Počinje procedura opoziva u Skupštini Crne Gore

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće u sredu predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje toga da li je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav.

Region 16.09.2021 | 20:57
Počinje procedura opoziva u Skupštini Crne Gore

Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržali su je predstavnici parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima", preneo je "Sputnjik".

"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države“, rekao je tada Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

"Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava", naveli su iz te partije. Ocenjuje se da se Đukanović direktno umešao u poslove jedne verske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

"Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti verskih zajednica od države", kaže se u obrazloženju.

Iz SNP-a su naveli da je Đukanović izjavom "Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države" prekoračio ustavna ovlašćenja.

"Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom direktno je izazvao podelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju", navodi SNP u obrazloženju.

Kako se dodaje, Đukanović je ličnim primerom, protivno Ustavu, pozvao građane na protest i ometanje vršenja verskih obreda SPC.

"To je samo jedan od primera koji karakterišu dugogodišnju praksu Đukanovića da kroz podelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose unutar države", navode poslanici SNP-a. U obrazloženju se podseća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjenom skupu 5. septembra na Cetinju.

"Takođe je prekršio član 161. Krivičnog zakonika organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović", kaže se u predlogu SNP-a.

Ustavom je predviđeno da postupak za utvrđivanje toga da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, prenosi Dan. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

"Predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav", piše u Ustavu.

(B92)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

VUK

16.09.2021 21:10

Mozete Mili samo pljunuti pod prozor i nista vise

ODGOVORITE
Name

RE Vuk

16.09.2021 21:22

Ne trebate zaboraviti da je Milova Partija, najveća politička partija u Crnoj Gori i dakao takva neće dozvoliti nikakva iznenađenja.

Name

Re Vuk

16.09.2021 22:37

On je sebi davno pljunuo u ogledalo!

Name

He He

16.09.2021 22:42

Milo je bio taj koji je mnogima pljuvao pod prozore, zato je i došao u ovu situaciju. Čovjek koji je pronjenio toliko nacija, vjera, ideologija, nije vrijedan pažnje. U Crnu Goru ima puno pametinijeg Svijeta od Mila. Ako je Crna Gora Milo, bolje da je nema.

Name

Одговор Вуку

16.09.2021 22:50

Ово је почетак краја Миловог и то је на општу добробит свих који живе у Црној Гори....ко високо лети......

Name

Oliver

16.09.2021 21:44

Milo Caru

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović Ciganović

16.09.2021 22:27

Milo je car! SNP se sada poziva na sekularizam a u stvari je za teokratski fašizam kao i DF one dvojice baraba. Sram vas bilo. Zamjene teza su vam nikakav argument protiv Đukanovića.

ODGOVORITE
Name

Ti to

17.09.2021 05:22

U prezimenu imaš epitet koji dovoljno govori o tebi...

Name

Republika Srpska

17.09.2021 06:51

Trebao je znati,kada je krenuo protiv Crkve da mu je tu kraj.

ODGOVORITE
Name

zlo

17.09.2021 09:10

Kojeg li skota u ljudskom obličju. Neka ide na konsultacije u Zagreb tamo je uvijek dobro došao. Neka posjeti tamo i udruženje crnogoraca

ODGOVORITE
Name

Oko

17.09.2021 11:20

Tako je druže!

Name

SAMNICA.

17.09.2021 09:14

Stasu dosad cekali sa njim davno je bijo sazoriji Rusi ugled C.G.

ODGOVORITE
Name

Trla baba lan

17.09.2021 12:34

Važno je da je nastavljen šverc! Droga ide cigari idu,.... Svaka štala na Vraćenovićima je puna cigara a oni kao spriječili šverc,tuga!

Name

Sagitarius

18.09.2021 13:59

Nece mafija u Crnoj Gori dozvoliti da tako lako padne don Milone! Ogromna lova je onda na kocki, treba to sve sacuvati, oprati i ponovo obrnuti!!

ODGOVORITE