Ustavni sud BiH poništio zaključke, sporan i Ustav RS!

Ustavni sud BiH, na posljednjoj sjednici, poništio je nekoliko zaključaka koje se tiču vraćanja nadležnosti.

Republika Srpska 30.05.2022 | 12:52
Ustavni sud BiH poništio zaključke, sporan i Ustav RS!

Osim zaključaka sporan je i dio iz Dekleracije Narodne skupštine u kojoj se zagovara donošenje novog ustava Republike Srpske.

Ustavni sud BiH oglasio se saopštenjem u kome je pojašnjeno koje odredbe su ukinute.

Naime, Ustavni sud je poništio tačke 17, 18, 19. i 20. Deklaracije o ustavnim principima broj 02/1-021-1034/21 od 10. decembra 2021. godine.

"Narodna skupština smatra da sadašnju neusklađenost nadležnosti prenesenih na nivo BiH bez promjene i dopune Ustava BiH kao Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, treba prevazići/riješiti dosljednom primjenom odredbe 3.3.b. Ustava BiH koji nedvosmisleno propisuje da će se entiteti „u potpunosti pridržavati ovog Ustava BiH“. To podrazumijeva pravo Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske da obustave primjenu bilo kog akta, mjere ili aktivnosti organa i institucija na nivou BiH, a koji nemaju osnov u Ustavu BiH i nisu izričito Ustavom BiH utvrđeni kao nadležnost organa na nivou BiH", piše u tački 17.

U 18. tački Deklaracije NSRS je potvrdila svoja ranija dokumenta o ustavnopravnim odnosima, a posebno Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, Zaključke u vezi Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS od 12. novembra 2019. godine. Narodna skupština smatra da je neophodno pristupiti promjeni Ustava Republike Srpske donošenjem novog teksta Ustava Republike Srpske", kaže se u ovoj tački.

Sporna je i tačka gdje Narodna skupština zadužuje Vladu da, u koordinaciji sa predsjednikom RS, pripremi tekst ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka treba da bude glavni grad Republike Srpske, a Pale prestonica Republike.

20. tačka koja je sporna kaže: „O proceduri za donošenje novog Ustava Republike Srpske, Narodna skupština će odlučiti nakon razmatranja teksta koji će predložiti Vlada“.

Ustavni sud poništio je i tačke 4. i 5. u kojima se kaže da:

„Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Zakon o VSTS BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona o VSTS RS“.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Miroslav

30.05.2022 11:22

Igranka bez prestanka, oni nama mi njima i tako se natezu 30 godina. Niko nikome neveruje, sud sudi kako hoce politika, zavisi ko su sudije i ko upravlja njima, mislim na nacjonalnost. A dogovora nema, sve je na silu i preglasavanje. Sve je nemoguce i sve je moguce, zavisi koliko ima ko glasova i koju funkciju ima. RS se celo vreme brani od Sarajeva, Sarajevo bi da ostvari ono sto ratom nije. Nema tu napretka ni drzave, sve je na silu, da nema stranaca raspad bi bio juce a ne danas. Vazno je da rata nema.Tri naroda zive paralelno jedan kraj drugoga a ne skupa, tako je bilo i tako ce biti. I ako na izborima dodju neki drugi na vlast, isto ce biti, jedni za samostalnost, jedni za "gradjansku", jer je dogovor nemoguc. Stranci se smenjuju, njima je dobro, mesetare, menjaju strane zaviski kakve instrukcije im daju. Sad je IN biti protiv Srba, ali i to ce se promeniti, nicja do zore nije gorela.

ODGOVORITE
Name

I

30.05.2022 11:34

Onda sta kaže pravnik ne političar ,šta je pogrešno u odlukama ustavnog suda?

Name

Re

30.05.2022 12:07

Bravo. Objasnjeno.

Name

Бањалучанин

30.05.2022 13:56

Брате неписмени. Нека нам Бог помогне са таквима као што си ти.

Name

Bosna

30.05.2022 16:25

Sud ne sudi kako hoce nego kako jedino treba!

Name

Sloboda & Demokratija

30.05.2022 12:02

Cekamo Dodikov referendum o razdruzivanju RS!

ODGOVORITE
Name

Pogo

30.05.2022 13:23

Nije to Dodikov referendum nego onih koji na njemu učestvuju. A na pošlom je izašlo 80% građana Srpske. Upravo zbog ovakve politike i želje da ponizite Dodika a u tom pokušaju se desi kontra i ponizite Republiku Srpsku bićete opozicja. Kada se odmaknete od napada na Dodika i krente u odbranu Srpske i iznošenje programa koji će biti na korist Srbima postaćete vlast.

Name

Sa strane

30.05.2022 12:19

Ustavni blud (ne sud) BiH, sa tri stranca i dva (nazvati po vlastitom nahođenju, jer često menjaju ime), može izglasati i da je Zemlja ravna ploča. Koliki je kvalitet, domet i ozbiljnost te ustanove, najbolje govori činjenica da na celoj planeti ne postoji još jedan takav, koji u svom sastavu ima strane sudije. Zbog toga tu se ne radi o sudu, radi se o protivprirodnom bludu, odnosno silovanju pravde.

ODGOVORITE
Name

Re -sa strane

30.05.2022 14:25

Pričaš bez veze. Činjenica je da nije dobro što u Sudu BiH "Sjede" stranci, međutim ne možemo zasve gluposti i sva ponašanja naše vlasti koja su usmjerena na održavanje tenzija, prikupljanje jeftinih dnevnopolitičkih poena, odvraćanje od životnih problema i pitanja.... pripisati toj trojici stranaca i kakve to ima veze sa poslednjim odlukama kupljene većine u Narodnoj skupštini. Pa svi su znali da su neustavne, jedino su plaćenici po režimskim televizijama pričali priče za malu djecu da možeš jednostrano vratiti ono što si dao dobrovoljno, pa ako hoćete i silom i to potvrdili sporazumom ili odlukom nadležnog organa i još objavili u Službenom glasniku . Ne može tako, to je sila i bezakonje. I da se razumijemo ja sanjam da živimo u samostalnoj državi, ili u sklopu naše matice, ali ne može ovako. Treba nam rat? Meni ne treba.

Name

Kosta

30.05.2022 13:54

Srpkom narodu nema boljeg zivota dok Dodika ne sklone...Taj covjek je najgori neprijatelj srpskom narodu poslije Milosevica

ODGOVORITE
Name

Orthy

30.05.2022 17:19

Ovdje ne funkcioniše država, nema institucija. Narod je pošten i dobar samo treba da se podijeli i da budu dobri susjedi.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

01.06.2022 10:06

De ba,samo napred,samo nek Lukač i dalje formira paravojne formacije i zvecka oružijem po Banja Luci samo vi glumite državu i provocirajte nesrpsku većinu..da odradimo "oluju 2"i završimo to priču za svagda

ODGOVORITE