Nešić: EU je naša šansa i to treba iskoristiti

-EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije jako teškog 20 vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti...,kazao je Nešić.

Republika Srpska 12.06.2022 | 19:11
Nešić: EU je naša šansa i to treba iskoristiti

Predsjednik DNS, Nenad Nešić prisustvivao je u Briselu sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i istakao da BiH ne može biti kuća Bošnjaka u kojoj su Srbi podstanari već zajednička ulica u kojoj sve funkcioniše poput EU.

On je naglasio da je EU funkcionalna jer svi jednako tumače okvir, pravila i principe i snaga se crpi iz dogovora, a da u BiH svi različito tumače Dejtonski sporazum i da se dogovor smatra slabošću, a dokazuje svađom.

"Mi to moramo da promjenimo, i kao što su mogle zemlje Evrope da se dogovore 12 godina poslije rata mogu i naša tri naroda. Ali ne o onome što narode razdvaja nego kao kod EZ o ekonomiji i životu", smatra Nešić.

On je podsjetio da je BiH bila najfunkcionalnija u prvim godinama poslije Dejtona i da je sve lošije funkcionisala što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo.

"Istina je da Bošnjaci smatraju da BiH pripada samo njima. Za taj stav imaju često podršku iz zemalja EU.
To je vraćanje na pozicije koje su dovele do rata", istakao je Nešić.

Predsjednik DNS je naglasio da Srbi iz BiH žele Republiku Srpsku i BiH u EU sa mehanizmima zaštite prava svih i zaštite od dominacije većine, i da treba zajednički odgovoriti na pitanje "šta EU i mi želimo".

"Ja želim zemlju koja funkcioniše poput EU u EU, zajedno sa Srbijom. Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije jako teškog 20 vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske. BiH može biti jako lijepa zajednička ulica Bošnjaka, Srba i Hrvata. Ne može biti kuća Bošnjaka u kojoj smo mi podstanari", zaključio je Nešić. 

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Advokat

12.06.2022 17:28

Hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Re

13.06.2022 03:04

Zar nije očigledno da je ovaj lik zalutao u politiku

Name

Ej

12.06.2022 17:37

Starosti gdje si bila u mladosti ... Sve ce to odneti crna reka ...

ODGOVORITE
Name

XXL

12.06.2022 18:54

Hajde Nesicu ne s... hoćeš da kažeš da su bošnjaci kriv sto ste pokrali ti i tvoj mentor i ostali Republiku Srpsku.

Name

borac

12.06.2022 17:45

Jos si samo trebao dodati Sa Dodikom na celu.

ODGOVORITE
Name

Milan Bibić

12.06.2022 17:48

Lijepo i pametno sve rečeno samo treba to sve sprovesti u djelo da tako kako je rečeno sve bespjekorno bez trzavica i tenzija funkcioniše među svim narodima u BiH i političarima i da to čitav svijet tako prihvati

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.06.2022 18:00

Cuti Nesicu tibi se prodo a prodo bi I rodjenog brata zbog interesa. Bices Gori od Dragana Cavica. Vrijeme ce pokazati za koji Tim ti igras.

ODGOVORITE
Name

Lupetanja prazna

12.06.2022 18:34

I ti si ko Legitimni Covic ugrozen od bosnjaka. Jesu Li Oni na vlasti u cijeloj BiH??? Zbunjujete narod. U RSu ne pitaju se nista u Zapadnoj Hercegovini ne pitaju se nista u sredisnjoj BiH i Sarajevu mjesavina vlada. Ili ste vi ludi i ne kopcate ili zaista neznatre kuda vodite izludjujuci ovaj narod. Razlog sto odose iz BiH i Bosnjaci i Hrvati i Srbi i bas na Zapad Gdje se svi Dobro slazu i rade zajedno ne ovisno ko su i odakle su. Malo se vi preispitajte i rascistite sami sa sobom i sa Bakirom Dodikom i Covicem. Od njih narodu ni bosnjackom ni srbskom ni hrvatskom Nema koristi a i vi neki iz opozicije lupetate bez stvarnih dokaza i cinjenica .

ODGOVORITE
Name

Ipe

12.06.2022 19:07

Recept jednostavan,svi političari koji imaju veze sa korupcijom,aut,ljude koji nemaju skandala i afera na pozicije,ali ljude koji drže do obraza,a ne BAGRU,opsuješ mu mater,on ko vo gleda u tebe i kaže,psuj dok ja pljačkam i smije se.

ODGOVORITE
Name

НЕШИЋ

12.06.2022 19:40

ОЋЕТЕЛИ ПОШТОВАТИ ПРАВИЛА ЕУ. ЗНАЋИ МРЗИТИ РУСИЈУ. НАРОД СЕ ПИТА НО ПОЈЕДИНАЦ.

ODGOVORITE
Name

Pa ljudi

13.06.2022 03:45

Jel vi zelite u Eu ili ne?

ODGOVORITE
Name

Cuj ovoga!

13.06.2022 21:36

"Bez granica" kaze a nije svestan da postoje nevidljive granice koje za neke ni virtuelno nisu prohodne. Da li to neki ne vide ili ne zele da vide?

ODGOVORITE