Украдене мошти светаца из храма под Авалом

- Мошти светог цара Константина и светог Максима Горичког, које имају непроцјењиву вриједност, украдене су из Храма Нерукотвореног образа Господњег у селу Зуце под Авалом, потврдио је протојереј Драган Станишић.

Србија 19.11.2021 | 20:39
Украдене мошти светаца из храма под Авалом

Пљачкаши, који још нису откривени, у понедјељак увече разбили су прозор на цркви, упали у њу, а затим извршили преметачину и из олтара однијели кутије са моштима.

Разбијени прозор налази се на висини од два метра, али то лоповима није било препрека да га разбију, кроз рупу се провуку у храм и украду мошти светаца, а уз њих и ситни новац који су затекли.

Протојереј Драган Станишић објаснио је да су опљачкани дјелићи мошти Светог цара Константина и Светог Максима Горичког, који служе искључиво за потребе обреда приликом празника, када надлежни свештеник изнесе мошти на цјеливање.

"Са аспекта вере, украдене мошти имају непроцењиву вредност. Нисмо сигурни колико починиоци знају шта су урадили. Мошти су биле у позлаћеним кутијицама, па су починиоци вероватно мислили да су те кутијице много вредне. Али нису, а саме свете мошти су много вредније. Нисам сигуран да су украдене с намероим да буду продате", рекао је Станишић. 

(Срна Фото: Илустрација) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РС

19.11.2021 21:25

Шта би оно са иконом????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

20.11.2021 15:34

Па ако су непроцењиве вриједности понудите добру цијену и то купите од лопова. Њему вјероватно то не знаци ниста мозда је то нас Баја мазнуо.Он је свакако насем народу говорио ко хоце да слави славу нека иду у СДС њему такви не требају.

Name

Марко

19.11.2021 22:06

Ко је сад крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.11.2021 09:47

Сигуено им требају за неки поклон. Идиоти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

олгадезјок@гмаил.цом

14.01.2023 13:48

Помоз Бог потовани оце, зао ми је да неки верници не разуму ваш коментер да су мошти од непроцењиве духовне вредности и да их се не мозе купити никаквим новцем! Сазаљевам и лопове, који су зелели да се материјално обогате, а не схватају какав је њихов грех и какву Бозију казну могу добити, ако цркви не врате мошти светитеља. Мислим,да је и вама нешто зелео да казе Господ, јер се нита не догадја без промисла Бозијег. Зелим вам свако добро од Господа. Грешна слушкиња Господња Олга

ОДГОВОРИТЕ