Kako se riješiti mrava? Donosimo nekoliko prirodnih trikova

Iako su mravi jedni od najkorisnijih insekata na svijetu, a i jedni od najvrjednijih, ljudima obično smetaju kada počnu ulaziti u kuće i stanove. Kako se riješiti mrava, iskoristite nekoliko trikova.

Zdravlje 12.05.2021 | 22:42
Kako se riješiti mrava? Donosimo nekoliko prirodnih trikova

Mravi su vrlo pametne, snalažljive i marljive životinje te mogu nositi čak 50 puta teži teret od njihove vlastite težine. Neke vrste čak štite biljke u zamjenu za hranu i zaklon, no kada ih vidimo kako si rade put u našu kuću, nije nam baš drago jer se mogu njome vrlo brzo proširiti.

Privlače ih ostaci hrane, posebice slatko te se mogu svugdje uvući kroz najsitnije pukotine. Na svijetu postoji jako puno vrsta mrava – neki su štetočine, dok drugi samo rade svoj posao, ali smetaju nama ljudima.

Ako u vašoj kući uspiju izgraditi gnijezdo, nećete ih se tako lako riješiti. Na tržištu postoje mnoga sredstva za odbijanje mrava i ostalih insekata, no ona zbog otrovnih sastojaka i nisu najsigurnija za upotrebu, posebice ako imate kućne ljubimce.

Kako se riješiti mrava na prirodan način?

Da biste ih otjerali iz vašeg doma, potrebno je otjerati kraljicu, a onda i čitavu koloniju. U kuhinji već imate nekoliko namirnica koje mravi ne podnose.

1. Cimet
Mravi ne vole miris cimeta pa njime posipajte sve uglove, pukotine i puteve kojima se kreću. Ako primijetite da ih na im mjestima više nema, posao je obavljen.

2. Sok od limuna
Sok od limuna ne voli ni jedna životinja pa ni mravi. Svježe iscijeđeni sok od limuna polijte po mravinjaku ili putevima gdje se kreću. Ako trenutno nemate limun, možete iskoristiti i limunsku kiselinu pomiješanu s vodom.

3. Kava
Kava također ima intenzivan miris koji smeta mravima. Mljevenu kavu posipajte na mjesta gdje ste primijetili skupljanje mrava. Postoji vrlo velika mogućnost da tim putem više neće prolaziti.

4. Bijeli ocat
Bijeli alkoholni ocat dobar je za čišćenje kuhinjskih površina umjesto agresivnih kemikalija te je jednako dobar za rješavanje mrava. Pomiješajte ocat i vodu i tom kombinacijom pošpricajte sva kritična mjesta u kući.

5. Kuhinjska sol
Par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i pustite da se tekućina ohladi. Potom je prelijte u bocu s raspršivačem i pošpricajte sve kutke, ulazna vrata, prozore i ostale površine gdje se skupljaju mali dosadnjakovići.

6. Soda bikarbona
Soda bikarbona, baš kao i sol, nepodnošljiva je za mrave. Direktno je posipajte svugdje gdje ste ih primijetili i ostavite nekoliko dana. Nakon toga je uklonite usisavačem.

Osim navedenih trikova, važno je slijediti i sljedeće savjete:

kuću redovno čistite, usisavajte i brišite površine koje često koristite
u posebno vlažnim prostorijama, kao što su kupatila, postavite odvlaživač vazduha
namirnice poput soli, šećera, brašna i slično držite u staklenim posudama
Nakon tretiranja mjesta na kojima se skupljaju mravi, ne čistite ih i ne perite najmanje dva dana. Postupak ćete možda trebati ponoviti jednom ili više puta. Sretno!

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar