Živeo sa novčićem u nosu još od detinjstva!

Jedan neimenovani 59-godišnji muškarac iz Zelenograda u Rusiji živeo je sa ozbiljnim poteškoćama sa disanjem na nos više od pola veka zbog novčića koji je kao dete gurnuo u nos i tokom godina zaboravio na njega!

Zanimljivosti 30.11.2020 | 15:57
Živeo sa novčićem u nosu još od detinjstva!

Lekari u Gradskoj kliničkoj bolnici Končalovski u Zelenogradu nedavno su prijavili čudan slučaj pacijenta koji je rekao da već nekoliko meseci potpuno nije mogao da diše kroz desnu nozdrvu.

CT skeniranje je pokazalo da je desni nosni prolaz u potpunosti blokirao strano telo zaglavljeno u zadnjem delu, blizu nazofarinksa.

Takođe je primećena češća zakrivljenost septuma, ali ona sama po sebi ne bi u potpunosti začepila nosni prolaz. Problem je bio strani predmet, ali je odstupajući septum naglasio poteškoće sa disanjem do te mere da pacijent nije imao izbora nego da potraži pomoć.


59-godišnji pacijent nije rekao lekarima da bi strani predmet mogao biti uzrok njegovih poteškoća sa disanjem, jer za taj strani predmet u nosu ni sam nije ni znao!



Tek nakon što je video CT i misteriozni okrugli predmet, neimenovani čovek se setio kako se igrao malim novčićem kovanicom od jedne kopejke i gurnuo ga u nos kada je imao oko šest godina!

Pošto je njegova majka bila vrlo stroga, previše se plašio da joj kaže da mu se novčić zaglavio u desnoj nozdrvi, pa ga je jednostavno ostavio tamo, a kako je vreme prolazilo, zaboravio je na sve. Lekari su u početku bili skeptični prema njegovoj priči, ali nakon uklanjanja novčića, tokom endoskopske operacije koja je trajala 1,5 sata i ispitivanja, lekari su čoveku poverovali.

Rinolit - nosni kamen koji se obično formira oko stranih predmeta - na metalnom novčiću ukazivao je da je taj predmet bio u čovekovom nosu već duže vreme, a pola veka više nije izgledalo kao malo verovatno.

Tokom postupka uklanjanja novčića, lekari su mu popravili i oštećeni septum, što mu je još više poboljšalo nosno disanje.

Lekari su rekli da je čovek imao sreće što je povratio punu sposobnost disanja na nos jer je  izbegavao ozbiljne komplikacije izazvane stranim predmetom u nosu u ovom slučaju novćićem iz detinjstva

U takvim slučajevima mogu se javiti razne intrakranijalne i gnojno-septičke komplikacije, ali 59-godišnjak nije imao ništa osim poteškoća sa disanjem.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar