Hoti: Integritet i suverenitet nisu narušeni

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je večeras da sporazum potpisan u Vašingtonu ne ruši teritorijalni integritet Kosova i da su SAD garant.

Srbija 05.09.2020 | 22:03
Hoti: Integritet i suverenitet nisu narušeni

"Na sporazum treba gledati kao na korak ka postizanju konačnog sporazuma. Integritet i suverenitet nisu narušeni," istakao je Hoti za kosovski javni servis RTK.

Dodao je, međutim, da zahtjev prištinske delegacije za uzajamno priznavanje ostaje.

"Naš stalni zahtjev na svakom sastanku jeste da dijalog zatvorimo priznanjem. Trampova administracija tražila je ekonomske dogovore. Trampova posvećenost tom cilju ne može postati jasnija, kada me je odmah nakon sporazuma, 20 minuta kasnije, odveo u kancelariju i potvrdio priznanje koje smo dobili od Izraela", poručio je Hoti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, kosovski premijer je takođe najavio da je u Vašingtonu razgovarao sa Gabrijelom di Belom, šefom misije koja pokriva Prištinu u Međunarodnom monetarnom fondu (MFF), što je opisao kao veoma značajno.

Prema njegovim riječima, za dvije nedjelje ministar finansija Hikmete Bajrami će posjetiti MMF i Svjetsku banku u Vašingtonu kako bi razgovarali o podršci Prištini ove dvije važne finansijske institucije.

"Orijentacija vlade je pokretanje programa saradnje sa MMF-om radi nadgledanja reforme i unapređenja penzijskih i socijalnih davanja, kao i boljeg upravljanja javnim dugom," istakao je Hoti.

Kako je naveo, taj program sa MMF-om osigurava kredibilitet makro-fiskalnog upravljanja kosovske vlade javnim rashodima u međunarodnim okvirima.

"Program omogućava podršku za obezbjeđivanje finansiranja od Svjetske banke, EBRD-a, EIB-a i drugih finansijskih institucija za infrastrukturne, energetske projekte i u vodama koje su dio vladinog razvojnog programa i ekonomskog oporavka," poručio je Hoti.

(Tanjug) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

SUVERENITET

05.09.2020 22:40

SUVERENITET JE SAMOSTALNO DONOSENJE ODLUKA. JEL VI TO RADITE. OPA. BAS STE UZNAPREDOVALI.

ODGOVORITE
Name

Xxx

05.09.2020 23:09

Zasto vise Kosovo zezati pola stoljeca, i u Jugoslaviji su bili ugrozeni od strane policije i vojske Jugoslavije. Zasluzili su svoju drzavu R. Kosovo

ODGOVORITE
Name

Kemo

06.09.2020 05:14

Moze li mi neko objasniti tu tezu "Privremene institucije "Zar je moguce da ovi kvazi novinari to kao papagaj ponavljaju u tekstu a Kosovo Drzava i ima granicu sa Srbijom. Nijedan politicar nemoze da udje u Kosovo bez najave. Kako to privremeno a vec vise od 20 god. Bez cenzure teksta molim

ODGOVORITE
Name

Gej RS

06.09.2020 10:16

Zato sto ce jednog dana kada se stvore uslovi te institucije biti rasformirane, a odmetnuta teritorija vracena pod puni suverenitet Republike Srbije.To nije danas, ali doci ce i taj dan.

Name

Hotdog

06.09.2020 06:43

Saradnja sa MMF-om ima danas veliku perspektivu. Bravo za gospodina Hotija.

ODGOVORITE
Name

Starina

06.09.2020 10:54

Za vrijeme Jugoslavije su bili oslobođeni plaćanja carine i poreza iz uvoza kao nerazvijena pokrajina,a ostali plaćali 3 poreza,savezni,republički i opštinski

ODGOVORITE
Name

Porez starina

06.09.2020 14:29

Budalo glupa, pa radilo se o bivšoj pokrajini kao političkoj jedinici, a nije se davalo i povlađivalo narodu, tj Albancima! Znači, odnosilo se i na Srbe! To što su imali veći natalitet, to je do Srba!

Name

za bn

06.09.2020 14:51

Napravite stavku za one koji ne zele da komentarisu podrzavam ili ne podrzavam.Pa da vidimo rezultate hvala.

ODGOVORITE
Name

o cemu se radi

06.09.2020 15:35

Ambasada Srbije premjestena iz Tel aviva u Jerusalem,Uz to Izrael priznao nezavisnost Kosova,A Vucic o tone ni reci nekaze.Ko je tu lud a ko zbunjen.

ODGOVORITE