"Rezolucija 1244, a ne dogovor braće po oružju"

"Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom "braće po oružju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Srbija 06.05.2021 | 19:22
"Rezolucija 1244, a ne dogovor braće po oružju"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na pitanje Kosovo onlajna kako komentariše najavu hrvatskog ministra odbrane Gordana Grlića Radmana da će "Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu", navodi da se o tome odlučuje u skladu sa Rezolucijom 1244.

 - Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom "braće po oružju".

Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući najavu ministra spoljnih poslova Hrvatske da će na Kosovu formirati vojni kamp kao i da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin navodi da kada "ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba".

"Licemerje sa kojima o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako je cepanje Srbije doprinos miru a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti", izjavio je ministar Vulin.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio da će Hrvatska na tzv. Kosovu formirati vojni kamp, radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da "najave Hrvatske da na Kosovu i Metohiji planira da instalira vojni kamp najotvorenija su pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine".

U saopštenju dostavljenom medijima Petković ističe da je "reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti".

Petković je naglasio da očekuje jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, "koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU".

(B92)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Patriota

06.05.2021 18:00

Ovaj Vulin, samo priča o nekim teorijama zavjere. Stalno nešto ujeda ove susjedne države. Po njemu niko nevalja. Kako nađi dogovor sa ovakvim likovima. Mislim da takav riječnik ne dolikuje jednom ministru

ODGOVORITE
Name

KLK

06.05.2021 20:08

A Hrvatska ne ujeda.Licemjeru.

Name

Петар

06.05.2021 21:27

Наравно, истина многим не доликује. Када ћете скинути повез са очију и, напокон, прогледати. Лаж је неодржива и има ограничено дејство.

Name

Ajde bre

06.05.2021 18:21

Ma posljite im jedan Mig nek ih nadleti jednom i brzo ce podviti ustaske repove.

ODGOVORITE
Name

re Ajde bre

06.05.2021 19:11

Mig dok se digne pola Srbije mogu razorit

Name

KFOR

06.05.2021 19:08

Vulin se na teritoriji Kosova pita kao i ja u Moskvi

ODGOVORITE
Name

Sramota za Hrvate

07.05.2021 14:23

Ako Hrvatska pošalje svoje vojnike na Kosovo to će biti još jedan neprijateljski čin i direktna provokacija. Ne razumijem zašto je to potrebno ako hoće dobre odnose sa Srbima. To je čisto iživljavanje.

ODGOVORITE
Name

Neđo.07.05.2021

07.05.2021 15:32

Štoti misle Hrvati na zemlji ,toti i oni u zemlji misle.Ko mjima veruje taj pameti nema.

Name

Ре "sramota za Hrvate"

08.05.2021 22:39

Срамота је то за онога што им то дозвољава а који се заклео да ће бранити теритоију Србије и њене грађане.Хрвати имају право да остварују своје циљеве ако могу и ако се нико томе не супроставља.Како ствари изгледају они ту проблема немају.