Savčićev advokat: Tužilaštvo bez dokaza

Advokat Miodrag Stojanović, branilac generala Milomira Savčića, izjavio je da Tužilaštvo BiH na današnjem ročištu nije navelo činjenice prema kojima je general Savčić prekršio mjere zabrane.

Republika Srpska 09.08.2021 | 14:09
Savčićev advokat: Tužilaštvo bez dokaza

Stojanović je ocijenio konfuznim prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora generalu Savčiću zbog njegovih istupa u javnosti kojima je navodno prekršio mjere zabrane.

"Podnesak Tužilaštva je konfuzan, jer je došlo do primjene Krivičnog zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida, više nego što je bilo riječ o kršenju mjera zabrane", rekao je Stojanović novinarima u Sarajevu nakon ročišta u Sudu BiH.

On ističe da su predstavnici Tužilaštva BiH na današnjem ročištu navodili benigna pitanja, poput Savčićeve izjave "kako se osjeća čovjek koji je optužen za ratni zločin koji nije počinio".

"To se koristi kao argument da je došlo do kršenja mjera zabrane jer se komentarišu činjenice iz njegovog predmeta. Tužilaštvo se u podnesku bavilo više izjavama koje sam ja kao branilac Savčića davao u nekim medijima prije godinu i po dana i javnim tribinama širom BiH, nego što se bavilo izjavama generala Savčića", rekao je Stojanović.

On kaže da su iz Tužilaštva BiH to pravdali time da je nastupao kao posrednik i prenosio stavove svog klijenta, što je, kako je naveo, nazvao malicioznim.

Stojanović ističe da je energija Tužilaštva BiH trebala da bude usmjerena ka tome koje su to činjenice koje je general Savčić o svom predmetu komentarisao u svojim javnim nastupima čime je prekršio mjere zabrane.

On očekuje da će Sud BiH treba brzo da donese odluku o podnesku Tužilaštva BiH o kršenju mjera zabrane.

"Nisam siguran da će Sud danas donijeti odluku. Navedeno je u najkraćem mogućem roku, bez preciziranja kada će to uraditi", rekao je Stojanović.

On je podsjetio da su pojedini portali u Federaciji BiH naveli da očekuju da će generalu Savčiću danas biti izrečen pritvor, pravdajući da je taj prijedlog Tužilaštva BiH na neki način "pranje" glavnog tužioca BiH Gordane Tadić od svoje odluke da se njegovom klijentu ne odredi pritvor kada je bio saslušavan u svojstvu osumnjičenog.

Osvrćući se na totalnu konfuziju koja je nastala odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, Stojanović kaže da niko nema odgovora na pitanja da li to znači da branioci u Sudu BiH više ne mogu braniti optuženog da nije bilo genocid i da ta kvalifikacija nije dobra.

"Da li će se branioci postaviti kao neko ko će, poštujući takav zakon, prihvatiti da ne može i ne smije braniti da nije bio genocid, već da klijent nije učestvovao u počinjenju genocida? To su pitanja koja sebi postavljamo u profesionalnom smislu", rekao je Stojanović.

On je podsjetio i da je nedavno iskusni sudija u javnom nastupu na jednoj od televizija rekao da je to nebuloza i da ne može biti krivično djelo kada advokati u sudnici kažu da nije bilo genocida.

Prema njegovim riječima, taj sudija je pojasnio da za postojanje krivičnog djela treba da postoji umišljaj, odnosno namjera advokata da u počinjenju krivičnog djela negiranja genocida želi da izazove mržnju, nepovjerenje i međusobni animozitet naroda u BiH.

"Ako se bavim poslom, onda nema umišljaja za počinjenje krivičnog djela. Imamo današnji podnesak Tužilaštva u kojem je pisalo šta sam ja govorio potpuno benigno stojeći iza toga svega", rekao je Stojanović.

Tužilac BiH Ibro Bulić je tokom današnjeg ročišta tvrdio da je general Savčić nekoliko puta prekršio mjere zabrane i to kada je davao izjave za Alteranativnu televiziju 11. jula u vezi sa proglšavanjem Dana žalosti i 23. jula o nametnutim dopunama Krivičnog zakona BiH.

Bulić je tvrdio da je general Savčić prekršio mjere zabrane i kada je govorio o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici za Radio-televizju Republike Srpske 23. jula, kao i izvjavom za Televiziju "K 3" 27. jula.

Predsjedavajući sudija Zoran Božić rekao je da će pismeni otpravak odluke biti upućen nakon vijećanja i glasanja.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sale

09.08.2021 12:29

AL se igrate tužilaštvom, sudom i svim tim pravnim stvarima. Koji novac trošite za ništa.

ODGOVORITE
Name

Aleksa

09.08.2021 13:25

Ako nemate KO da vrati izvorni Dejton,da tuzilastvo i sud budu u entitetima, a ocigledno nema,sta ocekujete?????????? Sta rade vajni politicari,NSRS??? Digli prasinu,navukli narod,a sace da im daju advokate,da se brane u Sarajevu!!! Bedno da bednije ne moze biti.

ODGOVORITE
Name

Istina

09.08.2021 14:36

E moj Stojanoviću, nije bitno je li kriv ili nije kriv, bitno je je li Srbin ili neko drugi!

ODGOVORITE
Name

Istina

09.08.2021 14:58

Istina je da isti Sudija nema iste aršine u predmetu Vikić Dragan skroz drugačije a biti Srbin za Sud bih je zločin a nisam od onih koji druge ponižava i drugačije a ovo je više frustrirajuće o kakvoj prezumciji nevinosti ovdje se može pričati .

ODGOVORITE