Уставни суд БиХ поништио закључке, споран и Устав РС!

Уставни суд БиХ, на посљедњој сједници, поништио је неколико закључака које се тичу враћања надлежности.

Република Српска 30.05.2022 | 12:52
Уставни суд БиХ поништио закључке, споран и Устав РС!

Осим закључака споран је и дио из Деклерације Народне скупштине у којој се заговара доношење новог устава Републике Српске.

Уставни суд БиХ огласио се саопштењем у коме је појашњено које одредбе су укинуте.

Наиме, Уставни суд је поништио тачке 17, 18, 19. и 20. Декларације о уставним принципима број 02/1-021-1034/21 од 10. децембра 2021. године.

"Народна скупштина сматра да садашњу неусклађеност надлежности пренесених на ниво БиХ без промјене и допуне Устава БиХ као Анекса 4. Дејтонског споразума, треба превазићи/ријешити досљедном примјеном одредбе 3.3.б. Устава БиХ који недвосмислено прописује да ће се ентитети „у потпуности придржавати овог Устава БиХ“. То подразумијева право Народне скупштине и Владе Републике Српске да обуставе примјену било ког акта, мјере или активности органа и институција на нивоу БиХ, а који немају основ у Уставу БиХ и нису изричито Уставом БиХ утврђени као надлежност органа на нивоу БиХ", пише у тачки 17.

У 18. тачки Декларације НСРС је потврдила своја ранија документа о уставноправним односима, а посебно Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, Закључке у вези Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права РС од 12. новембра 2019. године. Народна скупштина сматра да је неопходно приступити промјени Устава Републике Српске доношењем новог текста Устава Републике Српске", каже се у овој тачки.

Спорна је и тачка гдје Народна скупштина задужује Владу да, у координацији са предсједником РС, припреми текст устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Републике Српске, изузимајући надлежности које по Уставу БиХ припадају БиХ. Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бањалука треба да буде главни град Републике Српске, а Пале престоница Републике.

20. тачка која је спорна каже: „О процедури за доношење новог Устава Републике Српске, Народна скупштина ће одлучити након разматрања текста који ће предложити Влада“.

Уставни суд поништио је и тачке 4. и 5. у којима се каже да:

„Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину закон о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске. Закон о ВСТС БиХ неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона о ВСТС РС“.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мирослав

30.05.2022 11:22

Игранка без престанка, они нама ми њима и тако се натезу 30 година. Нико никоме неверује, суд суди како хоце политика, зависи ко су судије и ко управља њима, мислим на нацјоналност. А договора нема, све је на силу и прегласавање. Све је немогуце и све је могуце, зависи колико има ко гласова и коју функцију има. РС се цело време брани од Сарајева, Сарајево би да оствари оно сто ратом није. Нема ту напретка ни дрзаве, све је на силу, да нема странаца распад би био јуце а не данас. Вазно је да рата нема.Три народа зиве паралелно један крај другога а не скупа, тако је било и тако це бити. И ако на изборима додју неки други на власт, исто це бити, једни за самосталност, једни за "градјанску", јер је договор немогуц. Странци се смењују, њима је добро, месетаре, мењају стране зависки какве инструкције им дају. Сад је ИН бити против Срба, али и то це се променити, ницја до зоре није горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

30.05.2022 11:34

Онда ста каже правник не политичар ,шта је погрешно у одлукама уставног суда?

Name

Ре

30.05.2022 12:07

Браво. Објасњено.

Name

Бањалучанин

30.05.2022 13:56

Брате неписмени. Нека нам Бог помогне са таквима као што си ти.

Name

Босна

30.05.2022 16:25

Суд не суди како хоце него како једино треба!

Name

Слобода & Демократија

30.05.2022 12:02

Цекамо Додиков референдум о раздрузивању РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пого

30.05.2022 13:23

Није то Додиков референдум него оних који на њему учествују. А на пошлом је изашло 80% грађана Српске. Управо због овакве политике и жеље да понизите Додика а у том покушају се деси контра и понизите Републику Српску бићете опозицја. Када се одмакнете од напада на Додика и кренте у одбрану Српске и изношење програма који ће бити на корист Србима постаћете власт.

Name

Са стране

30.05.2022 12:19

Уставни блуд (не суд) БиХ, са три странца и два (назвати по властитом нахођењу, јер често мењају име), може изгласати и да је Земља равна плоча. Колики је квалитет, домет и озбиљност те установе, најбоље говори чињеница да на целој планети не постоји још један такав, који у свом саставу има стране судије. Због тога ту се не ради о суду, ради се о противприродном блуду, односно силовању правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре -са стране

30.05.2022 14:25

Причаш без везе. Чињеница је да није добро што у Суду БиХ "Сједе" странци, међутим не можемо засве глупости и сва понашања наше власти која су усмјерена на одржавање тензија, прикупљање јефтиних дневнополитичких поена, одвраћање од животних проблема и питања.... приписати тој тројици странаца и какве то има везе са последњим одлукама купљене већине у Народној скупштини. Па сви су знали да су неуставне, једино су плаћеници по режимским телевизијама причали приче за малу дјецу да можеш једнострано вратити оно што си дао добровољно, па ако хоћете и силом и то потврдили споразумом или одлуком надлежног органа и још објавили у Службеном гласнику . Не може тако, то је сила и безакоње. И да се разумијемо ја сањам да живимо у самосталној држави, или у склопу наше матице, али не може овако. Треба нам рат? Мени не треба.

Name

Коста

30.05.2022 13:54

Српком народу нема бољег зивота док Додика не склоне...Тај цовјек је најгори непријатељ српском народу послије Милосевица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

30.05.2022 17:19

Овдје не функционише држава, нема институција. Народ је поштен и добар само треба да се подијели и да буду добри сусједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

01.06.2022 10:06

Де ба,само напред,само нек Лукач и даље формира паравојне формације и звецка оружијем по Бања Луци само ви глумите државу и провоцирајте несрпску већину..да одрадимо "олују 2"и завршимо то причу за свагда

ОДГОВОРИТЕ