Живео са новчићем у носу још од детињства!

Један неименовани 59-годишњи мушкарац из Зеленограда у Русији живео је са озбиљним потешкоц́ама са дисањем на нос више од пола века због новчиц́а који је као дете гурнуо у нос и током година заборавио на њега!

Занимљивости 30.11.2020 | 15:57
Живео са новчићем у носу још од детињства!

Лекари у Градској клиничкој болници Кончаловски у Зеленограду недавно су пријавили чудан случај пацијента који је рекао да вец́ неколико месеци потпуно није могао да дише кроз десну ноздрву.

ЦТ скенирање је показало да је десни носни пролаз у потпуности блокирао страно тело заглављено у задњем делу, близу назофаринкса.

Такође је примец́ена чешц́а закривљеност септума, али она сама по себи не би у потпуности зачепила носни пролаз. Проблем је био страни предмет, али је одступајуц́и септум нагласио потешкоц́е са дисањем до те мере да пацијент није имао избора него да потражи помоц́.


59-годишњи пацијент није рекао лекарима да би страни предмет могао бити узрок његових потешкоц́а са дисањем, јер за тај страни предмет у носу ни сам није ни знао!



Тек након што је видео ЦТ и мистериозни округли предмет, неименовани човек се сетио како се играо малим новчићем кованицом од једне копејке и гурнуо га у нос када је имао око шест година!

Пошто је његова мајка била врло строга, превише се плашио да јој каже да му се новчиц́ заглавио у десној ноздрви, па га је једноставно оставио тамо, а како је време пролазило, заборавио је на све. Лекари су у почетку били скептични према његовој причи, али након уклањања новчиц́а, током ендоскопске операције која је трајала 1,5 сата и испитивања, лекари су човеку поверовали.

Ринолит - носни камен који се обично формира око страних предмета - на металном новчиц́у указивао је да је тај предмет био у човековом носу вец́ дуже време, а пола века више није изгледало као мало вероватно.

Током поступка уклањања новчиц́а, лекари су му поправили и оштећени септум, што му је још више побољшало носно дисање.

Лекари су рекли да је човек имао срец́е што је повратио пуну способност дисања на нос јер је  избегавао озбиљне компликације изазване страним предметом у носу у овом случају новћићем из детињства

У таквим случајевима могу се јавити разне интракранијалне и гнојно-септичке компликације, али 59-годишњак није имао ништа осим потешкоц́а са дисањем.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар