Kuća Smiljanića iz srbačkog sela puna znanja i sreće

Dejana je maturant i učenik generacije u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac, a bliznakinje Tatjana i Tamara su odlikaši, dobitnici „Vukove diplome“ u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Sitneša.

Republika Srpska 16.06.2021 | 09:51
Kuća Smiljanića iz srbačkog sela puna znanja i sreće

Vesna i Nenad Smiljanić iz srbačkog sela Župski Razboj ovih dana imaju mnogo razloga za radost koju su im priredile kćerke Dejana, Tatjana i Tamara.

Dejana je maturant i učenik generacije u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac, a bliznakinje Tatjana i Tamara su odlikaši, dobitnici „Vukove diplome“ u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Sitneša.

Nagrade i priznanja uručio im je načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević na svečanom prijemu 32 maturanta osnovnih i srednjih škola koji su tokom školovanja ostvarili najbolje rezultate. U centru pažnje s razlogom bile su sestre Smiljanić, koje su kuću svojih roditelja ispunile znanjem i srećom.

Njihov uspjeh je tim veći i značajniji jer žive u skromnoj porodici u kojoj ni jedan od roditelja nema stalno zaposlenje. Žive i školuju se od povremenih poslova majke i oca, ali ponajviše od teškog poljoprivrednog rada.

Upravo, kako kažu, uz nadarenost to im je bio i motiv više da učenje shvate ozbiljno i odgovorno. 

Dejana smatra da je za uspjeh potrebno biti čovjek sa izgradjenim karakterom. I zato preporučuje mladima da rade na sebi i za sebe i da ne očekuju da to neko drugi čini umjesto njih. A o svojim planovima kaže:

„Imam mnogo interesovanja, te mi je teško fokusirati se na samo jednu oblast. Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet u Banjaluci ili neki drugi fakultet koji je vezan za oblast matematike“, kaže Dejana Smiljanić.

Kroz četiri godine pokazala je zavidno znanje i uspjeh, a učestvovala je u raznim vannastavnim aktivnostima, a posebno se istakla svojim literarnim radovima. U slobodno vrijeme mnogo čita, piše i, kako kaže, „eksperimentiše“ u kuhinji.

Da podsjetimo, selo Župski Razboj je udaljeno od centra opštine Srbac više od 20 kilometara. Dejani, Tatjani i Tamari nije bilo nimalo lako da putuju u školu i uz to ostvaruju izvanredne rezultate.

Nije bilo lako ni njihovim roditeljima, a još teže će im biti u nastavku školovanja, jer su sve tri kćerke odlučne da nastave obrazovanje. To je, svakako, i želja roditelja – Vesne i Nenada Smiljanića iz Župskog Razboja.

(BN/S. K.)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

16.06.2021 08:28

Draga dijeco ovde za Vas nema budućnosti. Veliki vođa je javno rekao sve vam uzalud ako niste u sistemu vlasti. Zato vi idite tamo gdje Vas cijene i poštuju vaše znanje.

ODGOVORITE
Name

Istina

16.06.2021 08:29

Svaka vam cast djeco samo tako nastavite, a Bogami i vasim roditeljima. Svako dobro i puno zdravlja

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

16.06.2021 11:48

Rudonja i sekta su otjerali moju djecu, pa zato djeco uciti i izaberite sto vi zelite, ostanite ili vas neka tamo drzava vise cijeni i placa.

Name

ALEKSANDAR LAJIC - SRBAC

16.06.2021 09:04

Iako ne znam licno ovu porodicu, zelim im svu srecu. Da nastave sa borbom i da ostvaruju nista manje od odlicnih rezultata, za bilo kakav put da se opredjele u buducnosti. Postovanje!

ODGOVORITE
Name

Profesor/ica

16.06.2021 09:31

Divna djeco, želim vam da nastavite nizati uspjehe! Vama i vašim roditeljima dobro zdravlje i čestitke što su vas tako lijepo vaspitali. Nadam se da ćete ostati u ovoj našoj zemlji i doprinijeti njenom boljem razvoju, jer smo svjedoci da su mnoge " pametne glave" napustile naše prostore i " grade tamo neku tuđu zemlju". Naravno, vi imate pravo na svoju odluku. Srećno u daljem životu!

ODGOVORITE
Name

Cestitke

16.06.2021 18:48

Inteligencija i talenat, su najvrijedniji resursi koje covjecanstvo posjeduje.Mladim damama zelim puno srece i uspjeha, uz iskrenu preporuku, da odu sto brze i dalje iz mracnog vijaleta.

ODGOVORITE
Name

BIJELJINA

16.06.2021 20:38

Divne cure predivne biseri

ODGOVORITE