Australijancu zabranjeno da napusti Izrael do 9999. godine zbog alimentacije

Noamu Hupertu, 44, zvanično i sudski je zabranjeno da napusti zemlju do 31. decembra 9999. godine zbog alimentacije. Državljanin Australije koji je zarobljen u Izraelu od 2013. kaže da je jedan od hiljada stranaca koji su postali žrtva malo poznatog lokalnog zakona.

Zanimljivosti 29.12.2021 | 16:39
Australijancu zabranjeno da napusti Izrael do 9999. godine zbog alimentacije

Inače, ova presuda je efektivna kazna od 8.000 godina zatvora ili dok ne isplati više od 3 miliona dolara za buduće isplate alimentacije

Gospodin Huppert se preselio u Izrael 2012. kako bi bio bliži svojoj deci, nakon što se njegova bivša supruga vratila u zemlju(Izrael) prethodne godine kada su deca imala jedno dete tri meseca a drugo pet godina.

Ubrzo nakon toga, njihova majka je pokrenula tužbu pred izraelskim sudom, koji je protiv njega izdao takozvanu naredbu o prekidu izlaska zbog “budućeg duga” od 5.000 izraelskih šekela mesečno (oko 1.600 dolara), dok oba deteta ne napune 18 godina.

Dok ne isplati novac, gospodinu Huppertu je zabranjeno da napusti zemlju iz bilo kog razloga – čak i zbog odmora ili posla.!

“Od 2013. zatvoren sam u Izraelu”, rekao je gospodin Hupert, koji radi kao analitički hemičar za farmaceutsku kompaniju.

Gospodin Huppert kaže da su australijski državljani “proganjani od strane izraelskog ‘pravosuđe’ samo zato što su bili oženjeni Izraelkama”.
“Ja sam jedan od njih”, rekao je on, dodajući da govori “kako bi pomogao drugim Australijancima koji bi mogli doživeti ovo iskustvo bukvalno opasno po život”.

U Izraelu, zakon o razvodu znači da žene mogu da zabrane putovanja ocu svoje dece kako bi se uverile da će primati alimentaciju, kaže Sorin Luka, reditelj dokumentarnog filma No Exit Order.

Marijana Azizi, nezavisna britanska novinarka koja je vodila kampanju za podizanje svesti o ovom pitanju, rekla je da je “skoro nemoguće utvrditi“ tačan broj pogođenih muškaraca. Ali ona je sugerisala da bi moglo biti “stotine“ australijskih državljana u istoj situaciji piše australijski portal News

Sorin Luca, pisajući na veb-sajtu No Exit Order, kaže da su takve naredbe „skoro nečuvene na Zapadu, niti ih koriste bilo koje zemlje na način na koji se primenjuju u Izraelu“.

“Žena može lako da zabrani putovanje ocu, uz zahtev za izdržavanje deteta koje može da se proteže na celo vreme detinjstva”, piše on.

“Kada otac dobije nalog, može biti u zatvoru do 21 dan, bez obzira da li je sposoban da plati ili ne – bez ikakve istrage o njegovim finansijama. Od muškaraca se očekuje da plaćaju 100 posto ili čak više svog prihoda da bi platili svoju decu.”

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar