Почиње процедура опозива у Скупштини Црне Горе

Уставни одбор Скупштине Црне Горе разматрац́е у среду предлог за покретање поступка за утврђивање тога да ли је председник Мило Ђукановиц́ повредио Устав.

Регион 16.09.2021 | 20:57
Почиње процедура опозива у Скупштини Црне Горе

Иницијатор расправе је Клуб посланика Социјалистичке народне партије (СНП), а подржали су је представници парламентарне вец́ине.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановиц́ 28. августа на Цетињу казао да "није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, вец́ је паметно то изместити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима", пренео је "Спутњик".

"Надам се да нец́у бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је вец́инска Црна Гора, где се брани достојанство државе“, рекао је тада Ђукановиц́.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановиц́ грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова.

"Такође је Ђукановиц́ прекорачио оквир надлежности председника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава", навели су из те партије. Оцењује се да се Ђукановиц́ директно умешао у послове једне верске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

"Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености верских заједница од државе", каже се у образложењу.

Из СНП-а су навели да је Ђукановиц́ изјавом "Надам се да нец́у бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо где буду Цетињани и где је вец́инска Црна Гора, где се брани достојанство државе" прекорачио уставна овлашц́ења.

"Називајуц́и противнике устоличења вец́инском Црном Гором директно је изазвао поделу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу", наводи СНП у образложењу.

Како се додаје, Ђукановиц́ је личним примером, противно Уставу, позвао грађане на протест и ометање вршења верских обреда СПЦ.

"То је само један од примера који карактеришу дугогодишњу праксу Ђукановиц́а да кроз поделу, изазивање мржње, претње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међуверске односе унутар државе", наводе посланици СНП-а. У образложењу се подсец́а да је Ђукановиц́ учествовао на непријављеном и забрањеном скупу 5. септембра на Цетињу.

"Такође је прекршио члан 161. Кривичног законика организујуц́и и позивајуц́и на спречавање верског обреда, што је оперативно у дело спроводио његов саветник за безбедност Веселин Вељовиц́", каже се у предлогу СНП-а.

Уставом је предвиђено да поступак за утврђивање тога да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика, преноси Дан. Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

"Председника Црне Горе Скупштина може разрешити када Уставни суд утврди да је повредио Устав", пише у Уставу.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ВУК

16.09.2021 19:10

Мозете Мили само пљунути под прозор и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Вук

16.09.2021 19:22

Не требате заборавити да је Милова Партија, највећа политичка партија у Црној Гори и дакао таква неће дозволити никаква изненађења.

Name

Ре Вук

16.09.2021 20:37

Он је себи давно пљунуо у огледало!

Name

Хе Хе

16.09.2021 20:42

Мило је био тај који је многима пљувао под прозоре, зато је и дошао у ову ситуацију. Човјек који је проњенио толико нација, вјера, идеологија, није вриједан пажње. У Црну Гору има пуно паметинијег Свијета од Мила. Ако је Црна Гора Мило, боље да је нема.

Name

Одговор Вуку

16.09.2021 20:50

Ово је почетак краја Миловог и то је на општу добробит свих који живе у Црној Гори....ко високо лети......

Name

Оливер

16.09.2021 19:44

Мило Цару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

16.09.2021 20:27

Мило је цар! СНП се сада позива на секуларизам а у ствари је за теократски фашизам као и ДФ оне двојице бараба. Срам вас било. Замјене теза су вам никакав аргумент против Ђукановића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти то

17.09.2021 03:22

У презимену имаш епитет који довољно говори о теби...

Name

Република Српска

17.09.2021 04:51

Требао је знати,када је кренуо против Цркве да му је ту крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зло

17.09.2021 07:10

Којег ли скота у људском обличју. Нека иде на консултације у Загреб тамо је увијек добро дошао. Нека посјети тамо и удружење црногораца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око

17.09.2021 09:20

Тако је друже!

Name

САМНИЦА.

17.09.2021 07:14

Стасу досад цекали са њим давно је бијо сазорији Руси углед Ц.Г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба лан

17.09.2021 10:34

Важно је да је настављен шверц! Дрога иде цигари иду,.... Свака штала на Враћеновићима је пуна цигара а они као спријечили шверц,туга!

Name

Сагитариус

18.09.2021 11:59

Неце мафија у Црној Гори дозволити да тако лако падне дон Милоне! Огромна лова је онда на коцки, треба то све сацувати, опрати и поново обрнути!!

ОДГОВОРИТЕ