Цијене су нереално високе, очекује нас тешка јесен

На свјетском тржишту забиљежен је благи пад цијена сировина и хране. Провјерили смо стање и у Босни и Херцеговини. Дошло је и на домаћем тржишту до смањења цијена појединих артикала, али оне су и даље нереално високе за наш стандард.

Босна и Херцеговина 07.07.2022 | 21:08
Цијене су нереално високе, очекује нас тешка јесен

 Међутим, тренд пада цијена, сматрају економисти, је тренутан, најтежа ситуација ће бити најесен, када се вјерује да ће инфлација додатно подићи цијене.

Према информацијама које долазе са свјетског тржишта и дневно и седмично долази до пада цијена.Тако се може видјети да су у паду цијене, између осталог, сунцокретовог уља за око 4 и по одсто, али и млијека, путера те шећера, наводи БХРТ.

Ових дана цијене у бањалучким маркетима јесу нешто мање, бар када је уље у питању, па је у просјеку пало испод 6, сада је око 5 и по марака, док је цијена шећера скочила, а цијена брашна стагнира. Грађани су примијетили благи пад, али кажу недовољан.

Економисти сматрају да се све што се дешава на свјетском тржишту преноси и код нас, а пошто немамо довољно властите производње немамо тако ни могућност да имамо мање цијене. Међутим, прогнозе да ће бити даљњег пада цијена нису позитивне.

“Ово може бити само неко пролазно стање, мислим да ће се на јесен сагледати право стање. Дугорочно се мора платити овај дуг, јер све стиже на наплату. Сви ови дефицити и дугови који се код нас гомилају, морају да заврше у једној огромној инфлацији”, сматра економиста Алекса Милојевић.

Економисти оцјењују да је тешко и замислити колика ће бити инфлација, чак се вјерује да ће превазићи и онај ниво инфлације који се десио 1933. године, што се наводи као примјер највеће инфлације у уџбеницима економије. Наши економисти такође сматрају да ће наша инфлација бити још и тежа од оне на Западу, јер ће се њоме повећавати и отплата огромног дуга који имамо.

(Акта.ба   Фото:Пиxабаy)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

07.07.2022 21:03

Каква 1933. Колико је било деведесетих код нас кад смо имали новчаницу од МИЛИЈАРДУ динара. Свијет се бори са инфлацијом мјерама. А ми ни не причамо о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

08.07.2022 07:25

Инфлација деведесетих била је таквих размена,незабележена на овим просторима. Уметност је било преживиети.

Name

реалност

07.07.2022 21:10

БиХ као дрзава нема никакве дрзавне субстанце. То је несто као хаустор - мозес се ту склонити накратко од кисе, али дува стално промаја.. Кратко рецено - БиХ је дрзава, не на путу напредка, него на путу одумирања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

07.07.2022 21:12

Шта, ви само пишете неке небулозе, никако да уперите прст,гдје је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидер

07.07.2022 21:22

Нека имају додикови, шпирићеви, тегелтијини, мајкићкини, дзајићеви, нашој не треба... Још да Горица удје у скупштину и она лујка из Хургаде биће све еxтра. Недај се народе наша је задња, дочекаћемо и ми своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанка

08.07.2022 06:05

Власт би требала поднијети оставку због оволике небриге за градјане. Дзонсон је морао поднијети оставку због неколико бизарних ствари, њехову оставку су тразили управо они који су га изабрали. А ста је са нама, једмо ли уопсте нормални? Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

08.07.2022 06:24

Која глупост,Норвеска има своју производњу нафте па најскупљи бензин и дизел имају на свијету,као и гас..Прице за малу дијецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

08.07.2022 07:16

Стандард и примања.

Name

Тортиљо

08.07.2022 07:37

Зато сто су цланица ОПЕКА тако да Норвеска не диктира цијену нафте него ОПЕК зато је скупа.Цијена је исто прилагодјена Норвеском стандарду.

Name

Цијене су реалне

08.07.2022 14:57

Док год народ мозе да плаца и не буни се. Знаци све је реално и прилагодјено ојачаном зивотном стандарду.

ОДГОВОРИТЕ