Evo za koje samo građane EU otvara granice

Prema odluci koju su danas donijeli ambasadori EU, granice Evropske unije bi trebale biti otvorene za putnike koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, ali samo onih vakcina koje su odobrene u Evropskoj uniji.

Svijet 19.05.2021 | 14:12
Evo za koje samo građane EU otvara granice

Podsjetimo, u Evropskoj uniji su odobrene vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Ruska i kineske vakcine nisu odobrene u EU.

Osim toga, Evropska unija će napraviti listu zemalja u kojima je povoljna epidemiološka situacija na koje će se ova pravila odnositi.

Naime, ambasadori u Vijeću EU složili su se danas da ažuriraju pristup putovanjima izvan EU-a.

“Vijeće EU je sada preporučilo državama članicama da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EU. Vijeće bi takođe trebalo uskoro proširiti popis zemalja koje nisu članice EU-a u kojima je dobra epidemiološka situacija iz kojih je putovanje dopušteno na temelju novih danas dogovorenih kriterija”, rekao je Christian Wigand, jedan od portparola Evropske unije.

Odluku Vijeća EU pozdravili su iz Evropske komisije.

"Pozdravljamo sporazum Vijeća EU o ažuriranju pristupa putovanjima izvan EU-a. Vijeće sada preporučuje zemljama EU-a da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one vakcinisane vakcinama koje su odobrene u EU", objavljeno je na Twitteru Evropske komisije.

(Klix) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

brcko

19.05.2021 12:49

ovi sa kineskom i ruskom mogu ici tamo a u EU ne

ODGOVORITE
Name

Da da

20.05.2021 04:37

Ovi ..naši. .su znali da sa ovim vakcinama narod nemoze u EU i tako drže radnu snagu tj poreske obveznike a bogami i vjernike oko sebe na okupu

Name

beg

19.05.2021 12:51

Ovi sto su pelcovani ruskom i kineskom, sad nazad po fajzera

ODGOVORITE
Name

Ser Gej Vakcinov

19.05.2021 13:01

Nisama simpatizer ni Kine ni Rusije. Više nego je očigledno, da je politika učinala svoje. Možete imati "Kugu", ali ako ste vakcinisani "Fajzerom", možete putovati E.U. . Uskoro će "Lada" i "Kamaz" postati nepoželjni na europskim putevima.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.05.2021 14:18

Molim da Srbija uvede da se moze uci samo ko je vakcinisan sa Sputnik V i Sinopharm

ODGOVORITE
Name

Zeljko

19.05.2021 15:22

Od prvog dana sam govorio,,dok nas sve ne pelcuju,nema slobode ni kretanja po EU zemljama.

ODGOVORITE
Name

drnd

19.05.2021 16:52

Opa, ovi u EU se unaprijed odricu velike dobiti koju su nekad donosili kineski i ruski turisti. Pa, zamislimo se kako se sad bogate farmaceutske firme, naravno samo odabrane, kad je sva ostala privreda njima podredjena.

ODGOVORITE