Šverc drogom: Sudija Savić biće pušten uz zabrane

Sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, koji je uhapšen u akciji "Ira", kojom je razbijena grupa švercera narkoticima biće pušten iz pritvora uz mjere zabrane, saznaje "Glas Srpske".

Republika Srpska 06.05.2022 | 17:13
Šverc drogom: Sudija Savić biće pušten uz zabrane

Njegov advokat Petko Budiša potvrdio je za "Glas Srpske" da je Sud BiH umjesto pritvora sudiji odredio mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima.

- Za odbranu je upitno postojanje krivičnog djela, koje se stavlja na teret mom klijentu. Više detalja ne mogu da govorim u cilju zaštite istrage - rekao je advokat Budiša.

Sudiju Savića Tužilaštvo BiH tereti za primanje mita i odavanje službene tajne po Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Osim sudije u akciji "Ira" uhapšeno je još 17 osumnjičenih za šverc narkotika, a nakon saslušanja Sud BiH je odredio pritvor za njih devet. Iza rešetaka su osim sudije završili i Željko Radovanović zvani Krečo iz Bijeljine, Igor Vilotić zvani Giga, Samir Alagić, Mišo Rosić, Saša Kovačević, Dragan Muharemović, Anđelko Đokić i Miroslav Pajić.

Osumnjičene Tužilaštvo BiH tereti da su narkotike u BiH krijumčarili iz Holandije i Njemačke, a o kupoprodaji su se dogovarali preko aplikacija "Anom" i "Skaj" na kojima su koristili prava imena.

Akcijom je bio obuhvaćen i Mile Rosić, koji je u bjekstvu, a kome je, kako saznajemo, sudija Jovan Savić odavao informacije.

Tužilac Tužilaštva BiH Bojana Jovović, koja rukovodi istragom u ovom slučaju,  prilikom obrazlaganja zahtjeva za pritvor u sudnici Suda BiH rekla je da su osumnjičeni djelovali kao grupa.

- Oni su dva do tri mjeseca komunicirali putem aplikacije "Anom", a prije toga putem "Skaja". Toliko su bili sigurni u aplikaciju da nisu ništa skrivali. Slali su fotografije narkotika, dogovarali se o kupoprodaji, ko i gdje preuzima, ko prenosi - kazala je Jovovićeva.

Prema njenim riječima, Mile Rosić je, dok se krio i čekao presudu za ubistvo, kako bi saznao kakva će odluka biti, sudiji Saviću putem posrednika dao dar za odavanje informacija.

Sudija je putem posrednika savjetovao Rosića i njegove saradnike u drugim parničnim postupcima. Govorio im je kako će postupati i dogovarao se o pisanju žalbi.

Pojašnjavajući uloge ostalih osumnjičenih, tužilac Jovović je istakla da je sa bjeguncem Rosićem sarađivao i Radovanović kojeg terete da je prodavao drogu u BiH.

Prema riječima tužioca, u ovom slučaju se radi o dobro organizovanoj grupi. Kod osumnjičenih nije nađena droga, ali je analizom aplikacije "Anom" utvrđeno da su se profesionalno bavili prodajom droge. Jedan dio njih još je neidentifikovan.

Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nisam lud ludi su drugi

06.05.2022 15:24

Mozes misliti zakon pa sud pa covjek jos i sudija. Halo covjek sudija koji sudi i odgovara pred Bogom i zakonom . Zalosno smo drustvo postali.

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2022 15:58

Kod na drogu dilaju samo tri poluge vlasti...

Name

re

06.05.2022 23:18

Šta je taj lopov radio, on dođe na suđenje u kriminalca savetuje kako treba da se žali, i kako može da obori prethdono presudu tokom ročišta, zatim se sa kriminalcom tokom ročišta njegovim ispitivanjem dogovara kako da pokrene protivtužbu, onda on u zapsinik diktira šta god hoće i uopšte na sluša stranu suprotnu kriminalcu kojeg on kao sudija brani tokom suđenja. Saviću treba suditi i nikad mu više ne dati da priđe sudu. Svi su se na njega žalili VSTS-u.

Name

Tatar

06.05.2022 15:25

Pa što ste ga onda hapsili?

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2022 16:08

Greškom. Nema mita u pravosuđu. Kaže advokat.

Name

RE

07.05.2022 07:38

E moja drzavo nasto si spala kad te vode bolesnici,kriminalci,pljackasi,ubice, piromani a to su nazalost oni koji bi trebali da sprovode zakone u jednoj uredenoj drzavi

Name

Predator

06.05.2022 16:17

Vrana vrani oci nevadi

ODGOVORITE
Name

Alo bre

06.05.2022 18:41

Pa taj Kreco godinama diluje i malo zatvor pa izadje prije nego udje. Strasno koliko je i pravosudje korumpirano.

Name

Re

07.05.2022 09:06

Da pravosudje nije toliko kriminalizovano i neefikasno, mi ne bismo bili ovoliko korumpirana drzava

Name

Petar Petrovic

07.05.2022 17:15

Objavite da je krunski svjedok protiv sudije Savica, neko ko u Bijeljini, 30 godina prodaje kradenu robu. Opšte poznata stvar je da mu je stan kod zeljeznicke pun kradene robe. Pitanje ko iz MUP RS stiti toga kriminalca. Diler kradene robe je glavni svjedok orotiv sudije.

ODGOVORITE