Подигнута оптужница против Зорана Малинића

- Тужилаштво БиХ подигло је оптуженицу против Зорана Малинића /59/ који се терети за кривично дјело помагања у злочину почињеном у Сребреници 1995. године.

Република Српска 09.10.2020 | 11:29
Подигнута оптужница против Зорана Малинића

Малинић се терети да је у својству команданта Батаљона војне полиције, 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ свјесно пружио помоћ за вријеме напада ВРС и полиције на цивилно становништво бошњачке националности у Заштићеној зони УН у Сребреници, у јулу 1995. године, саопштено је из Тужилаштва.

У оптужници се наводи, да је оптужени планирао, надзирао и координисао активности припадника Војне полиције на подручју Нове Касабе и околине, који су након пада Заштићене зоне Сребреница вршили засједе, пресретања, заробљавања и убијања цивила бошњачке националности.

Оптужница се такође односи и на заробљавање и злостављање групе од најмање 20 заробљеника у школи у Новој Касаби, као и заробљавање више стотина цивила који су држани у нечовјечним условима на стадиону у Новој Касаби.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 130 свједока, прилагањем изјава шест свједока који су у међувремену преминули, прилагањем 285 материјалних доказа међу којима су докази добијени од Хашког тужилаштва, као и изјава 28 свједока у свједочењима датим у Хагу, уз саслушање два вјештака, судско-медицинске и војне струке.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ. 

(Срна)