Аустралијанцу забрањено да напусти Израел до 9999. године због алиментације

Ноаму Хуперту, 44, званично и судски је забрањено да напусти земљу до 31. децембра 9999. године због алиментације. Држављанин Аустралије који је заробљен у Израелу од 2013. каже да је један од хиљада странаца који су постали жртва мало познатог локалног закона.

Занимљивости 29.12.2021 | 16:39
Аустралијанцу забрањено да напусти Израел до 9999. године због алиментације

Иначе, ова пресуда је ефективна казна од 8.000 година затвора или док не исплати више од 3 милиона долара за будуц́е исплате алиментације

Господин Хупперт се преселио у Израел 2012. како би био ближи својој деци, након што се његова бивша супруга вратила у земљу(Израел) претходне године када су деца имала једно дете три месеца а друго пет година.

Убрзо након тога, њихова мајка је покренула тужбу пред израелским судом, који је против њега издао такозвану наредбу о прекиду изласка због “будуц́ег дуга” од 5.000 израелских шекела месечно (око 1.600 долара), док оба детета не напуне 18 година.

Док не исплати новац, господину Хупперту је забрањено да напусти земљу из било ког разлога – чак и због одмора или посла.!

“Од 2013. затворен сам у Израелу”, рекао је господин Хуперт, који ради као аналитички хемичар за фармацеутску компанију.

Господин Хупперт каже да су аустралијски држављани “прогањани од стране израелског ‘правосуђе’ само зато што су били ожењени Израелкама”.
“Ја сам један од њих”, рекао је он, додајуц́и да говори “како би помогао другим Аустралијанцима који би могли доживети ово искуство буквално опасно по живот”.

У Израелу, закон о разводу значи да жене могу да забране путовања оцу своје деце како би се увериле да ц́е примати алиментацију, каже Сорин Лука, редитељ документарног филма Но Еxит Ордер.

Маријана Азизи, независна британска новинарка која је водила кампању за подизање свести о овом питању, рекла је да је “скоро немогуц́е утврдити“ тачан број погођених мушкараца. Али она је сугерисала да би могло бити “стотине“ аустралијских држављана у истој ситуацији пише аустралијски портал Неwс

Сорин Луца, писајуц́и на веб-сајту Но Еxит Ордер, каже да су такве наредбе „скоро нечувене на Западу, нити их користе било које земље на начин на који се примењују у Израелу“.

“Жена може лако да забрани путовање оцу, уз захтев за издржавање детета које може да се протеже на цело време детињства”, пише он.

“Када отац добије налог, може бити у затвору до 21 дан, без обзира да ли је способан да плати или не – без икакве истраге о његовим финансијама. Од мушкараца се очекује да плац́ају 100 посто или чак више свог прихода да би платили своју децу.”

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар