Незадовољство због мизерног повећања плата

Влада Републике Спске донијела је одлуку о повећању плата у јавном и приватном сектору, као и повећању неопорезивог дијела плате са 500 КМ на 700 КМ. Према најавама премијера Радована Вишковића, у том циљу Влада ће се одрећи 70 милиона КМ. О повећању плата говорили су гости емисије “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 21.05.2021 | 22:32
Незадовољство због мизерног повећања плата

"Минимална плата се не повећава на основу нечије жеље, иако знамо да сваки радник жели да његова плата расте", каже потпредсједник Уније
удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић, те додаје, да онолико колико је привреда способна да пуни буџет, толико може да дође до повећања, а не на овакав начин.  

“Ми сматрамо да би плате требало да расту на одређен начин како је то Пословна заједница и Унија удружења послодаваца, предлаже већ дужи низ година, а то је прије свега растерећење привреде кроз смањење пореских и других давања, мислећи ту и на доприносе који се плаћају на плате. Што се тиче најниже плате, морам да кажем да нисмо задовољни начином до којег је дошло до тог повећања, јер је Закон о раду РС јасно предвидио како се то ради и на који начин", каже Мијић. 

Здравствени радници нису задовољни најављеним повећањем од пет, шест, осам посто.

“Кад ви то преведете у “колико је то пара”, то је мизерно”, каже др Горан Бјековић из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

”То за медицинску сестру дође повећање од 50 КМ, а за љекара специјалисту од 90 до 100 КМ. То је мизерно, знајући кроз шта све пролазимо.” 

"Према свим анализама и процјенама, у Републици Српској негдје око 4 милијарде КМ се врти у сивој зони", рекао је предсједник Синдиката управе и потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Божо Марић.

“Са тих четири милијарде су оштећени Фонд здравстевног осигурања, Фонд ПиО, завод за запошљавање, Фонд за дјечију заштиту, Фонд за запошљавање и рехабилитацију РВИ, а самим тим и буџет, што значи да би ми у тим Фондовима имали више средстава за здравствене раднике, за
повећање пензија, више новца да можемо радницима у случају престанка радног односа да примају већу накнаду...итд.”

Неопорезиви дио плате са 500, биће повећан на 700 КМ, на шта је Мијић рекао: 

“Морам да кажем да смо ми прихватили приједлог да се неопорезиви дио подигне на 1.000 КМ.Међутим,морам да  кажем да је наше опредјељење је да се комплетна плата растерећују кроз пореска давања. Овдје прије свега поред пореског дијела, мислима и на доприносе који се плаћају на плате.”

Постојеће плате се не смију смањивати, а право на топли оброк и регрес се мора вратити за све категорије запосленог становништва у Српској и то је оно за шта ће се синдикати залагати, како неби дошло до даље осипања становништва одласком и исељењем у друге земље,з акључили су гости емисије "Изазови" БН ТВ.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Срамотно

21.05.2021 21:26

Нека породице политицара и тајкуна блиских власти зиве од просјецне плате 6 мјесеци, па да виде како је весело зивјети овдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вагнер

22.05.2021 07:15

Срам вас било, у земљи нема места ни за половину народа, а ви кукате како су вам мале плате буџетске у просеку 1.500КМ, и то се више од половине исплаћује подизанејм кредита. Шта треба да власт још више да се заџује за ваше паразитске плате. Погледајте за колико људи раде у приватлуку даноноћно. Ко год кука да му је мала плате нека напусти буџет, и нека иде да ради код приватнике, а за ту плату има оних који ће једва дочекати да раде. Срам вас било буџетари, не видите колико је сиромаштво и незапосленост, само тражите повећање плата.

Name

ЦУЈ ВЛАДА

21.05.2021 22:28

ЦУЈ ВЛАДА ЦЕ СЕ ОДРЕЦИ. ОД НАСИХ ПАРА КО ФОЛ ОНИ СЕ ОДРИЦУ. КО ЈЕ БРЕ ЛУД ОВДЕ. ТО О ЛОВИ. А О ОДРИЦАЊУ. ПИТАЊЕ. ЦЕГА ДА СЕ ОНИ ОДРЕКНУ. ПА НИ СИБИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драганм16

22.05.2021 06:55

Одрећи се гараже од 50 милиона? Одрећи се сваке године набавке нових аута по 100 000+ км? Одрећи се плате од 7000км мјесечно? Одрећи се примање по 3 плате по 7000 мјесечно из буџета? Одрећи се савјетника који не раде ништа а скупо су плаћени? Одрећи се хеликоптера за страначка окупљања? Одрећи се намјештених тендера гдје су пепељаре плаћане по 1500км? Одрећи себенефиција које измишљате? Чега сте се одрекли?

Name

Лео

21.05.2021 23:10

Јој овог Мијица 0 од цовјека...а колике су плате возацима у Аутопревозу?...а ста си ти све имао...прије уласка у А.превоз а ста сад све имас...зиви лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.05.2021 05:34

Пара има, само је питање како су распоредјене. За Проинтер, Интеграл, Игокеу и остале подобне има колико им треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.05.2021 06:20

Осјетили да им се ближи крај па паника свашта ради.Још ће режим свашта чинити до избора наредне године небили како остали на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст докторе

22.05.2021 06:29

Поздрав за др Гована Бјековица, најбољег зворницког ортопеда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.05.2021 07:10

Ево већ 15 година ткзв независни аналитичари најављују пропаст Републике Српске и да неће бити ни плата нити пензија. Они причају за паре онако како одговара медијима који траже њихово "мишљење".

ОДГОВОРИТЕ
Name

(Не) Истина

22.05.2021 07:38

А као није пропала???Економска лесина која се сваким даном све дубље укопава, просвета разорена, здравство унистено, мафијаско правосудје, масовне миграције.Треба ли јос неки индикатор????Упс, заборавих да ти искљуциво гледас РТРС, гдје јос увијек вјерују у Деда Мраза.

Name

Ре

22.05.2021 08:05

Они причају а ови узимају кредите.