BiH propustila šansu da na vrijeme nabavi vakcine

Masovna imunizacija građana BiH još nije počela, što je političarima poslužilo kao odličan alibi za sportsku disciplinu u kojoj su najjači, a to je prebacivanje loptice odgovornosti sa sebe na druge.

Bosna i Hercegovina 23.03.2021 | 21:02
BiH propustila šansu da na vrijeme nabavi vakcine

Ako pitate funkcionere koji su na vlasti ko je kriv što BiH nije na vrijeme nabavila vakcine, čućete razne izgovore, ali ni iz jednog od njih nećete moći zaključiti ko je zaista kriv i gdje je zapravo zapelo.

U Republiku Srpsku do sada je stiglo oko 42.000 doze vakcina, što je dovoljno za vakcinaciju 21.000 građana, dok je u Federaciji do sada stiglo oko 10.000 doza vakcina, i to onih koje im je donirala Srbija. Brojni građani iz oba entiteta su u međuvremenu počeli da se masovno prijavljuju za vakcinaciju u Srbiji, jer više ne mogu da čekaju na vakcine u BiH.

Sve je moglo biti drugačije

Umjesto imunizacije, u BiH je ovih dana uveden još jedan „lokdaun“ s obzirom da broj oboljelih iz dana u dan sve više raste.

A da je sve moglo biti drugačije može se zaključiti iz posljednje izjave ambasadora BiH u Rusiji Željka Samardžije, koji je prije dva dana otkrio da je još u januaru dostavio ponudu vlastima BiH za vakcine „sputnjik V“ od strane Ruskog fonda za direktna ulaganja. On tvrdi da je ponudu mogao dostaviti i ranije, ali da niko iz BiH to nije tražio od ambasade.

– Dostavio sam informaciju nakon razgovora s odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, koja je u sebi sadržavala sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od nekih 50.000 ili 100.000 vakcina. Ta informacija je otišla u Ministarstvo inostranih poslova BiH, na ruke ministarke Bisere Turković. Nakon toga niko nas nije kontaktirao, niti smo imali nekih upita – otkrio je Samardžija.

Veliki red za čekanje

On tvrdi da se tada moglo direktno preko nekog od fondova u BiH sa državnim ruskim fondom dogovoriti isporuka vakcina. Samardžija kaže da je BiH tada imala odličnu ponudu, ali da je sada „već u velikom redu za čekanje“.

– Koliko vidim, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera. Mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije – istakao je Samardžija.

Drugim riječima, BiH je vakcine davno mogla imati da je vlast zaista marila za građane. Povoljna ponuda za vakcine „sputnjik V“ umjesto da je razmatrana po hitnom postupku završila je u nečijoj ladici, a građani su po ko zna koji put dobili istu besplatnu zabavu, kakvu gledaju već decenijama, u vidu prepucavanja političara o tome ko je zakazao u cijeloj priči i koji entitet je više sposoban ili nesposoban da nešto uradi.

Ko misli na građane?

Politički analitičar Adnan Huskić ističe da su građani tako umjesto vakcina dobili samo lažni patriotizam.

– Vjerujem da niko nije ni obraćao pažnju na dopis koji je ambasador Samardžija poslao i to je možda najtragičnije u cijeloj priči. Zašto nisu obraćali pažnju? Iz prostog razloga, jer im nije bio primarni interes razmišljati i gledati stvari kroz prizmu interesa građana. Opšte je poznato da na građane u BiH niko ne misli – ističe Huskić za Srpskainfo.

Dodaje da u BiH ne postoji nikakav okvirni plan o tome gdje smo kao država i društvo. Prema njegovim riječima, bilo bi sasvim logično da na nivou BiH postoji ozbiljan plan koji bi pokazao da je cilj vlasti da epidemiju drže pod kontrolom, da se ne preoptereti zdravstveni sistem, da što prije počne imunizacija građana kako bi se spriječila dalja ekonomska katastrofa.

– Međutim, mi taj plan nigdje ne vidimo, osim u njihovim pričama – ističe Huskić.

Godina potrošena na svađe

Smatra da ambasador Samardžija nije ni trebao sam da se javlja, već su institucije, odnosno vlasti Bosne i Hercegovine trebale da ga kontaktiraju i zamole za pomoć. Isto kao i ambasadora u Kini, i svim onim državama u kojima BiH ima svoje ljude koji imaju dobre kontakte, pa makar i neformalne veze, da se nađe način da se priskrbe vakcine.

– Ali, da bi se to uradilo morate da imate sistem i ljude koji tako razmišljaju. Naši političari umjesto nabavke vakcina i borbe protiv korone cijelu godinu su potrošili svađajući se i nadmećući oko toga ko će vladati CIK, ko ima kontrolu nad VSTS, ko je šta izjavio, hoće li biti referenduma u Republici Srpskoj ili ne…. To su teme koje su dominirale u proteklih godinu dana i kojima se vlast zanimala – podsjeća Huskić.

Ocjenjuje da je ovo samo kamenčić u opštoj propasti politika u BiH. Huskić ističe da će Federacija BiH sada vjerovatno platiti duplo veću cijenu za vakcine nego što bi plaćali da se reagovalo na vrijeme.

Peti po broju zaraženih

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić ističe da podaci SZO govore sami za sebe o sposobnosti političara u BiH.

On podsjeća da je BiH, prema jučerašnjim podacima, peta zemlja u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika.

– Svugdje u svijetu vakcine za svoje građane nabavlja država. Ovdje, na žalost, država od prošle godine nije učinila bukvalno ništa da bi zaštitila građane od virusa korona, niti je učinila ništa da bi osigurala zaštitu za buduće zaraze. To se posebno odnosi na FBiH – tvrdi Kukić.

Navodi da „fantom nacionalnog interesa i dalje gazi sve pred sobom, uključujući i živote i zdravlje građana“.

Kukić ističe da vlasti u BiH očito ne zanima ništa osim kako da se okoriste od određene situacije, kako da se „ugrade u provizije, zarade i profite“.

– Pa tako imate situaciju da Vlada FBiH umjesto da učini sve da osigura vakcine bilo kojeg proizvođača u svijetu, donosi odluku da privatne firme mogu sklapati ugovore za nabavku vakcina. Na taj način se cijena vakcina povećava za nekoliko puta, dok se svako ne ugradi u tu cijenu. Vlast tako po ko zna koji put demonstrira kako joj nije stalo do budućnosti građana niti ju je briga to što bi ova zemlja uskoro mogla postati demografski ispražnjena. Nosioci vlasti u BiH imaju svoje interes i ko se u te interese uklopi, uklopi, a ko se ne uklopi, neka se brine sam o sebi – zaključuje Kukić.

Topićeva: Pravo lice vlasti

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je izjava ambasadora Samardžije, uključujući još neke događaje u proteklih godinu dana, razotkrila pravo lice svih nivoa vlasti u BiH.

Kada su građani došli u situaciju da počnu nositi maske kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe, kako ističe Topićeva, u tom momentu su maske funkcionera na vlasti pale.

– Ambasador je samo razotkrio jedan vrlo bahat i ignorantski odnos vlasti prema sopstvenim građanima. Zapravo, vlast je vrlo jasnije nego ikada pokazala da njihovo bavljenje politikom ne stavlja građane na prvo mjesto već su u prvom planu njihovi lični interesi – ističe Topićeva.

Dodaje da se po ko zna koji put pokazalo da svaki događaj koji je bitan za građane postaje predmet političkih nadmudrivanja i igara.

– Te političke igre u svim javnim nabavkama jasno ukazuju da ukoliko nema ugrađivanja za donosioce odluka, i kompanije koje su bliske njima, ili su povlaštene, onda svaki javni interes pada u vodu – kaže Topićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

sale

23.03.2021 20:25

Ma pusti vakcine,đe ikona.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

23.03.2021 22:08

BRAVOOO Svaka cast....

Name

Kokana

24.03.2021 07:10

Sve je to ok, BiH je jos jedina drzava na Balkanu u tranzitu! Na celu drzave mafija i lopovi!

Name

Re

24.03.2021 09:35

Za ikonu su mogli kupiti vakcine,samo da nije ukradena.

Name

За идиота Сала

24.03.2021 13:56

Све док је кретена као што је Сале који стално набацују неке друге, мање важне теме, имаћемо ситуацију да нико не води рачуна о народу. А и зашто би, када је народ препун вицкастих кретена типа Сале. Са нема таквог индивидуалног кретенлука, као што је код Сала, народ би био и сложенији и ефикаснији у настојању да се макар нешто покрене са мртве тачке. Али, док је оваквих идиота и кретена попут овог коња Сала, тешко да се ишта може урадити.

Name

Bosanska Dubica

23.03.2021 20:28

U "Federaciji" HDZ koči na svaki način funkcionisanje tog entiteta dok istovremeno dobijaju podršku iz tzv rs. Pozadina i ovoga oko vakcina je da se Bošnjaci unište! Sve se radi protiv Bošnjaka o Bosnaca još od 1991!

ODGOVORITE
Name

Titin

23.03.2021 21:20

TACNO TAKO

Name

Milan

23.03.2021 20:31

Svaka cast Ovi nasi vode brigu o narodu i zato nece da ga vakcinisu

ODGOVORITE
Name

Bosanac

23.03.2021 22:08

Bravoo

Name

Tony Cjepinski

23.03.2021 20:31

Ne branim nikoga, masovna imunizacija u Njemačkoj ide veoma slabo, NJemačka ima ozbiljnih problema, nešto se čudno dešava, Evropa u kompletu kasni, mi u BiH će mo biti na redu oko nove godine ?

ODGOVORITE
Name

Re

23.03.2021 22:22

Masovna imunizacija sirih slojeva da, ali imunizacija prioritetnih i najugrozenijh grupa, starijih od 80 godina i medicinskog osoblja kao i osoblja po starackim domovima je gotova, imajuci u vidu da navexene grupe broje desetak miliona ljudi, a da u RS nema vise od 200 000 starijih od 65 godina zajedno sa medicinskim osobljem, sramno je da ove bitange nisu uspjeli obezbjediti vakcine za tu najugrozeniju populaciju, ili makar za ove starije od 80 godina kakvih kod nas nema vise od 10ak hiljada ako ih ima toliko, a svako poredjenje sa Njemackom je bespredmetno ako se u obzir uzme i stanje njihovog zdravstvenog sistema

Name

modricanin

23.03.2021 21:00

Moj ambasadoru, ta ti je se ponuda za vakcine sigurno zalijepila za Ikonu Svetog Nikole iz Luganska koju si donio ilegalno iz Rusije u sef Srpskog clana predsjednistva BiH. Pokrij se po usima i za Ikonu i za ovo sto sad iznosis u javnost, sta si cekao dva mjeseca da to objavis ?

ODGOVORITE
Name

Сарајлија

24.03.2021 05:11

И икона и вакцине доказују да још постоје квалификовани људи у БХ дипломатији. Будући министар вањских послова је свакако и без конкуренције г-дин Самарџија!

Name

Predator

23.03.2021 21:20

A kad su ovi nasi uradili nesto pametno i korisno za narod

ODGOVORITE
Name

Miodrag

23.03.2021 21:21

U ovoj drzavi je sve propalo, propali nas i vode zato je ovako. Politika se pita nek nam je Bog na pomoci ali nece ovo jos dugo ne korona nego narod ustaje i bice svega...

ODGOVORITE
Name

XY

23.03.2021 21:31

Svi u vlasti da imaju i malo ljudske savjesti, po hitnom postupku trebaju izaci pred narod i dati svi kolektivno ostavke.!!!

ODGOVORITE
Name

damir

23.03.2021 21:59

evo ja placem vucic ce nas spasiti

ODGOVORITE
Name

Ipe

23.03.2021 22:15

Narod nije birao ovu vlast što vladau Bosni i Hercegovini,ovaj trojac SDA-SNSD-HDZ,je usvari "uzurpirao" vlast,raznim kriminalnim postupcima,od kupovine izabranih,ucjena,kradja na izborima,kupovini komplet stranki. Sad ovaj trojac SDA-SNSD-HDZ nema podršku ni 40% stanovnistva. Bakir ima 300.000 glasova iz "svog" TORA,od oko milion i po Bošnjaka Dodik ima 200.000 od oko milion Srba Covic 150.000 od pola miliona Hrvata. znaci od 3 miliona stanovnika ovi cca 600.hiljada SDA-SNSD-HDZ vlada

ODGOVORITE
Name

Bombaš

23.03.2021 22:22

Nesto korisno i od njih

ODGOVORITE
Name

df

24.03.2021 01:03

U svakom zlu ima i dobra,za šest mjeseci će tek da se vidi efekat ovih raznorazni vakcina i jedno velikog eksperimentisanja nad ljudskim rodom,ove vakcine su samo ekperimentalne,prave i efikasne vakcine će da budu u upotrebi za godinu dana

ODGOVORITE
Name

Korona

24.03.2021 04:55

Zbog svojih lopovluka oni su zakasnili za sve a ne samo za nabavku vakcina. Koga je briga za narod vazno je da je njima dobro. Ovce ce blejati i dalje kao i do sada.

ODGOVORITE
Name

Ostavka

24.03.2021 06:30

Pod hitno OSTAVKA Tegeltije i savjeta ministara!!!!! Nikad gora situacija , nikad gora vlast i samo kradu od respiratora , bolnica pokretnih , zadužuju , najveća smrtnos u Evropi , jedini nemaju vakcina a najveći kriminal , pa došlo je vrijeme da konačno neko odgovara ovom naraodu i završi u zatvoru , prvi mora biti TEGELTIJA ! I to po hitnom postupku

ODGOVORITE
Name

Ja

24.03.2021 15:51

Mi, građani BiH, treba da iskoristimo priliku i da ih pobijemo sve.I onako su šljam običan, a toliko ih se nakotilo da nema mjesta za sve njih u zatvorima.

ODGOVORITE
Name

BiH

24.03.2021 17:26

Je prije svega jos devedesetih propustila sansu da uopste i bude prava gradjanska drzava. Na zalost svih nas.

ODGOVORITE
Name

@BiH

24.03.2021 21:50

Mi smo propustili sve sanse upravo zato sto u BiH ne zive gradjani, vec jedno veliko krdo goveda. Lijepo masemo repovima, svako u svom toru, pasemo travu i proizvodimo gnojivo. Za gradjansku drzavu kljucno je imati gradjane. Sa stokom se ne moze nista napraviti.