"Резолуција 1244, а не договор браће по оружју"

"Да ли и колико војника Хрватска или нека друга земља може да има у оквиру Кфора, одлучује се у складу са принципима одређеним Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а не договором "браће по оружју", рекао је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Србија 06.05.2021 | 19:22
"Резолуција 1244, а не договор браће по оружју"

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин на питање Косово онлајна како коментарише најаву хрватског министра одбране Гордана Грлића Радмана да ће "Хрватска поставити војни камп на Косову", наводи да се о томе одлучује у складу са Резолуцијом 1244.

 - Да ли и колико војника Хрватска или нека друга земља може да има у оквиру Кфора, одлучује се у складу са принципима одређеним Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а не договором "браће по оружју".

Не сумњам да би Радман волео да може да распореди окупационе снаге на простору Србије, али за то ће му требати много више од оног што са Куртијем може да смисли, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, коментаришући најаву министра спољних послова Хрватске да ће на Косову формирати војни камп као и да се Хрватска противи било каквој промени граница у источној Европи.

Вулин наводи да када "министар државе настале разбијањем СФРЈ, а пре тога Краљевине Југославије, прича о неповредивости граница онда је јасно да се границе не смеју мењати само ако би водиле уједињењу Срба".

"Лицемерје са којима о неповредивости граница говоре сепаратисти може се поредити само са онима који траже да викар усташке војске Алојзије Степинац буде светац због отпора усташама. Остаје још само да нам се објасни зашто је могуће мењати границе 1941, 1991, 2008. године, а после тога није, и како је цепање Србије допринос миру а уједињење Срба претња стабилности", изјавио је министар Вулин.

Подсетимо, министар спољних послова Хрватске Гордан Грлиц́ Радман најавио да ц́е Хрватска на тзв. Косову формирати војни камп, ради, како је рекао, вец́е безбедности.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да "најаве Хрватске да на Косову и Метохији планира да инсталира војни камп најотворенија су претња по мир и стабилност у региону Западног Балкана, али и Србима који су остали да живе на територији наше јужне покрајине".

У саопштењу достављеном медијима Петковић истиче да је "реч је о директном кршењу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, јер је распоређивање војника на територији Косова и Метохије могуће само у складу са овим документом и ничији снови о војним окупацијама не могу то поништити".

Петковић је нагласио да очекује јасну и недвосмислену реакцију званичника Европске уније и Брисела, "који мора стати на пут оваквом звецкању оружјем, које долази од земље која је чланица ЕУ".

(Б92)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Патриота

06.05.2021 18:00

Овај Вулин, само прича о неким теоријама завјере. Стално нешто уједа ове сусједне државе. По њему нико неваља. Како нађи договор са оваквим ликовима. Мислим да такав ријечник не доликује једном министру

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛК

06.05.2021 20:08

А Хрватска не уједа.Лицемјеру.

Name

Петар

06.05.2021 21:27

Наравно, истина многим не доликује. Када ћете скинути повез са очију и, напокон, прогледати. Лаж је неодржива и има ограничено дејство.

Name

Ајде бре

06.05.2021 18:21

Ма посљите им један Миг нек их надлети једном и брзо це подвити устаске репове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ајде бре

06.05.2021 19:11

Миг док се дигне пола Србије могу разорит

Name

КФОР

06.05.2021 19:08

Вулин се на територији Косова пита као и ја у Москви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота за Хрвате

07.05.2021 14:23

Ако Хрватска пошаље своје војнике на Косово то ће бити још један непријатељски чин и директна провокација. Не разумијем зашто је то потребно ако хоће добре односе са Србима. То је чисто иживљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.07.05.2021

07.05.2021 15:32

Штоти мисле Хрвати на земљи ,тоти и они у земљи мисле.Ко мјима верује тај памети нема.

Name

Ре "срамота за Хрвате"

08.05.2021 22:39

Срамота је то за онога што им то дозвољава а који се заклео да ће бранити теритоију Србије и њене грађане.Хрвати имају право да остварују своје циљеве ако могу и ако се нико томе не супроставља.Како ствари изгледају они ту проблема немају.