Уставни суд Српске: Неуставан Правилник о избору декана

Уставни суд Републике Српске утврдио је данас на сједници да нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о високом образовању Правилник о поступку избора, именовања и разрјешења декана организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, као ни правилници о измјенама и допунама овог документа које је донио Сенат Универзитета.

Република Српска 25.12.2020 | 13:22
Уставни суд Српске: Неуставан Правилник о избору декана

Неуставност тих нормативних аката Уставни суд је утврдио сходно томе што су питања која се односе на поступак именовања и разрјешења декана организационих јединица универзитета, материја која се уређује искључиво статутом универзитета, саопштено је из Уставног суда.

У саопштењу се наводи да законодавац није дао овлашћење Сенату Универзитета да било којим другим подзаконским актом, па тако ни правилником, регулише поступак именовања и разрјешења декана организационих једница универзитета у Републици Српској.

Уставни суд је утврдио и да два става из два члана Закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима нису у сагласности са Уставом Српске, јер се њима нарушава принцип правне сигурности, поштивање одлука судова, извршност и општеобавезујуће одлуке Уставног суда на цијелој територији Српске.

СРНА

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Хани

25.12.2020 16:21

Не могу да верујем да нема ниједног коментара за ову вест. Срам Вас било. Штитите кирминал на УИС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2020 17:49

Узас, немам рјеци зар је могуце ово

Name

Зоран

25.12.2020 23:29

А гдје вам је трамвај. А,л да ви имате ски жичаре, довољно за корупцију.

Name

Студент_легслиста

26.12.2020 16:38

Све декане са универзитета у Источном Сарајеву смијенити. Суд је донио одлуку и иста се мора спровести. То је најмање сто се мозе урадити за нас студенте и за УИС.

Name

Лилy

25.12.2020 19:24

Све декане смијенити. Ректор незаконито изабран. Крсмановиц је ректор, то је сљедеца пресуда ако је по закону. Ове смијенити, Јер узимају само на пројектима много. Министарство да реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рава

25.12.2020 21:12

Ректор је проф.др Милан Кулиц...све регуларно

Name

Агроном

26.12.2020 20:44

Немојте људи, молим вас смјењивати декане. Наса Весна је тек трећи пут изабрана, тек је 10ак година декан, а има право по сваком закону макар по два пута. Тек се закон промијенио, нека нам наше деканице до пензије. Шта фали?

Name

Ректор

25.12.2020 22:37

Крсмановиц никада није био ректор. Тадасњи ректор му је дао одлуцујуци глас а он му одмах ударио ноз у ледја. Е онда је добио сто је и заслузио, ниста. Узгред, тузио је, тузбе су пале на судовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

26.12.2020 10:37

Универзитетску центар Фоча, истурено одјељење крчма Дарива, дао је ректора на принципу погодбе, а ректор је довео из Фоце сву инфраструктуру, проректоре доценте, генсека, челницу савјета за високо образовање... сви остали професори са других факултета су или глупи или непоуздани. А таквима зна се гдје је мјесто. Некоје универзитету рекао лаку ноц.

Name

Печењара Мира

26.12.2020 13:21

Није Дарива, него Драгочава. Тамо је Гоки утаначио услове подршке ректору. Ко мора да лети с Права.

Name

Дилајла

26.12.2020 14:53

Да, да, Драгочава, како то гордо звучи! Исто као Дарива. Ранг је ту негдје. А што се тиче овог ректора гласача "са ножем у леђјима", то је он сам написао јер је познат по томе да је, док је био на власти, сам себе хвалио пишући са тајних бројева телефона и под шифрама које су углавном сви могли провалити.

Name

Ћемил

27.12.2020 10:16

Ма кога да тјера са Правног факултета? Да ли ону доценткињу што мјесецима не долази на факултет и све обавља онлајн, а записници и пријаве стоје непотписани? Дође кад је нека прослава да се слика и да је ставе на сајт да је тобож на факултету. Ево сад дошла за католићки Божић да прослави новогодишње празнике са својима.

Name

неко

27.12.2020 00:10

Вријеме је било да се то крене расцисцавати, посебно ако то знаци да це се процесљати који су декани били именовани мимо регулативе - а има их сто су у току избора били у статусу доцента, у коме звању нису никако могли врсити функцију декана. И да неко за то буде санкционисан - само на ФФ да се прегледају записници, одлуке, кадрирања, да не говоримо о осталим факултетима... Дивљи Запад је блага ријец за крсења Устава и закона који се ту десавају у посљедњих неколико година.

ОДГОВОРИТЕ