Cijene su nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

Na svjetskom tržištu zabilježen je blagi pad cijena sirovina i hrane. Provjerili smo stanje i u Bosni i Hercegovini. Došlo je i na domaćem tržištu do smanjenja cijena pojedinih artikala, ali one su i dalje nerealno visoke za naš standard.

Bosna i Hercegovina 07.07.2022 | 21:08
Cijene su nerealno visoke, očekuje nas teška jesen

 Međutim, trend pada cijena, smatraju ekonomisti, je trenutan, najteža situacija će biti najesen, kada se vjeruje da će inflacija dodatno podići cijene.

Prema informacijama koje dolaze sa svjetskog tržišta i dnevno i sedmično dolazi do pada cijena.Tako se može vidjeti da su u padu cijene, između ostalog, suncokretovog ulja za oko 4 i po odsto, ali i mlijeka, putera te šećera, navodi BHRT.

Ovih dana cijene u banjalučkim marketima jesu nešto manje, bar kada je ulje u pitanju, pa je u prosjeku palo ispod 6, sada je oko 5 i po maraka, dok je cijena šećera skočila, a cijena brašna stagnira. Građani su primijetili blagi pad, ali kažu nedovoljan.

Ekonomisti smatraju da se sve što se dešava na svjetskom tržištu prenosi i kod nas, a pošto nemamo dovoljno vlastite proizvodnje nemamo tako ni mogućnost da imamo manje cijene. Međutim, prognoze da će biti daljnjeg pada cijena nisu pozitivne.

“Ovo može biti samo neko prolazno stanje, mislim da će se na jesen sagledati pravo stanje. Dugoročno se mora platiti ovaj dug, jer sve stiže na naplatu. Svi ovi deficiti i dugovi koji se kod nas gomilaju, moraju da završe u jednoj ogromnoj inflaciji”, smatra ekonomista Aleksa Milojević.

Ekonomisti ocjenjuju da je teško i zamisliti kolika će biti inflacija, čak se vjeruje da će prevazići i onaj nivo inflacije koji se desio 1933. godine, što se navodi kao primjer najveće inflacije u udžbenicima ekonomije. Naši ekonomisti takođe smatraju da će naša inflacija biti još i teža od one na Zapadu, jer će se njome povećavati i otplata ogromnog duga koji imamo.

(Akta.ba   Foto:Pixabay)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Re

07.07.2022 21:03

Kakva 1933. Koliko je bilo devedesetih kod nas kad smo imali novčanicu od MILIJARDU dinara. Svijet se bori sa inflacijom mjerama. A mi ni ne pričamo o tome.

ODGOVORITE
Name

Уб

08.07.2022 07:25

Инфлација деведесетих била је таквих размена,незабележена на овим просторима. Уметност је било преживиети.

Name

realnost

07.07.2022 21:10

BiH kao drzava nema nikakve drzavne substance. To je nesto kao haustor - mozes se tu skloniti nakratko od kise, ali duva stalno promaja.. Kratko receno - BiH je drzava, ne na putu napredka, nego na putu odumiranja..

ODGOVORITE
Name

I

07.07.2022 21:12

Šta, vi samo pišete neke nebuloze, nikako da uperite prst,gdje je problem?

ODGOVORITE
Name

Lider

07.07.2022 21:22

Neka imaju dodikovi, špirićevi, tegeltijini, majkićkini, dzajićevi, našoj ne treba... Još da Gorica udje u skupštinu i ona lujka iz Hurgade biće sve extra. Nedaj se narode naša je zadnja, dočekaćemo i mi svoje.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanka

08.07.2022 06:05

Vlast bi trebala podnijeti ostavku zbog ovolike nebrige za gradjane. Dzonson je morao podnijeti ostavku zbog nekoliko bizarnih stvari, njehovu ostavku su trazili upravo oni koji su ga izabrali. A sta je sa nama, jedmo li uopste normalni? Dokle?

ODGOVORITE
Name

Marko BL

08.07.2022 06:24

Koja glupost,Norveska ima svoju proizvodnju nafte pa najskuplji benzin i dizel imaju na svijetu,kao i gas..Price za malu dijecu.

ODGOVORITE
Name

Realista

08.07.2022 07:16

Standard i primanja.

Name

Tortiljo

08.07.2022 07:37

Zato sto su clanica OPEKA tako da Norveska ne diktira cijenu nafte nego OPEK zato je skupa.Cijena je isto prilagodjena Norveskom standardu.

Name

Cijene su realne

08.07.2022 14:57

Dok god narod moze da placa i ne buni se. Znaci sve je realno i prilagodjeno ojačanom zivotnom standardu.

ODGOVORITE