БиХ пропустила шансу да на вријеме набави вакцине

Масовна имунизација грађана БиХ још није почела, што је политичарима послужило као одличан алиби за спортску дисциплину у којој су најјачи, а то је пребацивање лоптице одговорности са себе на друге.

Босна и Херцеговина 23.03.2021 | 21:02
БиХ пропустила шансу да на вријеме набави вакцине

Ако питате функционере који су на власти ко је крив што БиХ није на вријеме набавила вакцине, чућете разне изговоре, али ни из једног од њих нећете моћи закључити ко је заиста крив и гдје је заправо запело.

У Републику Српску до сада је стигло око 42.000 дозе вакцина, што је довољно за вакцинацију 21.000 грађана, док је у Федерацији до сада стигло око 10.000 доза вакцина, и то оних које им је донирала Србија. Бројни грађани из оба ентитета су у међувремену почели да се масовно пријављују за вакцинацију у Србији, јер више не могу да чекају на вакцине у БиХ.

Све је могло бити другачије

Умјесто имунизације, у БиХ је ових дана уведен још један „локдаун“ с обзиром да број обољелих из дана у дан све више расте.

А да је све могло бити другачије може се закључити из посљедње изјаве амбасадора БиХ у Русији Жељка Самарџије, који је прије два дана открио да је још у јануару доставио понуду властима БиХ за вакцине „спутњик В“ од стране Руског фонда за директна улагања. Он тврди да је понуду могао доставити и раније, али да нико из БиХ то није тражио од амбасаде.

– Доставио сам информацију након разговора с одговорним људима из Руског фонда за директне инвестиције, која је у себи садржавала све оно што је битно за хитну прву траншу, од неких 50.000 или 100.000 вакцина. Та информација је отишла у Министарство иностраних послова БиХ, на руке министарке Бисере Турковић. Након тога нико нас није контактирао, нити смо имали неких упита – открио је Самарџија.

Велики ред за чекање

Он тврди да се тада могло директно преко неког од фондова у БиХ са државним руским фондом договорити испорука вакцина. Самарџија каже да је БиХ тада имала одличну понуду, али да је сада „већ у великом реду за чекање“.

– Колико видим, ради се сада о некој фирми која посредује с руским фирмама. То је већ ствар неких приватних дилера. Ми више у то не улазимо, очигледно сви имају своје релације – истакао је Самарџија.

Другим ријечима, БиХ је вакцине давно могла имати да је власт заиста марила за грађане. Повољна понуда за вакцине „спутњик В“ умјесто да је разматрана по хитном поступку завршила је у нечијој ладици, а грађани су по ко зна који пут добили исту бесплатну забаву, какву гледају већ деценијама, у виду препуцавања политичара о томе ко је заказао у цијелој причи и који ентитет је више способан или неспособан да нешто уради.

Ко мисли на грађане?

Политички аналитичар Аднан Хускић истиче да су грађани тако умјесто вакцина добили само лажни патриотизам.

– Вјерујем да нико није ни обраћао пажњу на допис који је амбасадор Самарџија послао и то је можда најтрагичније у цијелој причи. Зашто нису обраћали пажњу? Из простог разлога, јер им није био примарни интерес размишљати и гледати ствари кроз призму интереса грађана. Опште је познато да на грађане у БиХ нико не мисли – истиче Хускић за Српскаинфо.

Додаје да у БиХ не постоји никакав оквирни план о томе гдје смо као држава и друштво. Према његовим ријечима, било би сасвим логично да на нивоу БиХ постоји озбиљан план који би показао да је циљ власти да епидемију држе под контролом, да се не преоптерети здравствени систем, да што прије почне имунизација грађана како би се спријечила даља економска катастрофа.

– Међутим, ми тај план нигдје не видимо, осим у њиховим причама – истиче Хускић.

Година потрошена на свађе

Сматра да амбасадор Самарџија није ни требао сам да се јавља, већ су институције, односно власти Босне и Херцеговине требале да га контактирају и замоле за помоћ. Исто као и амбасадора у Кини, и свим оним државама у којима БиХ има своје људе који имају добре контакте, па макар и неформалне везе, да се нађе начин да се прискрбе вакцине.

– Али, да би се то урадило морате да имате систем и људе који тако размишљају. Наши политичари умјесто набавке вакцина и борбе против короне цијелу годину су потрошили свађајући се и надмећући око тога ко ће владати ЦИК, ко има контролу над ВСТС, ко је шта изјавио, хоће ли бити референдума у Републици Српској или не…. То су теме које су доминирале у протеклих годину дана и којима се власт занимала – подсјећа Хускић.

Оцјењује да је ово само каменчић у општој пропасти политика у БиХ. Хускић истиче да ће Федерација БиХ сада вјероватно платити дупло већу цијену за вакцине него што би плаћали да се реаговало на вријеме.

Пети по броју заражених

Универзитетски професор и политички аналитичар Славо Кукић истиче да подаци СЗО говоре сами за себе о способности политичара у БиХ.

Он подсјећа да је БиХ, према јучерашњим подацима, пета земља у свијету по броју заражених на милион становника.

– Свугдје у свијету вакцине за своје грађане набавља држава. Овдје, на жалост, држава од прошле године није учинила буквално ништа да би заштитила грађане од вируса корона, нити је учинила ништа да би осигурала заштиту за будуће заразе. То се посебно односи на ФБиХ – тврди Кукић.

Наводи да „фантом националног интереса и даље гази све пред собом, укључујући и животе и здравље грађана“.

Кукић истиче да власти у БиХ очито не занима ништа осим како да се окористе од одређене ситуације, како да се „уграде у провизије, зараде и профите“.

– Па тако имате ситуацију да Влада ФБиХ умјесто да учини све да осигура вакцине било којег произвођача у свијету, доноси одлуку да приватне фирме могу склапати уговоре за набавку вакцина. На тај начин се цијена вакцина повећава за неколико пута, док се свако не угради у ту цијену. Власт тако по ко зна који пут демонстрира како јој није стало до будућности грађана нити ју је брига то што би ова земља ускоро могла постати демографски испражњена. Носиоци власти у БиХ имају своје интерес и ко се у те интересе уклопи, уклопи, а ко се не уклопи, нека се брине сам о себи – закључује Кукић.

Топићева: Право лице власти

Политичка аналитичарка Тања Топић истиче да је изјава амбасадора Самарџије, укључујући још неке догађаје у протеклих годину дана, разоткрила право лице свих нивоа власти у БиХ.

Када су грађани дошли у ситуацију да почну носити маске како би заштитили себе и људе око себе, како истиче Топићева, у том моменту су маске функционера на власти пале.

– Амбасадор је само разоткрио један врло бахат и игнорантски однос власти према сопственим грађанима. Заправо, власт је врло јасније него икада показала да њихово бављење политиком не ставља грађане на прво мјесто већ су у првом плану њихови лични интереси – истиче Топићева.

Додаје да се по ко зна који пут показало да сваки догађај који је битан за грађане постаје предмет политичких надмудривања и игара.

– Те политичке игре у свим јавним набавкама јасно указују да уколико нема уграђивања за доносиоце одлука, и компаније које су блиске њима, или су повлаштене, онда сваки јавни интерес пада у воду – каже Топићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

сале

23.03.2021 20:25

Ма пусти вакцине,ђе икона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.03.2021 22:08

БРАВООО Свака цаст....

Name

Кокана

24.03.2021 07:10

Све је то ок, БиХ је јос једина дрзава на Балкану у транзиту! На целу дрзаве мафија и лопови!

Name

Ре

24.03.2021 09:35

За икону су могли купити вакцине,само да није украдена.

Name

За идиота Сала

24.03.2021 13:56

Све док је кретена као што је Сале који стално набацују неке друге, мање важне теме, имаћемо ситуацију да нико не води рачуна о народу. А и зашто би, када је народ препун вицкастих кретена типа Сале. Са нема таквог индивидуалног кретенлука, као што је код Сала, народ би био и сложенији и ефикаснији у настојању да се макар нешто покрене са мртве тачке. Али, док је оваквих идиота и кретена попут овог коња Сала, тешко да се ишта може урадити.

Name

Босанска Дубица

23.03.2021 20:28

У "Федерацији" ХДЗ кочи на сваки начин функционисање тог ентитета док истовремено добијају подршку из тзв рс. Позадина и овога око вакцина је да се Бошњаци униште! Све се ради против Бошњака о Боснаца још од 1991!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титин

23.03.2021 21:20

ТАЦНО ТАКО

Name

Милан

23.03.2021 20:31

Свака цаст Ови наси воде бригу о народу и зато неце да га вакцинису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.03.2021 22:08

Бравоо

Name

Тонy Цјепински

23.03.2021 20:31

Не браним никога, масовна имунизација у Њемачкој иде веома слабо, Њемачка има озбиљних проблема, нешто се чудно дешава, Европа у комплету касни, ми у БиХ ће мо бити на реду око нове године ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2021 22:22

Масовна имунизација сирих слојева да, али имунизација приоритетних и најугрозенијх група, старијих од 80 година и медицинског особља као и особља по старацким домовима је готова, имајуци у виду да навеxене групе броје десетак милиона људи, а да у РС нема висе од 200 000 старијих од 65 година заједно са медицинским особљем, срамно је да ове битанге нису успјели обезбједити вакцине за ту најугрозенију популацију, или макар за ове старије од 80 година каквих код нас нема висе од 10ак хиљада ако их има толико, а свако поредјење са Њемацком је беспредметно ако се у обзир узме и стање њиховог здравственог система

Name

модрицанин

23.03.2021 21:00

Мој амбасадору, та ти је се понуда за вакцине сигурно залијепила за Икону Светог Николе из Луганска коју си донио илегално из Русије у сеф Српског цлана предсједниства БиХ. Покриј се по усима и за Икону и за ово сто сад износис у јавност, ста си цекао два мјесеца да то објавис ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

24.03.2021 05:11

И икона и вакцине доказују да још постоје квалификовани људи у БХ дипломатији. Будући министар вањских послова је свакако и без конкуренције г-дин Самарџија!

Name

Предатор

23.03.2021 21:20

А кад су ови наси урадили несто паметно и корисно за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

23.03.2021 21:21

У овој дрзави је све пропало, пропали нас и воде зато је овако. Политика се пита нек нам је Бог на помоци али неце ово јос дуго не корона него народ устаје и бице свега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

23.03.2021 21:31

Сви у власти да имају и мало људске савјести, по хитном поступку требају изаци пред народ и дати сви колективно оставке.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

23.03.2021 21:59

ево ја плацем вуциц це нас спасити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.03.2021 22:15

Народ није бирао ову власт што владау Босни и Херцеговини,овај тројац СДА-СНСД-ХДЗ,је усвари "узурпирао" власт,разним криминалним поступцима,од куповине изабраних,уцјена,крадја на изборима,куповини комплет странки. Сад овај тројац СДА-СНСД-ХДЗ нема подршку ни 40% становниства. Бакир има 300.000 гласова из "свог" ТОРА,од око милион и по Бошњака Додик има 200.000 од око милион Срба Цовиц 150.000 од пола милиона Хрвата. знаци од 3 милиона становника ови цца 600.хиљада СДА-СНСД-ХДЗ влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

23.03.2021 22:22

Несто корисно и од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

дф

24.03.2021 01:03

У сваком злу има и добра,за шест мјесеци ће тек да се види ефекат ових разноразни вакцина и једно великог експериментисања над људским родом,ове вакцине су само екперименталне,праве и ефикасне вакцине ће да буду у употреби за годину дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

24.03.2021 04:55

Због својих лоповлука они су закаснили за све а не само за набавку вакцина. Кога је брига за народ вазно је да је њима добро. Овце це блејати и даље као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оставка

24.03.2021 06:30

Под хитно ОСТАВКА Тегелтије и савјета министара!!!!! Никад гора ситуација , никад гора власт и само краду од респиратора , болница покретних , задужују , највећа смртнос у Европи , једини немају вакцина а највећи криминал , па дошло је вријеме да коначно неко одговара овом нараоду и заврши у затвору , први мора бити ТЕГЕЛТИЈА ! И то по хитном поступку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.03.2021 15:51

Ми, грађани БиХ, треба да искористимо прилику и да их побијемо све.И онако су шљам обичан, а толико их се накотило да нема мјеста за све њих у затворима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

24.03.2021 17:26

Је прије свега јос деведесетих пропустила сансу да уопсте и буде права градјанска дрзава. На залост свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@БиХ

24.03.2021 21:50

Ми смо пропустили све сансе управо зато сто у БиХ не зиве градјани, вец једно велико крдо говеда. Лијепо масемо реповима, свако у свом тору, пасемо траву и производимо гнојиво. За градјанску дрзаву кљуцно је имати градјане. Са стоком се не мозе ниста направити.