Podignuta optužnica protiv Zorana Malinića

- Tužilaštvo BiH podiglo je optuženicu protiv Zorana Malinića /59/ koji se tereti za krivično djelo pomaganja u zločinu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Republika Srpska 09.10.2020 | 11:29
Podignuta optužnica protiv Zorana Malinića

Malinić se tereti da je u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije, 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ svjesno pružio pomoć za vrijeme napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni UN u Srebrenici, u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije na području Nove Кasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica se takođe odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje grupe od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Кasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uslovima na stadionu u Novoj Кasabi.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava šest svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od Haškog tužilaštva, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u Hagu, uz saslušanje dva vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. 

(Srna)