Савчићев адвокат: Тужилаштво без доказа

Адвокат Миодраг Стојановић, бранилац генерала Миломира Савчића, изјавио је да Тужилаштво БиХ на данашњем рочишту није навело чињенице према којима је генерал Савчић прекршио мјере забране.

Република Српска 09.08.2021 | 14:09
Савчићев адвокат: Тужилаштво без доказа

Стојановић је оцијенио конфузним приједлог Тужилаштва БиХ за одређивањем притвора генералу Савчићу због његових иступа у јавности којима је наводно прекршио мјере забране.

"Поднесак Тужилаштва је конфузан, јер је дошло до примјене Кривичног закона којим је забрањено негирање геноцида, више него што је било ријеч о кршењу мјера забране", рекао је Стојановић новинарима у Сарајеву након рочишта у Суду БиХ.

Он истиче да су представници Тужилаштва БиХ на данашњем рочишту наводили бенигна питања, попут Савчићеве изјаве "како се осјећа човјек који је оптужен за ратни злочин који није починио".

"То се користи као аргумент да је дошло до кршења мјера забране јер се коментаришу чињенице из његовог предмета. Тужилаштво се у поднеску бавило више изјавама које сам ја као бранилац Савчића давао у неким медијима прије годину и по дана и јавним трибинама широм БиХ, него што се бавило изјавама генерала Савчића", рекао је Стојановић.

Он каже да су из Тужилаштва БиХ то правдали тиме да је наступао као посредник и преносио ставове свог клијента, што је, како је навео, назвао малициозним.

Стојановић истиче да је енергија Тужилаштва БиХ требала да буде усмјерена ка томе које су то чињенице које је генерал Савчић о свом предмету коментарисао у својим јавним наступима чиме је прекршио мјере забране.

Он очекује да ће Суд БиХ треба брзо да донесе одлуку о поднеску Тужилаштва БиХ о кршењу мјера забране.

"Нисам сигуран да ће Суд данас донијети одлуку. Наведено је у најкраћем могућем року, без прецизирања када ће то урадити", рекао је Стојановић.

Он је подсјетио да су поједини портали у Федерацији БиХ навели да очекују да ће генералу Савчићу данас бити изречен притвор, правдајући да је тај приједлог Тужилаштва БиХ на неки начин "прање" главног тужиоца БиХ Гордане Тадић од своје одлуке да се његовом клијенту не одреди притвор када је био саслушаван у својству осумњиченог.

Осврћући се на тоталну конфузију која је настала одлуком бившег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којим се забрањује негирање геноцида, Стојановић каже да нико нема одговора на питања да ли то значи да браниоци у Суду БиХ више не могу бранити оптуженог да није било геноцид и да та квалификација није добра.

"Да ли ће се браниоци поставити као неко ко ће, поштујући такав закон, прихватити да не може и не смије бранити да није био геноцид, већ да клијент није учествовао у почињењу геноцида? То су питања која себи постављамо у професионалном смислу", рекао је Стојановић.

Он је подсјетио и да је недавно искусни судија у јавном наступу на једној од телевизија рекао да је то небулоза и да не може бити кривично дјело када адвокати у судници кажу да није било геноцида.

Према његовим ријечима, тај судија је појаснио да за постојање кривичног дјела треба да постоји умишљај, односно намјера адвоката да у почињењу кривичног дјела негирања геноцида жели да изазове мржњу, неповјерење и међусобни анимозитет народа у БиХ.

"Ако се бавим послом, онда нема умишљаја за почињење кривичног дјела. Имамо данашњи поднесак Тужилаштва у којем је писало шта сам ја говорио потпуно бенигно стојећи иза тога свега", рекао је Стојановић.

Тужилац БиХ Ибро Булић је током данашњег рочишта тврдио да је генерал Савчић неколико пута прекршио мјере забране и то када је давао изјаве за Алтеранативну телевизију 11. јула у вези са проглшавањем Дана жалости и 23. јула о наметнутим допунама Кривичног закона БиХ.

Булић је тврдио да је генерал Савчић прекршио мјере забране и када је говорио о извјештају Независне међународне комисије о Сребреници за Радио-телевизју Републике Српске 23. јула, као и извјавом за Телевизију "К 3" 27. јула.

Предсједавајући судија Зоран Божић рекао је да ће писмени отправак одлуке бити упућен након вијећања и гласања.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сале

09.08.2021 12:29

АЛ се играте тужилаштвом, судом и свим тим правним стварима. Који новац трошите за ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

09.08.2021 13:25

Ако немате КО да врати изворни Дејтон,да тузиластво и суд буду у ентитетима, а оцигледно нема,ста оцекујете?????????? Ста раде вајни политицари,НСРС??? Дигли прасину,навукли народ,а саце да им дају адвокате,да се бране у Сарајеву!!! Бедно да бедније не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.08.2021 14:36

Е мој Стојановићу, није битно је ли крив или није крив, битно је је ли Србин или неко други!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.08.2021 14:58

Истина је да исти Судија нема исте аршине у предмету Викић Драган скроз другачије а бити Србин за Суд бих је злочин а нисам од оних који друге понижава и другачије а ово је више фрустрирајуће о каквој презумцији невиности овдје се може причати .

ОДГОВОРИТЕ