Да одговарају они који су имовину стекли незаконито!

Посланици СДС и СНСД надмећу се у Народној скупштини чији је нацрт закона о испитивању поријекла имовине и опорезивању бољи.

Република Српска 28.04.2021 | 07:46
Да одговарају они који су имовину стекли незаконито!

СДС тврди да је њихов доста обухватнији, примјењивији и бољи од оног који је предложио СНСД. У СНСД ипак кажу да се приједлози овог закона обје странке не разликују много, те да је потребно наћи заједничко рјешење.

Поланик СДС у НСРС и предсједник ресорног Одбора за правна питања и законодавство ове странке, Иванка Марковић, каже да би се усвајањем закона који предлаже СДС десиле реформе и омогућило да они који су стекли имовину на незаконит начин одговарају.

– Законом су детаљно регулисане процедуре испитивања поријекла имовине, детаљно је утврђена фаза сваког од тих поступака, продужен начин замрзавања, односно немогућност управљања имовином док се не утврди поријекло те имовине, регулисан је начин утврђивања поријекла имовине свих бисклих чланова једном лицу, па чак и утврђивање поријекла имовине у случају смрти неког лица. Дакле, имовина која се насљеђује од некога ко ју је на незаконит начин стекао – објаснила је Марковићева.

Приоритет

Додала је да нацрт закона који предлаже СДС предвиђа да се по приоритету утврђивања поријекла имовине на дневни ред прво постављају носиоци јавних функција, представници политичких партија, али и да сви грађани подлијежу испитивању поријекла имовине. Једна од ставки предвиђа да се испитивање поријекла имовине обавља уназад, ретроактивно, све до 1992. године.

Шеф клуба посланика СНСД у НСРС, Игор Жунић, каже за Српскаинфо да се закон који је СНСД предложио већ налази у скупштинској процедури.

– Испунили смо пословничке процедуре, добили мишљење Министарства за Европске интеграције, и за тај закон чекамо мишљење Владе, да би се касније о њему изјаснио Законодавни одбор НСРС – рекао је Жунић.

Отворени за разговор

Додао је да је СНСД прије скоро два мјесеца послао захтјев свим политичким партијама да дају коментаре и мишљење на нацрт закона о испитивању поријекла имовине који предлаже СНСД.

Једно је сигурно, која год верзија буде усвојена значиће обрачун са свима који су се на неки начин огријешили о законе Српске и оштетили њен буџет.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Горан

28.04.2021 06:23

Чим се закон усвоји, нестаје мито и корупција. Наравно, ако се нађе неко вољан да закон спроведе како треба. У том грму лежи грмаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.04.2021 09:01

Па да, поента је у примјени Закона, за коју већ знамо како ће да изгледа.

Name

љубомир

28.04.2021 14:34

ДА Могло би тако да није Вукана,хаха он им смета то јест правда.

Name

Марко12

28.04.2021 06:31

Зашто сте прије 8 година оборили Закон о поријеклу имовине када сте га ви из СДСа предлозили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поучен искуством

28.04.2021 06:41

Кад се прашина слегне, закон прође све процедуре и буде усвојен тек тада ће глупа свјетина схватити да је све смишљено да се у ствари ЛЕГАЛИЗУЈЕ ОПЉАЧКАНО. Ајде БН нађите поштеног правника да искрено протумачи такав закон који је скоро усвојен у Србији. Врана врани, очи не вади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.04.2021 06:41

Ајде болан,ајде, посебно одељење за Добој бице пара и за избјеглице. Све су покрали погодите ко и јос краду, то јест отимају, пијане барабе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

28.04.2021 06:53

Сви ми комсије знамо како је ко досао до огромног капитала. Свако од нас мозе за неког свог комсију који се обогатио преко ноци у писаној форми (ако не зели да се зна његово име онда анонимно) органима који це у будуцности бити задузени за ту врсту истраге тацно реци ста је тај новопецени тајкун имао прије од имовине, па цак вецина од нас зна и нацине на које је досао до (углавном) народних пара и имовине. Назалост, велика вецина се обогатила криминалом и захваљујуци блискости са власцу. Сва таква имовина се јавно одузима и постаје јавно добро, криминалци иду у затвор, а њихова родбина обиљезена за цитав зивот, јер су они и упропастили народ због својих близих, а уједно овакав поступак је и опомена свима другима који би помислили да тако несто ураде у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.04.2021 06:53

Да је овај закон усвојен. Вец би се одузело мицини 50 милиона које је оставио. Сви мицини папци имају по неколико апартмана на Златибору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Борца

28.04.2021 08:02

А какве Везе има ЗАКОН,То је само Мртво Слово.,треба Закон испостоват,!!!!! А не као оно ЕРО и КАДИЈА,Моја крава убола твоју краву,Нема Еволуције без Револуције.Ако јеси Борац!!??

Name

ЈОКСИМ

28.04.2021 06:59

Било који да буде прихвацен то це бити Закон легализације противзаконски стецене имовине. Мали број политицара (који изгласавају закон) није у криминалу овог или оног облика. Као сто су направили Закон застаре који је аболирао огроман број криминалних афера ( само слуцај проф Паповиц у требиње носи десетине милиона), тако це скројити и овај. У народу би се рекло: „ко је јамио, јамио„. Народ нек гледа куда сунце хода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

28.04.2021 07:06

Да тај закон о имовини то јест закон против лоповије.Коће дага примјењује кад је 90 посто таквих на челу ове дрзаве банане неће они против себе тосу приче за малу дјецу.Тоај закон почеће да функционише кад на врби роди гроздје.А ти народе док се то недеси мозес да пасес траву јер ускоро нећеш имати низа хљеб јер и он ће бити луксуз.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

28.04.2021 07:47

Од овога нема ништа.Сви који би били погођени овим законом су или на власти или уз власт.Људи милионери а немају дана радног стаза па како да докажу поријекло имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.04.2021 08:48

Нема од тог закона вајде јер неће они сами себи одузимати. Ето први Жунић Није имао ништа а проверите сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

28.04.2021 09:17

Јој мајко шта ће сад Цицко. Све је стекао у рату и после рата. Имовина вриједна 10 000 000.00 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДдМДо

28.04.2021 09:29

Колико ће овде опозиционара страдати од овог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

28.04.2021 10:30

КАКО ЋЕ ОДГОВАРАТИ КАД СУ ОНИ ВЕЋИНА У ЗАКОНОДАВНОЈ, ИЗВРШНОЈ И СУДСКОЈ ВЛАСТИ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се питам

28.04.2021 11:58

Па зар треба земљотреси и потопи да рјесавају такве ствари , памет у главу док није касно или мозда јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

усер1

28.04.2021 14:37

Па СНСД је 2006 изборе добио на прици о поријеклу имовине. Ста сад ту као несто глуми? У то вријеме је могао сигурно 20% СДС цланова похапсити и процесуирати.. Сад је ситуација обрнута, стим да и у СДСу има добре кандитатуре за тако несто. Ово је само утркивање за гласове, нико из политике неце бити процесуиран

ОДГОВОРИТЕ