Ukradene mošti svetaca iz hrama pod Avalom

- Mošti svetog cara Кonstantina i svetog Maksima Goričkog, koje imaju neprocjenjivu vrijednost, ukradene su iz Hrama Nerukotvorenog obraza Gospodnjeg u selu Zuce pod Avalom, potvrdio je protojerej Dragan Stanišić.

Srbija 19.11.2021 | 20:39
Ukradene mošti svetaca iz hrama pod Avalom

Pljačkaši, koji još nisu otkriveni, u ponedjeljak uveče razbili su prozor na crkvi, upali u nju, a zatim izvršili premetačinu i iz oltara odnijeli kutije sa moštima.

Razbijeni prozor nalazi se na visini od dva metra, ali to lopovima nije bilo prepreka da ga razbiju, kroz rupu se provuku u hram i ukradu mošti svetaca, a uz njih i sitni novac koji su zatekli.

Protojerej Dragan Stanišić objasnio je da su opljačkani djelići mošti Svetog cara Кonstantina i Svetog Maksima Goričkog, koji služe isključivo za potrebe obreda prilikom praznika, kada nadležni sveštenik iznese mošti na cjelivanje.

"Sa aspekta vere, ukradene mošti imaju neprocenjivu vrednost. Nismo sigurni koliko počinioci znaju šta su uradili. Mošti su bile u pozlaćenim kutijicama, pa su počinioci verovatno mislili da su te kutijice mnogo vredne. Ali nisu, a same svete mošti su mnogo vrednije. Nisam siguran da su ukradene s nameroim da budu prodate", rekao je Stanišić. 

(Srna Foto: Ilustracija) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RS

19.11.2021 21:25

Šta bi ono sa ikonom????

ODGOVORITE
Name

Nenad

20.11.2021 15:34

Pa ako su neprocenjive vrijednosti ponudite dobru cijenu i to kupite od lopova. Njemu vjerovatno to ne znaci nista mozda je to nas Baja maznuo.On je svakako nasem narodu govorio ko hoce da slavi slavu neka idu u SDS njemu takvi ne trebaju.

Name

Marko

19.11.2021 22:06

Ko je sad kriv?

ODGOVORITE
Name

Istina

20.11.2021 09:47

Sigueno im trebaju za neki poklon. Idioti!

ODGOVORITE
Name

[email protected]

14.01.2023 13:48

Pomoz Bog potovani oce, zao mi je da neki vernici ne razumu vaš komenter da su mošti od neprocenjive duhovne vrednosti i da ih se ne moze kupiti nikakvim novcem! Sazaljevam i lopove, koji su zeleli da se materijalno obogate, a ne shvataju kakav je njihov greh i kakvu Boziju kaznu mogu dobiti, ako crkvi ne vrate mošti svetitelja. Mislim,da je i vama nešto zeleo da kaze Gospod, jer se nita ne dogadja bez promisla Bozijeg. Zelim vam svako dobro od Gospoda. Grešna sluškinja Gospodnja Olga

ODGOVORITE