Да ли Русија гура Србију у пропаст?

Руска пропаганда и Путин успели су да уједине НАТО и ојачају ЕУ агресијом на Украјину. Заправо, показали су само право убилачко лице и оно на чему заснивају свој статус, а то је ШИРЕЊЕ СТРАХА!!! Руска империјална политика и страх од ње ујединио је све земље Источне Европе и већ сад може да се говори о НОВОЈ ГВОЗДЕНОЈ ЗАВЕСИ, а таоц тих политика зла у руским политикама треба да буде на првом МЕСТУ СРБИЈА!!! Зато су се руске службе устремиле на Србију, зато имају широко разгранату мрежу плаћеника, ботова, портала, дневних новина, медија са националним фреквенцијама, кокаинско / навијачке групе...итд....Иан Гарнер, историчар и стручњак за руску културу и ратну пропаганду, поделио је на своме Тwиттер профилу карту "деколонизоване Европе" која се проширила на руским групама на друштвеној мрежи Телеграм. Гарнер је у опис ставио како су по овој карти једине две државе у Европи које су велике Русија и Србија, те да то све говори о руским царским маштањима...

Србија 30.07.2022 | 18:00
Да ли Русија гура Србију у пропаст?
Док је остатак Европе подељен на низ малих држава, Русија је повећана за територије Финске, балтичких земаља, Белорусије, Украјине и Молдавије.

Србија, или како се на карти назива "Српско царство", заузима територије бивше Југославије и Албаније, док су све остале државе Европе подељене на низ мањих држава.

Повећање Србије на карти “деколонизоване” Европе може се повезати и са чињеницом да је Србија једна од ретких европских држава чија популација подржава Русију у агресији на Украјину и сматра напад оправданим. Ово се доводи у везу са широко разгранатом руском обавештајном мрежом у Србији али и са општим ставом становништва према НАТО али и према ЕУ, који се градио на основу жестоке руске или проруске пропаганде финансиране од стране Нафтне индустрије Србије која је у руском власништу, али и новцем из кокаинских извора Латинске Америке који су одавно под контролом руских служби (случајеви Дарка Шарића и Вељка Беливука ака Невоља).

Ипак, занимљиво је истаћи како су кроз ову руску  карту европски градови и државе са нешто већим процентом становништва исламске вероисповјести означени као "емирати". Према томе, у  тако “деколонизованој” Европи постојао би паришки емират, лондонски емират, исламска држава Рима и Напуља, исламска демократска република Шведска. Циљ оваквог приказивања је чињеница да је Русија чланица Организације исламске конференције и да је у своје прве борбене редове Русија управо довела руске муслимане џихадисте. Русија је држава са најбројнијом муслиманском популацијом у Европи (око 14 милиона муслимана живи у Русији). Други речима, сваки десети грађанин Русије је муслиман.
 
Циљ руске пропаганде и давања оваквих назива је да се пошаље порука о исламизованој Европи која је изгубила свој хришћански карактер. У више наврата је раније показана и веза између разних десничарских и антиисламских странки и покрета у Европи и руских обавјештајних служби, које су финансирале и давале пропагандну подршку оваквим покретима.

Руска обавештајна политика огледа се у сталним покушајима да се са муслиманским државама изграде што бољи геополитички односи, представљајући се као алтернатива САД-у, али и кроз приказивање "успешне" чеченске приче која је након бројних злочина претворена у приватну државу породице Кадиров и извор топовског меса за руску ратну машинерију, док руска служба у Европи даје подршку антиисламским покретима. Дугорочни циљ је “завади, па владај”, јер је Русија владала само подељеном Европом.

Карта која се шири може се довести и у корелацију са Путиновим говором поводом 350 година од рођења руског цара Петра Великог. Тада је Путин одржао говор у којем је рекао како цар познат по ширењу Русије ка западу није узео ништа него вратио оно што је било руско, те да је и сада време да се врати оно што је руско.

“Петар Велики је 21 годину водио Велики северни рат. Ратовао је са Шведском и чинило се као да им је нешто узео. Није им узео ништа, вратио је оно што је било руско. Очигледно је и на нама да вратимо (оно што је руско) и ојачамо земљу. Ако пођемо од чињенице да су те темељне вредности темељ нашег постојања, сигурно ћемо успети решити проблеме које су пред нама," рекао је тада Путин.

О руској империјалним намерама које су идеолошки франкенштајн између снова о обнови Руског царства и Совјетског савеза, говорио је и министар одбране Сергеј Шојгу.

"Све ово је само привремено. Ствари ће опет бити добре. Имаћемо нови Совјетски Савез, велик и снажан. Опет ће бити мир. Нико неће отићи", рекао је Шојгу.

Није ријеткост да руске војне јединице истакну совјетске заставе по уласку у освојене градове Украјине, иако Путин у основи има лоше мишљење о Лењину, оснивачу Совјетског савеза, којег је оптужио да је измислио украјинску нацију и државу на штету Русије.

Оваква руска пропагандно - обавештајна политика доводи Србију у непосредну опасност не само од могуће нове конфронтације са НАТО и околиним државама које су скоро све у НАТО или је НАТО у њима. Руске и проруске снаге у Србији и ван ње желе да од Србије направе руско острво за извођење руских операција према другима и дестабилизацију Европе. Србија ризикује санкције и дугогодишњу изолацију као и потпуни прекид процеса придруживања ЕУ. Да не говорим о томе да би на стотине хиљада младих у кратком року напустили Србију, која је већ сад услед руских и проруских елемената у позицији да не може да нађе посао јер су поменути Србију пљачкали од 90- те године прошлог века. Ни дан данас није решено питање 24 спорне приватизације, сви они који су учествовали у организованој пљачки Србије су слободни и никад нису процесуирани. 
 
Готово да не постоји организовани криминалац у Србији или осуђени ратни злочинац који није изузетно проруски оријентисан. Каква се порука овом чињеницом шаље младим људима? Свако ко јавно наступи и изнесе антируски став или слободно говори о руској агресији, на друштвеним мрежама али и на послу и на свим другим местима, доживљава прави прогон уз свакондневне претње о чему говоре пријаве надлежним тужилаштвима. Да појаснимо “антируски став”. Нико не говори против великог руског народа, већ се указује да је у Русији на власти човек који већ 23 године влада и нема намеру да одступи са власти. Под њим се убијају и прогоне новинари, убијају и прогоне опозиционари, држава се путинизовала. Путинизација значи да државом владају олигарси, које контролисе Путин, као и све друге полуге богатства. Уместо да се то национално богатство равномерно дели и уместо да плате у Русији буду по неколико хиљада евра, нема дана кад се због Западних санкције не открије ненормално богатство руских Путинових тајкуна које се огледа у најлуксузијим јахтама, вилама, хотелима, непокретностима, возилима и начину живота. 
 
Таква путинизована Русија, највише одговара српским политичким организованим криминалцима који не раде ништа друго већ само уче од најбољих. Одатле и толика тајкунско, ратно-злочиначка, организовано-криминална, квази – патриотска, клеро-фанатична подршка малим и великим боговима из Русије у Србији.
 
Ауторски текст: Др Дарко Трифуновић
 
Директор института за националну и медјунароодну безбедност Београд
 

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Једно је сигурно

30.07.2022 17:37

Запад и његови плаценици су скаписали и долазе им теска времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

30.07.2022 20:01

Не брини се, сви ће да их осјете, не само "запад".

Name

браво за анализу

02.08.2022 12:26

кроз историју су нас увек гурали да им,,чистимо терен,,па онда бјежмо и до солуна

Name

Јована

30.07.2022 18:37

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

31.07.2022 09:18

Браво!

Name

Дуња

30.07.2022 18:47

Руски спијуни и њихови сарадници могу да броје дане! Опљацкали су српски народ. Где су рафинерије Брод и Модрица? Засто сваки лопов у нас мора бити проруски окренут?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2022 19:37

а НАТО и Милосрдни андјели су веома помогли Србији и Србима и јос увијек им помазу...

Name

На

30.07.2022 19:40

Мјесту

Name

ре ре

30.07.2022 22:31

Из чијих фондова живи Србија? Европских или руских? Чије фирме улажу у фирме у Србији? Размисли мало, а заправо да можеш, не би ни коментарисао.

Name

марко,њемацка

31.07.2022 08:03

тако је дуња,ал ако казес истину о русима,одма си русофоб и непријатељ,вецине који су русофили

Name

Амбасадор

30.07.2022 18:58

Ово је обична глупост и непотребно је и коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 07:38

А искрено, Русији би сад одговарала додатна нестабилност у Европи, макар то био Балкан.

Name

Ре

31.07.2022 09:21

Само глупану је глупост ста паметан прица, па зато сад у опанке глупани и тањир пуре.

Name

Дијагноза

30.07.2022 19:23

Дали си Ти Трифуновицу упознат да је НАТО ничим изазван просуо бомбе са осиромашеним уранијемом по нашој Србији. Зашто то исто не учини сада по Русији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2022 19:53

Само главом кроз зид. То је прави пут.

Name

Русија

30.07.2022 20:02

Имаш ли ти имало памети?!

Name

Стефан

30.07.2022 21:44

А, ко нас је довен под те бомбе и оставио?

Name

Дијагноза 2

31.07.2022 00:08

Русија 1999 није пристом мрднула а 2004 , 5 година послије опет су Србима леђq окренули и показали колика су ђубрад! Повукли се са Косова ко.задње пи...е! Од тада су ми омрзли још више, од 2004! Све сам књиге, пјесме, заставе побацао! Ј.м ја њима матер пијану!

Name

Ре: дијагноза

31.07.2022 07:20

То сам ја исто питао први дан кад су почели говорити нешто против те специјалне операције. Али не смију тамо. Србија је мала да би се бранила, а тамо: прпа бато.

Name

ре

30.07.2022 19:44

Нека се нато лобиста трифуновић не јавља, само нека он ништа не прича о овом рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

31.07.2022 06:00

Мораце вас.струцњаке супер силе питати како да се ресе проблеми(Ре ре).

Name

Јелена Дјуриц

30.07.2022 21:40

Текст је одлицан. Не разумем ове руске амбасадоре који це да за саку долара продају Србију јер и Руси плацају русогузе у доларима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 09:23

Сто је најсмијесније, не плацају их, уцјењују их са разним прљавстинама које су направили. Па путин никог не плаца, алав на паре, футави хрцак, сиротиња.

Name

+

30.07.2022 21:59

ТРИФУНОВИЋУ. НАТО ЈЕ БАЦАО БОМБЕ СА УРАНИЈУМОМ НА СРБИЈУ. 6О ГЕНЕРАЦИЈА ЋЕ ИМАТИ ПОСЛЕДИЦЕ. ТО ЈЕ ГЕНОЦИД ПРЕМА СРБИМА ОД НАТА. ТАЈКУНЕ СЕ МОЖЕ ЛАКО СРЕДИТИ. КАЖИ,.ШТА О ОВОМ МИСЛИШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурају

30.07.2022 22:36

Такви као ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно

31.07.2022 06:05

Није да гура, већ ју је гурнула. Србија и Срби генерално су данас за остатак свијета негативци сврстани у клуб највећих дестабилизатора сигурности у свијету. Питајте нашу дијаспору како Србе доживљавају у земљама гдје они бораве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.07.2022 06:23

Поштујем само оне који нису пуцали на Србе,све остало сувишно коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

31.07.2022 07:18

Докторе , докторе! Сличну карту сам , као млађан ловац , видио прије више од тридесет година а цртали су је Ваши другари из НАТО пакта. Наравно , имала је ознаку повјерљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

31.07.2022 09:48

Кад си је ти видио, онда си много вазан НАТО плаценик цим су је бас теби показали!

Name

РАСПУЦХИН

31.07.2022 12:38

Много сте ограничени , Стефан , а и функционално неписмени. Постоје бројне друге могућности како сам могао видјети те документе и то , као што сам написао , прије више од тридесет година док се није причало о НАТО плаћеницима. То је било чак и неколико година прије рата. Да ли сте Ви , јуначино , тада били рођени?

Name

Мили

31.07.2022 07:26

Када ћемо схватити да интерес руса је само Русија, сви други,а и ми смо жетони за рулет. Никад и ником Русија није помогла,те само подржавала тоталитарне режиме уз добру наплату и докле је интерес. Тако је са нама, гурнуће нас и у сукоб само ако затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мили

31.07.2022 08:00

А ста ти знас мили о томе дали је или није русија некоме помогла? Дали ти је америка помогла ;енгкеска,турска ;албанија???? Јел мислис да се стратегије објављују по потралима или преприцавају по сијелима????

Name

Москва

31.07.2022 11:38

Ја знам да није помогла. Јеси ли икада био у Русији? Путеви добри само око Москве, одеш мало ван града у пријеграђе, као да си ушао у Тирану.

Name

Стефан

01.08.2022 12:12

Ипак си бот плацен да спијас! А, име које си изабрао ти одговара -развратник! Русогузу!

Name

Милан

31.07.2022 07:42

Крајње реалан поглед. Србија је била користена за плацку и по потреби це бити користена као топовско месо. Ту заврсава сва љубав Русије према Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

31.07.2022 07:58

Наравно, требали смо се препустити западу деведесетих и вјероватно до сада неби постојали, били би као курди народ без дрзаве и ко зна мотзда и без народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСК

20.08.2022 05:07

Да смо се препустили Западу деведесетих Срби би се питали за све од Книна до Приштине. Имали би уредјену државу са много мање криминала.

Name

Замена теза

31.07.2022 08:08

Типицно за неке мозгове.Није крив онај сто те бије него онај ко те не брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

31.07.2022 08:46

Русофоби; Па такве Русофобе све гура у пропаст ... Не и Србију .,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војкан

31.07.2022 09:35

..90 % Руса никад није чуло за Југосклавију а о Србији да не говорим... био сам тамо упознао многе њуде али појма немају , а наши мисле да се Србија врти у глави сваког Руса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица Пале

31.07.2022 09:37

Највише Русофила се јавља из западних земаља, са Еурима у џеповима, мерцедесом у гаражи.... нико не вози Волгу или Ладу, ничије дијете не студира у Русији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гола истина

20.08.2022 05:10

Браво за коментар. Иначе имам питање за русофиле - када се распадала СФРЈ ко је први признао независност Хрватске, Русија или САД? Ко је медју првима признао независност Црне Горе? И посто је вас идол Путко одликовао устасе Месића и Бандица да ли то сад знаци да су Месић и Бандић исто наша браца хаха?

Name

Теско се

31.07.2022 14:23

И националној и медјународној безбједности са таквима.... Јадна ли је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мтреци

01.08.2022 09:41

Ако говоримо о овако комплексној теми, морамо је елаборирати са обје стране. Када би председник Русије био Алексеј Наваљњи, а Русија подијељена на десетине губернија, оваквих текстова као што су текстови господина Трифуновића не би било. Русија је на кућном прагу почела да се бори против украјинских НАТО претходница и шири тактичку и стратешку дубину своје територије. Надам се да ће успјети у томе ради будућности свјетске, али и хришћанске цивилизације. НАТО има убједљиво најјаче невладине организације као Транспаренси Интернешнал и ХЈуман рајтс воч које испирају мозгове грађанима бивше Југославије о људским и лгбт правима, а уништавају суверене државе: Сирију, Либију, Ирак. Авганистан. И господин Трифуновић професионално обавља свој посао за НАТО пакт. Ми Срби би требало да максимално стојимо по страни док се ситуација не расчисти,

ОДГОВОРИТЕ