„HE na Drini“ daje ogromna sredstva "HE Bistrici"

Akcionari „Hidroelektrana na Drini“ sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, zbog čega su glasali protiv planova poslovanja ova dva preduzeća.

Republika Srpska 08.07.2021 | 14:13
„HE na Drini“ daje ogromna sredstva "HE Bistrici"

Naime, vanredna sjednica Skupštine akcionara „HE na Drini“ održana je 25. juna zbog usvajanja planova poslovanja tog preduzeća i njihove kćerke firme HE „Bistrica“ za 2021. godinu, kao i za period 2021-2023. godina.

Rasprava o pojedinačnim i konsolidovanim planovima poslovanja je objedinjena, a glasovi većine akcionara stigli su pismenim putem.

Predstavnici Matičnog preduzeća i Fonda za restituciju RS glasali su „protiv“ svih planova poslovanja, navodeći svaki put isto obrazloženje, da „plan poslovanja nije korigovan i usklađen sa iskazanim stavovima Vlade“, za koje nije precizirano kakvi su, već samo da su usvojeni krajem prošle godine.

Dio akcionara bio je „uzdržan“, a dio „za“.

„Pozitivno je planiranje dobiti s mogućnošću isplate dividende akcionarima. Smatramo da se velika novčana sredstva izdvajaju na ime dokapitalizacije HE „Bistrica“ Foča čime se finansijski crpi Društvo, a nismo sigurni u opravdanost istog“, naveo je dio akcionara koju su glasali “protiv” planova ili su bili „uzdržani“.

Naime, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion maraka čime je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Planom za 2021. godinu je bila predviđena dokapitalizacija povećanjem osnovnog kapitala HE „Bistrica“ u ukupnom iznosu od 12,6 miliona KM, od čega se na finansiranje planiranih investicija odnosi devet miliona, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 3,6 miliona KM.

S obzirom na to da su Matično preduzeće i Fond za restituciju vlasnici 80,8 odsto akcija u „HE na Drini“, a bili su protiv, planovi poslovanja i „HE na Drini“ i HE „Bistrica“ su „pali“.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Biljana Maksimović je rekla da su „svi planovi, kao pojedinačni, tako i konsolidovani, nakon niza analiza, konsultacija i sastanaka usaglašeni, odnosno usklađeni sa planovima Mješovitog holdinga ERS“.

Direktor „HE na Drini“ Nedeljko Perišić kratko je rekao da će „Uprava preduzeti sve aktivnosti kako bi planovi poslovanja preduzeća bili usvojeni“.

Podsjećamo, portal CAPITAL je ranije objavio da „Hidroelektrane na Drini“ planiraju da ove godine dokapitalizuju preduzeće „HE Bistrica“, koje su preuzeli od kompanije „Kaldera“, te da u njega ulože 12,6 miliona kako bi moglo da posluje i da investira.

„HE na Drini“ kupile su ranije udjele od postojećih ulagača u „HE Bistrica“ i za to platile 20,7 miliona KM.

Portal CAPITAL otkrio je da će Republika Srpska postati po drugi put vlasnik preduzeća „HE Bistrica“, i to 11 godina nakon što je isto to preduzeće prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM. Srpska ga je sada otkupila za čak 21,6 miliona KM.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SLAVENKO TADIĆ

08.07.2021 13:33

Nekada su akcionari dobijali dividendu, ali u zadnjih nekoliko godina nema dobiti, a izgleda da je neće ni biti dok ovi Milini rukovode. Dakle, akcionari se mogu nadati dobiti nakon odlaska Milinih sa vlasti, do tada neće je biti.

ODGOVORITE
Name

Boris

08.07.2021 13:56

Dobro je da išta imamo koliko se nenormalno i obimno krade. Za vas je zatvor, a ne funkcije

ODGOVORITE
Name

yoki

08.07.2021 14:58

To ce Baja sve rasprodat

ODGOVORITE
Name

Dr

08.07.2021 16:50

Gdje je direktor "HE na Drini" zavrsio fakultet? Kako vas uopste nije sramota ovakvu osobu nazvati direktorom , kad svi znamo da se on tamo nista ne pita? Samo je pijun, a kad si to vjerovatno se lose spava

ODGOVORITE