Da odgovaraju oni koji su imovinu stekli nezakonito!

Poslanici SDS i SNSD nadmeću se u Narodnoj skupštini čiji je nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine i oporezivanju bolji.

Republika Srpska 28.04.2021 | 07:46
Da odgovaraju oni koji su imovinu stekli nezakonito!

SDS tvrdi da je njihov dosta obuhvatniji, primjenjiviji i bolji od onog koji je predložio SNSD. U SNSD ipak kažu da se prijedlozi ovog zakona obje stranke ne razlikuju mnogo, te da je potrebno naći zajedničko rješenje.

Polanik SDS u NSRS i predsjednik resornog Odbora za pravna pitanja i zakonodavstvo ove stranke, Ivanka Marković, kaže da bi se usvajanjem zakona koji predlaže SDS desile reforme i omogućilo da oni koji su stekli imovinu na nezakonit način odgovaraju.

– Zakonom su detaljno regulisane procedure ispitivanja porijekla imovine, detaljno je utvrđena faza svakog od tih postupaka, produžen način zamrzavanja, odnosno nemogućnost upravljanja imovinom dok se ne utvrdi porijeklo te imovine, regulisan je način utvrđivanja porijekla imovine svih bisklih članova jednom licu, pa čak i utvrđivanje porijekla imovine u slučaju smrti nekog lica. Dakle, imovina koja se nasljeđuje od nekoga ko ju je na nezakonit način stekao – objasnila je Markovićeva.

Prioritet

Dodala je da nacrt zakona koji predlaže SDS predviđa da se po prioritetu utvrđivanja porijekla imovine na dnevni red prvo postavljaju nosioci javnih funkcija, predstavnici političkih partija, ali i da svi građani podliježu ispitivanju porijekla imovine. Jedna od stavki predviđa da se ispitivanje porijekla imovine obavlja unazad, retroaktivno, sve do 1992. godine.

Šef kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, kaže za Srpskainfo da se zakon koji je SNSD predložio već nalazi u skupštinskoj proceduri.

– Ispunili smo poslovničke procedure, dobili mišljenje Ministarstva za Evropske integracije, i za taj zakon čekamo mišljenje Vlade, da bi se kasnije o njemu izjasnio Zakonodavni odbor NSRS – rekao je Žunić.

Otvoreni za razgovor

Dodao je da je SNSD prije skoro dva mjeseca poslao zahtjev svim političkim partijama da daju komentare i mišljenje na nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine koji predlaže SNSD.

Jedno je sigurno, koja god verzija bude usvojena značiće obračun sa svima koji su se na neki način ogriješili o zakone Srpske i oštetili njen budžet.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Goran

28.04.2021 06:23

Čim se zakon usvoji, nestaje mito i korupcija. Naravno, ako se nađe neko voljan da zakon sprovede kako treba. U tom grmu leži grmalj.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

28.04.2021 09:01

Pa da, poenta je u primjeni Zakona, za koju već znamo kako će da izgleda.

Name

ljubomir

28.04.2021 14:34

DA Moglo bi tako da nije Vukana,haha on im smeta to jest pravda.

Name

Marko12

28.04.2021 06:31

Zašto ste prije 8 godina oborili Zakon o porijeklu imovine kada ste ga vi iz SDSa predlozili?

ODGOVORITE
Name

Poučen iskustvom

28.04.2021 06:41

Kad se prašina slegne, zakon prođe sve procedure i bude usvojen tek tada će glupa svjetina shvatiti da je sve smišljeno da se u stvari LEGALIZUJE OPLJAČKANO. Ajde BN nađite poštenog pravnika da iskreno protumači takav zakon koji je skoro usvojen u Srbiji. Vrana vrani, oči ne vadi.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.04.2021 06:41

Ajde bolan,ajde, posebno odeljenje za Doboj bice para i za izbjeglice. Sve su pokrali pogodite ko i jos kradu, to jest otimaju, pijane barabe

ODGOVORITE
Name

Predlog

28.04.2021 06:53

Svi mi komsije znamo kako je ko dosao do ogromnog kapitala. Svako od nas moze za nekog svog komsiju koji se obogatio preko noci u pisanoj formi (ako ne zeli da se zna njegovo ime onda anonimno) organima koji ce u buducnosti biti zaduzeni za tu vrstu istrage tacno reci sta je taj novopeceni tajkun imao prije od imovine, pa cak vecina od nas zna i nacine na koje je dosao do (uglavnom) narodnih para i imovine. Nazalost, velika vecina se obogatila kriminalom i zahvaljujuci bliskosti sa vlascu. Sva takva imovina se javno oduzima i postaje javno dobro, kriminalci idu u zatvor, a njihova rodbina obiljezena za citav zivot, jer su oni i upropastili narod zbog svojih blizih, a ujedno ovakav postupak je i opomena svima drugima koji bi pomislili da tako nesto urade u buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Borac

28.04.2021 06:53

Da je ovaj zakon usvojen. Vec bi se oduzelo micini 50 miliona koje je ostavio. Svi micini papci imaju po nekoliko apartmana na Zlatiboru.

ODGOVORITE
Name

Za Borca

28.04.2021 08:02

A kakve Veze ima ZAKON,To je samo Mrtvo Slovo.,treba Zakon ispostovat,!!!!! A ne kao ono ERO i KADIJA,Moja krava ubola tvoju kravu,Nema Evolucije bez Revolucije.Ako jesi Borac!!??

Name

JOKSIM

28.04.2021 06:59

Bilo koji da bude prihvacen to ce biti Zakon legalizacije protivzakonski stecene imovine. Mali broj politicara (koji izglasavaju zakon) nije u kriminalu ovog ili onog oblika. Kao sto su napravili Zakon zastare koji je abolirao ogroman broj kriminalnih afera ( samo slucaj prof Papovic u trebinje nosi desetine miliona), tako ce skrojiti i ovaj. U narodu bi se reklo: „ko je jamio, jamio„. Narod nek gleda kuda sunce hoda.

ODGOVORITE
Name

Simeun

28.04.2021 07:06

Da taj zakon o imovini to jest zakon protiv lopovije.Koće daga primjenjuje kad je 90 posto takvih na čelu ove drzave banane neće oni protiv sebe tosu priče za malu djecu.Toaj zakon počeće da funkcioniše kad na vrbi rodi grozdje.A ti narode dok se to nedesi mozes da pases travu jer uskoro nećeš imati niza hljeb jer i on će biti luksuz.?

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

28.04.2021 07:47

Od ovoga nema ništa.Svi koji bi bili pogođeni ovim zakonom su ili na vlasti ili uz vlast.Ljudi milioneri a nemaju dana radnog staza pa kako da dokažu porijeklo imovine.

ODGOVORITE
Name

Ana

28.04.2021 08:48

Nema od tog zakona vajde jer neće oni sami sebi oduzimati. Eto prvi Žunić Nije imao ništa a proverite sada

ODGOVORITE
Name

Rob

28.04.2021 09:17

Joj majko šta će sad Cicko. Sve je stekao u ratu i posle rata. Imovina vrijedna 10 000 000.00 KM

ODGOVORITE
Name

DdMDo

28.04.2021 09:29

Koliko će ovde opozicionara stradati od ovog zakona.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

28.04.2021 10:30

KAKO ĆE ODGOVARATI KAD SU ONI VEĆINA U ZAKONODAVNOJ, IZVRŠNOJ I SUDSKOJ VLASTI !!!!

ODGOVORITE
Name

pitam se pitam

28.04.2021 11:58

Pa zar treba zemljotresi i potopi da rjesavaju takve stvari , pamet u glavu dok nije kasno ili mozda jeste.

ODGOVORITE
Name

user1

28.04.2021 14:37

Pa SNSD je 2006 izbore dobio na prici o porijeklu imovine. Sta sad tu kao nesto glumi? U to vrijeme je mogao sigurno 20% SDS clanova pohapsiti i procesuirati.. Sad je situacija obrnuta, stim da i u SDSu ima dobre kanditature za tako nesto. Ovo je samo utrkivanje za glasove, niko iz politike nece biti procesuiran

ODGOVORITE