Nezadovoljstvo zbog mizernog povećanja plata

Vlada Republike Spske donijela je odluku o povećanju plata u javnom i privatnom sektoru, kao i povećanju neoporezivog dijela plate sa 500 KM na 700 KM. Prema najavama premijera Radovana Viškovića, u tom cilju Vlada će se odreći 70 miliona KM. O povećanju plata govorili su gosti emisije “Izazovi” BN TV.

Republika Srpska 21.05.2021 | 22:32
Nezadovoljstvo zbog mizernog povećanja plata

"Minimalna plata se ne povećava na osnovu nečije želje, iako znamo da svaki radnik želi da njegova plata raste", kaže potpredsjednik Unije
udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić, te dodaje, da onoliko koliko je privreda sposobna da puni budžet, toliko može da dođe do povećanja, a ne na ovakav način.  

“Mi smatramo da bi plate trebalo da rastu na određen način kako je to Poslovna zajednica i Unija udruženja poslodavaca, predlaže već duži niz godina, a to je prije svega rasterećenje privrede kroz smanjenje poreskih i drugih davanja, misleći tu i na doprinose koji se plaćaju na plate. Što se tiče najniže plate, moram da kažem da nismo zadovoljni načinom do kojeg je došlo do tog povećanja, jer je Zakon o radu RS jasno predvidio kako se to radi i na koji način", kaže Mijić. 

Zdravstveni radnici nisu zadovoljni najavljenim povećanjem od pet, šest, osam posto.

“Kad vi to prevedete u “koliko je to para”, to je mizerno”, kaže dr Goran Bjeković iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

”To za medicinsku sestru dođe povećanje od 50 KM, a za ljekara specijalistu od 90 do 100 KM. To je mizerno, znajući kroz šta sve prolazimo.” 

"Prema svim analizama i procjenama, u Republici Srpskoj negdje oko 4 milijarde KM se vrti u sivoj zoni", rekao je predsjednik Sindikata uprave i potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Božo Marić.

“Sa tih četiri milijarde su oštećeni Fond zdravstevnog osiguranja, Fond PiO, zavod za zapošljavanje, Fond za dječiju zaštitu, Fond za zapošljavanje i rehabilitaciju RVI, a samim tim i budžet, što znači da bi mi u tim Fondovima imali više sredstava za zdravstvene radnike, za
povećanje penzija, više novca da možemo radnicima u slučaju prestanka radnog odnosa da primaju veću naknadu...itd.”

Neoporezivi dio plate sa 500, biće povećan na 700 KM, na šta je Mijić rekao: 

“Moram da kažem da smo mi prihvatili prijedlog da se neoporezivi dio podigne na 1.000 KM.Međutim,moram da  kažem da je naše opredjeljenje je da se kompletna plata rasterećuju kroz poreska davanja. Ovdje prije svega pored poreskog dijela, mislima i na doprinose koji se plaćaju na plate.”

Postojeće plate se ne smiju smanjivati, a pravo na topli obrok i regres se mora vratiti za sve kategorije zaposlenog stanovništva u Srpskoj i to je ono za šta će se sindikati zalagati, kako nebi došlo do dalje osipanja stanovništva odlaskom i iseljenjem u druge zemlje,z aključili su gosti emisije "Izazovi" BN TV.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sramotno

21.05.2021 21:26

Neka porodice politicara i tajkuna bliskih vlasti zive od prosjecne plate 6 mjeseci, pa da vide kako je veselo zivjeti ovdje

ODGOVORITE
Name

Vagner

22.05.2021 07:15

Sram vas bilo, u zemlji nema mesta ni za polovinu naroda, a vi kukate kako su vam male plate budžetske u proseku 1.500KM, i to se više od polovine isplaćuje podizanejm kredita. Šta treba da vlast još više da se zadžuje za vaše parazitske plate. Pogledajte za koliko ljudi rade u privatluku danonoćno. Ko god kuka da mu je mala plate neka napusti budžet, i neka ide da radi kod privatnike, a za tu platu ima onih koji će jedva dočekati da rade. Sram vas bilo budžetari, ne vidite koliko je siromaštvo i nezaposlenost, samo tražite povećanje plata.

Name

CUJ VLADA

21.05.2021 22:28

CUJ VLADA CE SE ODRECI. OD NASIH PARA KO FOL ONI SE ODRICU. KO JE BRE LUD OVDE. TO O LOVI. A O ODRICANJU. PITANJE. CEGA DA SE ONI ODREKNU. PA NI SIBICE.

ODGOVORITE
Name

draganm16

22.05.2021 06:55

Odreći se garaže od 50 miliona? Odreći se svake godine nabavke novih auta po 100 000+ km? Odreći se plate od 7000km mjesečno? Odreći se primanje po 3 plate po 7000 mjesečno iz budžeta? Odreći se savjetnika koji ne rade ništa a skupo su plaćeni? Odreći se helikoptera za stranačka okupljanja? Odreći se namještenih tendera gdje su pepeljare plaćane po 1500km? Odreći sebeneficija koje izmišljate? Čega ste se odrekli?

Name

Leo

21.05.2021 23:10

Joj ovog Mijica 0 od covjeka...a kolike su plate vozacima u Autoprevozu?...a sta si ti sve imao...prije ulaska u A.prevoz a sta sad sve imas...zivi lopovluk...

ODGOVORITE
Name

Jaffa

22.05.2021 05:34

Para ima, samo je pitanje kako su rasporedjene. Za Prointer, Integral, Igokeu i ostale podobne ima koliko im treba.

ODGOVORITE
Name

Fenix

22.05.2021 06:20

Osjetili da im se bliži kraj pa panika svašta radi.Još će režim svašta činiti do izbora naredne godine nebili kako ostali na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast doktore

22.05.2021 06:29

Pozdrav za dr Govana Bjekovica, najboljeg zvornickog ortopeda.

ODGOVORITE
Name

Istina

22.05.2021 07:10

Evo već 15 godina tkzv nezavisni analitičari najavljuju propast Republike Srpske i da neće biti ni plata niti penzija. Oni pričaju za pare onako kako odgovara medijima koji traže njihovo "mišljenje".

ODGOVORITE
Name

(Ne) Istina

22.05.2021 07:38

A kao nije propala???Ekonomska lesina koja se svakim danom sve dublje ukopava, prosveta razorena, zdravstvo unisteno, mafijasko pravosudje, masovne migracije.Treba li jos neki indikator????Ups, zaboravih da ti iskljucivo gledas RTRS, gdje jos uvijek vjeruju u Deda Mraza.

Name

Re

22.05.2021 08:05

Oni pričaju a ovi uzimaju kredite.