Sve spremno za sezonu: Turisti u CG dobrodošli

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je Crna Gora spremna za turiste iz Srbije i ostalih država regiona, te da je u slučaju da se zaraze virusom korona predviđeno besplatno bolničko zbrinjavanje.

Region 30.04.2021 | 08:37
Sve spremno za sezonu: Turisti u CG dobrodošli

Milatović je naveo da će do početka turističke sezone, 1. juna nova nacionalna avio-kompanija “Er Montenegro” poletjeti iz Podgorice i Tivta za Beograd.

– Turisti iz Srbije su više nego dobrodošli u Crnu Goru, epidemiološka situacija je poprilično stabilna, počinje masovna vakcinacija za vikend, kada se očekuje dolazak 200.000 doza kineske vakcine – rekao je Milatović za televiziju “N1”.

On je napomenuo da su granice otvorene prema svim ostalim zemljama sa kojima se Crna Gora graniči, i da će to sigurno ostati na snazi.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da se neki turista zarazi virusom korona, ministar je rekao da je za sve koji dođu u Crnu Goru predviđena besplatna bolnička zaštita.

– Svaki hotel je dobio uputstvo da obezbijedi jedan dio kapaciteta za eventualni karantin, ako bi se neko od turista zarazio, a nadam se da neće ili u što manjem broju – naveo je Milatović.

On je, na konstataciju da je malo ugostiteljskih radnika vakcinisano, istakao da su oni proglašeni prioritetnom grupom i da će njihova imunizacija početi dolaskom kineskih vakcina za vikend.

Milatović je dodao da nakon kineskih, treba da stigne i dodatna doza vakcina iz Rusije, “fajzer” i ostatak vakcina iz programa “Kovaks”.

– Mi smo mala zemlja, uz ogroman napor Ministarstva zdravlja, vrlo brzo će se postići priličan broj vakcinisanih, a veliki broj je i prebolio koronu, kao ja, na primjer. To sve daje određenu dozu imuniteta, barem kad je u pitanju ova turistička sezona – naveo je Milatović.

Na pitanje kako će se kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, on je rekao da su u odnosu na prošlu godinu unaprijeđeni zdravstveni protokoli, koji imaju za cilj, prije svega, informisanje turističkih radnika kako da se ponašaju u skladu sa ovogodišnjim turističkim sloganom kojim se Crna Gora promoviše kao sigurna i odgovorna destinacija.

– U skladu sa krilaticom `zdravlje i ekonomija`, svi smo odgovorni da postoji ravnoteža između te dvije stvari – dodao je Milatović.

Upitan koliko je po cijenama Crna Gora povoljna turistička destinacija za turiste iz Srbije, on je rekao da je “siguran da će turistička privreda prilagoditi i cjenovnu i proizvodnu ponudu, kako bi na što ljepši način zadovoljila goste”.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar