Ustavni sud Srpske: Neustavan Pravilnik o izboru dekana

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas na sjednici da nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju Pravilnik o postupku izbora, imenovanja i razrješenja dekana organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao ni pravilnici o izmjenama i dopunama ovog dokumenta koje je donio Senat Univerziteta.

Republika Srpska 25.12.2020 | 13:22
Ustavni sud Srpske: Neustavan Pravilnik o izboru dekana

Neustavnost tih normativnih akata Ustavni sud je utvrdio shodno tome što su pitanja koja se odnose na postupak imenovanja i razrješenja dekana organizacionih jedinica univerziteta, materija koja se uređuje isključivo statutom univerziteta, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju se navodi da zakonodavac nije dao ovlašćenje Senatu Univerziteta da bilo kojim drugim podzakonskim aktom, pa tako ni pravilnikom, reguliše postupak imenovanja i razrješenja dekana organizacionih jednica univerziteta u Republici Srpskoj.

Ustavni sud je utvrdio i da dva stava iz dva člana Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske, jer se njima narušava princip pravne sigurnosti, poštivanje odluka sudova, izvršnost i opšteobavezujuće odluke Ustavnog suda na cijeloj teritoriji Srpske.

SRNA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hani

25.12.2020 16:21

Ne mogu da verujem da nema nijednog komentara za ovu vest. Sram Vas bilo. Štitite kirminal na UIS.

ODGOVORITE
Name

Re

25.12.2020 17:49

Uzas, nemam rjeci zar je moguce ovo

Name

Zoran

25.12.2020 23:29

A gdje vam je tramvaj. A,l da vi imate ski žičare, dovoljno za korupciju.

Name

Student_legslista

26.12.2020 16:38

Sve dekane sa univerziteta u Istočnom Sarajevu smijeniti. Sud je donio odluku i ista se mora sprovesti. To je najmanje sto se moze uraditi za nas studente i za UIS.

Name

Lily

25.12.2020 19:24

Sve dekane smijeniti. Rektor nezakonito izabran. Krsmanovic je rektor, to je sljedeca presuda ako je po zakonu. Ove smijeniti, Jer uzimaju samo na projektima mnogo. Ministarstvo da reaguje.

ODGOVORITE
Name

Rava

25.12.2020 21:12

Rektor je prof.dr Milan Kulic...sve regularno

Name

Agronom

26.12.2020 20:44

Nemojte ljudi, molim vas smjenjivati dekane. Nasa Vesna je tek treći put izabrana, tek je 10ak godina dekan, a ima pravo po svakom zakonu makar po dva puta. Tek se zakon promijenio, neka nam naše dekanice do penzije. Šta fali?

Name

Rektor

25.12.2020 22:37

Krsmanovic nikada nije bio rektor. Tadasnji rektor mu je dao odlucujuci glas a on mu odmah udario noz u ledja. E onda je dobio sto je i zasluzio, nista. Uzgred, tuzio je, tuzbe su pale na sudovima.

ODGOVORITE
Name

Aferim

26.12.2020 10:37

Univerzitetsku centar Foča, istureno odjeljenje krčma Dariva, dao je rektora na principu pogodbe, a rektor je doveo iz Foce svu infrastrukturu, prorektore docente, genseka, čelnicu savjeta za visoko obrazovanje... svi ostali profesori sa drugih fakulteta su ili glupi ili nepouzdani. A takvima zna se gdje je mjesto. Nekoje univerzitetu rekao laku noc.

Name

Pečenjara Mira

26.12.2020 13:21

Nije Dariva, nego Dragočava. Tamo je Goki utanačio uslove podrške rektoru. Ko mora da leti s Prava.

Name

Dilajla

26.12.2020 14:53

Da, da, Dragočava, kako to gordo zvuči! Isto kao Dariva. Rang je tu negdje. A što se tiče ovog rektora glasača "sa nožem u leđjima", to je on sam napisao jer je poznat po tome da je, dok je bio na vlasti, sam sebe hvalio pišući sa tajnih brojeva telefona i pod šiframa koje su uglavnom svi mogli provaliti.

Name

Ćemil

27.12.2020 10:16

Ma koga da tjera sa Pravnog fakulteta? Da li onu docentkinju što mjesecima ne dolazi na fakultet i sve obavlja onlajn, a zapisnici i prijave stoje nepotpisani? Dođe kad je neka proslava da se slika i da je stave na sajt da je tobož na fakultetu. Evo sad došla za katolićki Božić da proslavi novogodišnje praznike sa svojima.

Name

neko

27.12.2020 00:10

Vrijeme je bilo da se to krene rasciscavati, posebno ako to znaci da ce se procesljati koji su dekani bili imenovani mimo regulative - a ima ih sto su u toku izbora bili u statusu docenta, u kome zvanju nisu nikako mogli vrsiti funkciju dekana. I da neko za to bude sankcionisan - samo na FF da se pregledaju zapisnici, odluke, kadriranja, da ne govorimo o ostalim fakultetima... Divlji Zapad je blaga rijec za krsenja Ustava i zakona koji se tu desavaju u posljednjih nekoliko godina.

ODGOVORITE