija, te da to sve govori o ruskim carskim maštanjima...

Srbija 30.07.2022 | 18:00
Da li Rusija gura Srbiju u propast?
Dok je ostatak Evrope podeljen na niz malih država, Rusija je povećana za teritorije Finske, baltičkih zemalja, Belorusije, Ukrajine i Moldavije.

Srbija, ili kako se na karti naziva "Srpsko carstvo", zauzima teritorije bivše Jugoslavije i Albanije, dok su sve ostale države Evrope podeljene na niz manjih država.

Povećanje Srbije na karti “dekolonizovane” Evrope može se povezati i sa činjenicom da je Srbija jedna od retkih evropskih država čija populacija podržava Rusiju u agresiji na Ukrajinu i smatra napad opravdanim. Ovo se dovodi u vezu sa široko razgranatom ruskom obaveštajnom mrežom u Srbiji ali i sa opštim stavom stanovništva prema NATO ali i prema EU, koji se gradio na osnovu žestoke ruske ili proruske propagande finansirane od strane Naftne industrije Srbije koja je u ruskom vlasništu, ali i novcem iz kokainskih izvora Latinske Amerike koji su odavno pod kontrolom ruskih službi (slučajevi Darka Šarića i Veljka Belivuka aka Nevolja).

Ipak, zanimljivo je istaći kako su kroz ovu rusku  kartu evropski gradovi i države sa nešto većim procentom stanovništva islamske veroispovjesti označeni kao "emirati". Prema tome, u  tako “dekolonizovanoj” Evropi postojao bi pariški emirat, londonski emirat, islamska država Rima i Napulja, islamska demokratska republika Švedska. Cilj ovakvog prikazivanja je činjenica da je Rusija članica Organizacije islamske konferencije i da je u svoje prve borbene redove Rusija upravo dovela ruske muslimane džihadiste. Rusija je država sa najbrojnijom muslimanskom populacijom u Evropi (oko 14 miliona muslimana živi u Rusiji). Drugi rečima, svaki deseti građanin Rusije je musliman.
 
Cilj ruske propagande i davanja ovakvih naziva je da se pošalje poruka o islamizovanoj Evropi koja je izgubila svoj hrišćanski karakter. U više navrata je ranije pokazana i veza između raznih desničarskih i antiislamskih stranki i pokreta u Evropi i ruskih obavještajnih službi, koje su finansirale i davale propagandnu podršku ovakvim pokretima.

Ruska obaveštajna politika ogleda se u stalnim pokušajima da se sa muslimanskim državama izgrade što bolji geopolitički odnosi, predstavljajući se kao alternativa SAD-u, ali i kroz prikazivanje "uspešne" čečenske priče koja je nakon brojnih zločina pretvorena u privatnu državu porodice Kadirov i izvor topovskog mesa za rusku ratnu mašineriju, dok ruska služba u Evropi daje podršku antiislamskim pokretima. Dugoročni cilj je “zavadi, pa vladaj”, jer je Rusija vladala samo podeljenom Evropom.

Karta koja se širi može se dovesti i u korelaciju sa Putinovim govorom povodom 350 godina od rođenja ruskog cara Petra Velikog. Tada je Putin održao govor u kojem je rekao kako car poznat po širenju Rusije ka zapadu nije uzeo ništa nego vratio ono što je bilo rusko, te da je i sada vreme da se vrati ono što je rusko.

“Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki severni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko. Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti rešiti probleme koje su pred nama," rekao je tada Putin.

O ruskoj imperijalnim namerama koje su ideološki frankenštajn između snova o obnovi Ruskog carstva i Sovjetskog saveza, govorio je i ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Sve ovo je samo privremeno. Stvari će opet biti dobre. Imaćemo novi Sovjetski Savez, velik i snažan. Opet će biti mir. Niko neće otići", rekao je Šojgu.

Nije rijetkost da ruske vojne jedinice istaknu sovjetske zastave po ulasku u osvojene gradove Ukrajine, iako Putin u osnovi ima loše mišljenje o Lenjinu, osnivaču Sovjetskog saveza, kojeg je optužio da je izmislio ukrajinsku naciju i državu na štetu Rusije.

Ovakva ruska propagandno - obaveštajna politika dovodi Srbiju u neposrednu opasnost ne samo od moguće nove konfrontacije sa NATO i okolinim državama koje su skoro sve u NATO ili je NATO u njima. Ruske i proruske snage u Srbiji i van nje žele da od Srbije naprave rusko ostrvo za izvođenje ruskih operacija prema drugima i destabilizaciju Evrope. Srbija rizikuje sankcije i dugogodišnju izolaciju kao i potpuni prekid procesa pridruživanja EU. Da ne govorim o tome da bi na stotine hiljada mladih u kratkom roku napustili Srbiju, koja je već sad usled ruskih i proruskih elemenata u poziciji da ne može da nađe posao jer su pomenuti Srbiju pljačkali od 90- te godine prošlog veka. Ni dan danas nije rešeno pitanje 24 sporne privatizacije, svi oni koji su učestvovali u organizovanoj pljački Srbije su slobodni i nikad nisu procesuirani. 
 
Gotovo da ne postoji organizovani kriminalac u Srbiji ili osuđeni ratni zločinac koji nije izuzetno proruski orijentisan. Kakva se poruka ovom činjenicom šalje mladim ljudima? Svako ko javno nastupi i iznese antiruski stav ili slobodno govori o ruskoj agresiji, na društvenim mrežama ali i na poslu i na svim drugim mestima, doživljava pravi progon uz svakondnevne pretnje o čemu govore prijave nadležnim tužilaštvima. Da pojasnimo “antiruski stav”. Niko ne govori protiv velikog ruskog naroda, već se ukazuje da je u Rusiji na vlasti čovek koji već 23 godine vlada i nema nameru da odstupi sa vlasti. Pod njim se ubijaju i progone novinari, ubijaju i progone opozicionari, država se putinizovala. Putinizacija znači da državom vladaju oligarsi, koje kontrolise Putin, kao i sve druge poluge bogatstva. Umesto da se to nacionalno bogatstvo ravnomerno deli i umesto da plate u Rusiji budu po nekoliko hiljada evra, nema dana kad se zbog Zapadnih sankcije ne otkrije nenormalno bogatstvo ruskih Putinovih tajkuna koje se ogleda u najluksuzijim jahtama, vilama, hotelima, nepokretnostima, vozilima i načinu života. 
 
Takva putinizovana Rusija, najviše odgovara srpskim političkim organizovanim kriminalcima koji ne rade ništa drugo već samo uče od najboljih. Odatle i tolika tajkunsko, ratno-zločinačka, organizovano-kriminalna, kvazi – patriotska, klero-fanatična podrška malim i velikim bogovima iz Rusije u Srbiji.
 
Autorski tekst: Dr Darko Trifunović
 
Direktor instituta za nacionalnu i medjunaroodnu bezbednost Beograd
 

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Jedno je sigurno

30.07.2022 17:37

Zapad i njegovi placenici su skapisali i dolaze im teska vremena...

ODGOVORITE
Name

Rusija

30.07.2022 20:01

Ne brini se, svi će da ih osjete, ne samo "zapad".

Name

bravo za analizu

02.08.2022 12:26

kroz istoriju su nas uvek gurali da im,,čistimo teren,,pa onda bježmo i do soluna

Name

Jovana

30.07.2022 18:37

Bravo!

ODGOVORITE
Name

Rope

31.07.2022 09:18

Bravo!

Name

Dunja

30.07.2022 18:47

Ruski spijuni i njihovi saradnici mogu da broje dane! Opljackali su srpski narod. Gde su rafinerije Brod i Modrica? Zasto svaki lopov u nas mora biti proruski okrenut?

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2022 19:37

a NATO i Milosrdni andjeli su veoma pomogli Srbiji i Srbima i jos uvijek im pomazu...

Name

Na

30.07.2022 19:40

Mjestu

Name

re re

30.07.2022 22:31

Iz čijih fondova živi Srbija? Evropskih ili ruskih? Čije firme ulažu u firme u Srbiji? Razmisli malo, a zapravo da možeš, ne bi ni komentarisao.

Name

marko,njemacka

31.07.2022 08:03

tako je dunja,al ako kazes istinu o rusima,odma si rusofob i neprijatelj,vecine koji su rusofili

Name

Ambasador

30.07.2022 18:58

Ovo je obična glupost i nepotrebno je i komentarisati.

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2022 07:38

A iskreno, Rusiji bi sad odgovarala dodatna nestabilnost u Evropi, makar to bio Balkan.

Name

Re

31.07.2022 09:21

Samo glupanu je glupost sta pametan prica, pa zato sad u opanke glupani i tanjir pure.

Name

Dijagnoza

30.07.2022 19:23

Dali si Ti Trifunovicu upoznat da je NATO ničim izazvan prosuo bombe sa osiromašenim uranijemom po našoj Srbiji. Zašto to isto ne učini sada po Rusiji?

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2022 19:53

Samo glavom kroz zid. To je pravi put.

Name

Rusija

30.07.2022 20:02

Imaš li ti imalo pameti?!

Name

Stefan

30.07.2022 21:44

A, ko nas je doven pod te bombe i ostavio?

Name

Dijagnoza 2

31.07.2022 00:08

Rusija 1999 nije pristom mrdnula a 2004 , 5 godina poslije opet su Srbima leđq okrenuli i pokazali kolika su đubrad! Povukli se sa Kosova ko.zadnje pi...e! Od tada su mi omrzli još više, od 2004! Sve sam knjige, pjesme, zastave pobacao! J.m ja njima mater pijanu!

Name

Re: dijagnoza

31.07.2022 07:20

To sam ja isto pitao prvi dan kad su počeli govoriti nešto protiv te specijalne operacije. Ali ne smiju tamo. Srbija je mala da bi se branila, a tamo: prpa bato.

Name

re

30.07.2022 19:44

Neka se nato lobista trifunović ne javlja, samo neka on ništa ne priča o ovom ratu.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

31.07.2022 06:00

Morace vas.strucnjake super sile pitati kako da se rese problemi(Re re).

Name

Jelena Djuric

30.07.2022 21:40

Tekst je odlican. Ne razumem ove ruske ambasadore koji ce da za saku dolara prodaju Srbiju jer i Rusi placaju rusoguze u dolarima!

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2022 09:23

Sto je najsmijesnije, ne placaju ih, ucjenjuju ih sa raznim prljavstinama koje su napravili. Pa putin nikog ne placa, alav na pare, futavi hrcak, sirotinja.

Name

+

30.07.2022 21:59

TRIFUNOVIĆU. NATO JE BACAO BOMBE SA URANIJUMOM NA SRBIJU. 6O GENERACIJA ĆE IMATI POSLEDICE. TO JE GENOCID PREMA SRBIMA OD NATA. TAJKUNE SE MOŽE LAKO SREDITI. KAŽI,.ŠTA O OVOM MISLIŠ.

ODGOVORITE
Name

Guraju

30.07.2022 22:36

Takvi kao ti.

ODGOVORITE
Name

Strašno

31.07.2022 06:05

Nije da gura, već ju je gurnula. Srbija i Srbi generalno su danas za ostatak svijeta negativci svrstani u klub najvećih destabilizatora sigurnosti u svijetu. Pitajte našu dijasporu kako Srbe doživljavaju u zemljama gdje oni borave.

ODGOVORITE
Name

BL

31.07.2022 06:23

Poštujem samo one koji nisu pucali na Srbe,sve ostalo suvišno komentarisati.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

31.07.2022 07:18

Докторе , докторе! Сличну карту сам , као млађан ловац , видио прије више од тридесет година а цртали су је Ваши другари из НАТО пакта. Наравно , имала је ознаку повјерљиво.

ODGOVORITE
Name

Stefan

31.07.2022 09:48

Kad si je ti vidio, onda si mnogo vazan NATO placenik cim su je bas tebi pokazali!

Name

RASPUCHIN

31.07.2022 12:38

Много сте ограничени , Стефан , а и функционално неписмени. Постоје бројне друге могућности како сам могао видјети те документе и то , као што сам написао , прије више од тридесет година док се није причало о НАТО плаћеницима. То је било чак и неколико година прије рата. Да ли сте Ви , јуначино , тада били рођени?

Name

Mili

31.07.2022 07:26

Kada ćemo shvatiti da interes rusa je samo Rusija, svi drugi,a i mi smo žetoni za rulet. Nikad i nikom Rusija nije pomogla,te samo podržavala totalitarne režime uz dobru naplatu i dokle je interes. Tako je sa nama, gurnuće nas i u sukob samo ako zatreba.

ODGOVORITE
Name

Za mili

31.07.2022 08:00

A sta ti znas mili o tome dali je ili nije rusija nekome pomogla? Dali ti je amerika pomogla ;engkeska,turska ;albanija???? Jel mislis da se strategije objavljuju po potralima ili prepricavaju po sijelima????

Name

Moskva

31.07.2022 11:38

Ja znam da nije pomogla. Jesi li ikada bio u Rusiji? Putevi dobri samo oko Moskve, odeš malo van grada u prijegrađe, kao da si ušao u Tiranu.

Name

Stefan

01.08.2022 12:12

Ipak si bot placen da spijas! A, ime koje si izabrao ti odgovara -razvratnik! Rusoguzu!

Name

Milan

31.07.2022 07:42

Krajnje realan pogled. Srbija je bila koristena za placku i po potrebi ce biti koristena kao topovsko meso. Tu zavrsava sva ljubav Rusije prema Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Sale

31.07.2022 07:58

Naravno, trebali smo se prepustiti zapadu devedesetih i vjerovatno do sada nebi postojali, bili bi kao kurdi narod bez drzave i ko zna motzda i bez naroda.

ODGOVORITE
Name

RSK

20.08.2022 05:07

Da smo se prepustili Zapadu devedesetih Srbi bi se pitali za sve od Knina do Prištine. Imali bi uredjenu državu sa mnogo manje kriminala.

Name

Zamena teza

31.07.2022 08:08

Tipicno za neke mozgove.Nije kriv onaj sto te bije nego onaj ko te ne brani.

ODGOVORITE
Name

Opet

31.07.2022 08:46

Rusofobi; Pa takve Rusofobe sve gura u propast ... Ne i Srbiju .,..

ODGOVORITE
Name

Vojkan

31.07.2022 09:35

..90 % Rusa nikad nije čulo za Jugosklaviju a o Srbiji da ne govorim... bio sam tamo upoznao mnoge njude ali pojma nemaju , a naši misle da se Srbija vrti u glavi svakog Rusa..

ODGOVORITE
Name

Milica Pale

31.07.2022 09:37

Najviše Rusofila se javlja iz zapadnih zemalja, sa Eurima u džepovima, mercedesom u garaži.... niko ne vozi Volgu ili Ladu, ničije dijete ne studira u Rusiji...

ODGOVORITE
Name

Gola istina

20.08.2022 05:10

Bravo za komentar. Inače imam pitanje za rusofile - kada se raspadala SFRJ ko je prvi priznao nezavisnost Hrvatske, Rusija ili SAD? Ko je medju prvima priznao nezavisnost Crne Gore? I posto je vas idol Putko odlikovao ustase Mesića i Bandica da li to sad znaci da su Mesić i Bandić isto naša braca haha?

Name

Tesko se

31.07.2022 14:23

I nacionalnoj i medjunarodnoj bezbjednosti sa takvima.... Jadna li je!

ODGOVORITE
Name

mtreci

01.08.2022 09:41

Ako govorimo o ovako kompleksnoj temi, moramo je elaborirati sa obje strane. Kada bi predsednik Rusije bio Aleksej Navaljnji, a Rusija podijeljena na desetine gubernija, ovakvih tekstova kao što su tekstovi gospodina Trifunovića ne bi bilo. Rusija je na kućnom pragu počela da se bori protiv ukrajinskih NATO prethodnica i širi taktičku i stratešku dubinu svoje teritorije. Nadam se da će uspjeti u tome radi budućnosti svjetske, ali i hrišćanske civilizacije. NATO ima ubjedljivo najjače nevladine organizacije kao Transparensi Internešnal i HJuman rajts voč koje ispiraju mozgove građanima bivše Jugoslavije o ljudskim i lgbt pravima, a uništavaju suverene države: Siriju, Libiju, Irak. Avganistan. I gospodin Trifunović profesionalno obavlja svoj posao za NATO pakt. Mi Srbi bi trebalo da maksimalno stojimo po strani dok se situacija ne rasčisti,

ODGOVORITE