Potrebna podrška Vlade, a ne samo obećanja pred izbore

Realnom sektoru neophodna je konkretna podrška Vlade Republike Srpske umjesto lakih obećanja, smatraju srbački privrednici koji još uvijek odolijevaju teškim uslovima privređivanja.

Republika Srpska 09.10.2020 | 19:06
Potrebna podrška Vlade, a ne samo obećanja pred izbore

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je u Srpcu razgovarao sa rukovodstvom ove lokalne zajednice i posjetio dva industrijska kapaciteta drvopreradjivačke i tekstilne industrije – „Tekstoprom“ i „Best teks“.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da je posjeta ministra iskorišćena za sagledavanje stanja i potreba privrednih organizacija u okviru saradnje sa resornim ministarstvom. Posebna pažnja bila je usmjerena na veoma složene uslove privređivanja zbog pandemije korona virusa. 

„Ministarstvo će iduće sedmice raspisati javni poziv za dodjelu sredstava po osnovu unapređenja tehnološkog razvoja privrednih subjekata.  Sredstva će dobiti sve privredne organizacije koje su u 2020. godini investirale u tehnološki razvoj, nabavku mašina i opreme i na taj način prilagođavali se novim uslovima  privređivanja, održavali proizvodnju i borili se za ino tržište“, najavio je ministar Petričević i obećao da će svi koji budu ispunjavali uslove dobiti pomoć. 

Vlasnik drvopreradjivačkog preduzeća „Tekstoprom“  Goran Ćosić kazao je da je bilo zastoja u proizvodnji, ali ona nije prekidana niti je došlo do otpuštanja radnika i pored činjenice da se firma suočava sa poteškoćama, naročito sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. 

„Preduzeće radi od 1997. godine, zapošljava oko 65 radnika, a bavimo se  primarnom i finalnom preradom drveta. Plan nam je da težište rada prenesemo na finalnu proizvodnju namještaja za koji imamo sigurne kupce u Njemačkoj. Naš interes je da što više gotovih proizvoda izvozimo iz RS, a time uvozimo devize“, kaže Ćosić, uz nadu da će  resorno  ministarstvo podržati ovakvu privrednu orjentaciju.

(BN/S. K. )

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nepodobni

10.10.2020 09:25

U Srpcu je sve med i mlijeko,Al ima i sira jer je ovaca sve vise

ODGOVORITE
Name

P

10.10.2020 17:09

Ministar obilazi preduzeća gdje ima koristi, gdje dobije novac kako bi došao u tu firmu. A firma kasnije ima korist jer dobije malo veći novac, tj. podsticaj od ministarstva. To je reket na drđavnom nivou sa narodnim parama. On obilazi samo "određene firme", ne sve.

ODGOVORITE