Apsurd: Fizičko ne može u sali, privatni trening može

Zbog propisanih epidemioloških mjera, časovi fizičkog vaspitanja ne smiju se održavati u školskoj sali, ali u istoj toj sali učenici nakon nastave mogu imati privatne sportske treninge.

Republika Srpska 09.10.2020 | 18:09
Apsurd: Fizičko ne može u sali, privatni trening može

Na takvu apsurdnu odluku upozoravaju brojni roditelji, kojima je ovakav sistem zaštite kontradiktoran.

– Djeca su imala fizičko napolju, a sada, s ružnim vremenom, časove imaju u učionici. U salu ne smiju ići zbog cijele situacije s virusom korona, zbog čega više nema ni besplatnog projekta „Sport u školama“. Nije mi jasno kako se onda u istoj sali uveče mogu održavati sportski treninzi za istu tu djecu, koji se, naravno, plaćaju. Da li postoji opasnost ili ne, ili je sve ovo samo „pranje ruku“ od odgovornosti – pita majka dvoje osnovaca.

Vremenske prilike

Zbog nedostatka fizičke aktivnosti u školama, roditelji masovno upisuju djecu u sportske klubove i škole sporta, od kojih se dio organizuje baš u školskim dvoranama.     

 U OŠ „Jovan Cvijić“ u Banjaluci potvrdili su nam da su nastavnici maksimalno koristili lijepo vreme da časove fizičkog organizuju napolju, treniraju se individualni sportovi kako djeca ne bi dolazila u kontakt.

– Prosvjetni radnici se snalaze najbolje što umiju u novim okolnostima. Ipak, činjenica je da djeci nedostaju klasični časovi fizičkog i da je sve ovo za njih vrlo konfuzno – ističe pedagog škole Dragana Kecman.

Jednolično

Ona ocjenjuje da je nedostatak redovne fizičke aktivnosti za djecu nenadoknadiv gubitak.

– Zdravlje učenika je, naravno, prioritet, ali je vrlo zahtjevno organizovati nastavu. Djeca ne mogu koristiti jednu loptu, a opet nema dovoljno lopti za sve učenike u grupi. Kada se izvode časovi u učionici nastavnik ne smije napustiti katedru. Sve to je vrlo suvaparno i jednolično za učenike, i gubi se cijeli smisao – kaže Kecmanova.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tepač

09.10.2020 16:13

Samo motke u rukem i provesti neke gimnastičke vježbe. Odmah će nestati certificat of virus id 19.

ODGOVORITE
Name

Miki

09.10.2020 16:21

Tako je u NOVOM GRADU zezaju dJecu cistacice ,zene se pate ciste dezinfikuju a posle privatno se drze casovi fitnesa .....SKOLA IZNAJMLJUNE SKOLSKI PROSTOR .....

ODGOVORITE
Name

Pera

09.10.2020 16:40

Ne mogu djeca u salu za fizičko vaspitanje a mogu mišo mesar (sad je na liječenju od korone) i amidžic u učionici dijeliti maske! AJMO SE MALO UOZBILJITI LJUDI!!

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

09.10.2020 16:43

Koja je to prevara najveca u zadnjih 100 godina.

ODGOVORITE
Name

???

09.10.2020 17:02

Pa sve je jasno, korona je mnogo više fora nego realnost, na kraju je i bolje što je tako.

ODGOVORITE
Name

Mali ,,uhljebi,,

09.10.2020 17:02

Roditelja Velikih uhljeba imaju prednost.

ODGOVORITE
Name

A

09.10.2020 17:40

Privatnoo trenunzi uveliko i sastanci druzenja partijasa na vlasti i njihovih poslusnika!!strasnooo!koji cirkus!!!

ODGOVORITE
Name

Maja

09.10.2020 18:37

To je van svake pameti, jedino izgleda za vrijeme nastave , koju su ionako okrnjili i vremenski i svakako ( cas od 20 min. u grupama uz distancu) Treninzi mogu u istim tim dvoranama u kojim ne moze cas fizickog, utakmice rukometne kosarkaske mogu,gdje je nemoguca bilo kakva distanca jer su to kontaktni sportovi. Tu nema korone a ovamo kao ima,. Pustite djecu da zive i skoluju se normalno ,i prestanite sa ovim cirkusom

ODGOVORITE
Name

Savo123

10.10.2020 07:13

Sta kaze, ,,svako dijete mora imati svoju loptu,, . A ista ta djeca treniraju posle razne sportove u kojima naravno nema svako svoju loptu. Kako trenirati fudbal timski a da svako tjera po jednu loptu. Ko je to smislio. Glupost al zesca.

Name

ПИЕТРЕН

09.10.2020 19:50

Шта је проблем увести online физичко уз употребу Office 365 едукативних алата или других платформи?!

ODGOVORITE