Prva vozačka dozvola vrijediće samo dvije godine

Vozačka dozvola B kategorije koju vozač prvi put dobije izdaje se s rokom važenja od samo dvije godine, a tek kada je nakon toga produži dobiće je na 10 godina.

Republika Srpska 22.08.2020 | 08:03
Prva vozačka dozvola vrijediće samo dvije godine

Predviđeno je to Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima  (ZOBS) u BiH, a bude li i usvojen, po mišljenju mnogih, predstavljaće novi udar na džepove mladih, koje država ne bi trebalo da destimuliše, već bi ih morala po svaku cijenu zadržati u BiH.

U praksi to znači da će vozač početnik nakon dvije godine morati ponovo trošiti i novac i vrijeme. Produženje dozvole košta nešto više od 60 maraka, ali to nije jedini izdatak, jer je predviđena još jedna novina, koja takođe donosi i - trošak.

Naime, po pravilima koja su sada na snazi, kada produžavate vozačku dozvolu niste dužni donositi ljekarsko uvjerenje osim ako vam je, recimo, dozvola izdata na kraći rok zbog nepovoljnog zdravstvenog stanja.

Bude li zakon usvojen, ubuduće ćemo svi na ljekarske preglede prilikom svakog produženja dozvole, pa čak i mladi vozači, početnici, koji su dozvolu dobili na svega dvije godine (dakle, plaćaće pregled dva puta u dvije godine). I trošak nije zanemariv.

"Kod nas ljekarski pregled za polaganje za B kategoriju košta 45 KM", kažu iz jedne privatne banjalučke zdravstvene ustanove.

Novim pravilima najviše su ogorčeni oni kojih se to direktno tiče, odnosno koji će to osjetiti na svojim novčanicima.

"Kćerka mi za nekoliko mjeseci postaje punoljetna i polagaće vozački. Ogroman je to trošak. I onda, znači, za dvije godine novi izdaci? Ponovo će morati plaćati ljekarski, ponovo vaditi vozačku. Pa šta su oni umislili, da je ovo Njemačka? Znaju li oni kako živi narod ovdje, da nam je svaka marka bitna? Nemam ja platu kao ti što takve odluke donose", ogorčeno kaže jedna Banjalučanka.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, pita zašto je u planu da se vozačima početnicima prva dozvola izdaje na dvije godine.

"Mislim da su komentari iz RS išli u tom pravcu da nema logike da prva dozvola ima rok važenja od samo dvije godine. Kod produženja imate dodatni trošak", kaže Radović za "Nezavisne novine".

Ne može se načuditi novim predviđenim pravilima Prijedorčanin Branislav Radaković, koji je radni vijek proveo kao instruktor vožnje i ovlašteni ispitivač.

"Pa, to nema nigdje! Vozači početnici na vozilu imaju slovo 'P' i to je sasvim dovoljno. Direktiva EU dozvoljava da se vozačka dozvola B kategorije prvi put izda na period od 15 godina", priča Radaković za "Nezavisne novine".

Smatra da je u pitanju bezrazložno zavlačenje ruku u džepove vozača. Profitiraće, po njegovim riječima, ustanove koje izdaju ljekarska uvjerenja, ali i država, koja naplaćuje vozačke dozvole.

"Pa, vozači početnici dobijaju ljekarsko uvjerenje sa 18 godina, kada su najzdraviji. Glupost je da im se nakon dvije godine ponovo izdaje dozvola i da ponovo plaćaju 60 maraka za nju. Država je vidjela mogućnost da zaradi", smatra Radaković.

I borci za zaštitu potrošače ocjenjuju da je u pitanju novi trošak za građane.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara, smatra da je u redu mladog vozača provjeriti da li je u dvije godine pravio neke teže prestupe, ali, kako ocjenjuje, nema smisla da on plaća ponovo vozačku dozvolu.

I Nedeljka Neška Ilijić, izvršni direktor Udruženje građana "Oaza" Trebinje, ističe da je u pitanju novi namet.

"Nažalost, sve ide na štetu potrošača i na uzimanje para od njih", kaže ona.

S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH kažu da su sačinili Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama ZOBS, te da je formirana Radna grupa, u koju su uključeni predstavnici nadležnih organa, a koja će definisati prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona.

"Inicijativa Ministarstva jeste da se, u pogledu izdavanja vozačke dozvole, izvrši usklađivanje na način da se vozačka dozvola licu koje prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B izdaje s rokom važenja od dvije godine, a prilikom svakog sljedećeg produženja s rokom važenja od 10 godina", priznaju u ovom ministarstvu.

Kako dodaju, prilikom produženja vozačke dozvole prilaže se nalaz ovlaštene zdravstvene ustanove o psihičkoj i fizičkoj sposobnosti vozača.

"Što se tiče sticanja prava upravljanja vozilom B kategorije prvi put, zahtjev je da se izda tzv. probna vozačka u trajanju od dvije godine. Ukoliko vozač u te dvije godine ispuni uslove može dobiti vozačku dozvolu s trajanjem od 10 godina. U suprotnom, treba ponovo da polaže ispit za vozača", kažu iz Ministarstva.

Ističu da je sljedeći korak da se unutar Radne grupe postigne dogovor u vezi s predloženim izmjenama, te da se razmotre i drugi prijedlozi nadležnih organa za unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a što će, tvrde, dovesti do smanjenja štetnih posljedica drumskog saobraćaja.

(Nezavisne)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Maras

22.08.2020 06:08

Mislim da je to dug period, jedno 2 mjeseca i cak drugu kad izvadis ne treba da vazi vise od 6 mjeseci!

ODGOVORITE
Name

Kukac

22.08.2020 06:26

A onda oni koji imaju ogranicenje na 5 godina ( provjera vida) su diskriminisani u odnosu na druge kojima je rok važenja 10 godina.

Name

Prijedlog

22.08.2020 06:29

Koja pljačka, grozota!

Name

Maleena

22.08.2020 08:51

Jos malo ce izaci zakon kome izadje vozacka morace ponovo i polagati.. Vjerujte nebi me iznenadilo

Name

Ogorcena

22.08.2020 06:15

NEKO SAMO SMISLJA KAKO DA OD NARODA UZME NOVAC NIZASTO IONAKO JE VOZACKI PRESKUP I VADZENJE PAPIRA JOS I TA GLUPOST DA mi je znati kakav szrucnjak to predlozi imal igdje u svijetu takva glupost

ODGOVORITE
Name

Ljubo

22.08.2020 13:34

Ima u švajcarskoj prva vožačka u roku tri godine morate uradit 2 kursa koji koštaju izmedju 800 do 1000 fr ako to neuradite te kurseve morate ponovo polagat vožački,ako uradite vozačku dobivate za stalno.

Name

Skola

22.08.2020 06:18

Pa to je skola, jel moze neko da ogranici kad zavrsis skolu odredit da Diploma vazi 2 ili 10 godina ko je to? U Njemackoj se np. izdaje neograniceno. Restrikcije ako trebaju prave se na druge nacine.

ODGOVORITE
Name

Re skola

22.08.2020 06:25

Nije tačno da se u njemačkoj izdaje trajno, izdaje se na 15 godina.

Name

Ratko

22.08.2020 07:38

Nisam siguran kako je u Nemackoj, ali u Svajcarskoj je trajna, takva je i moja.

Name

Rere skola

22.08.2020 07:54

Jeste tacno ja imam neogranicenu dozvolu a dobio sam je prije 20 godina.Neznam sad za ove nove mozda je ogranicena.

Name

Re

22.08.2020 10:13

Skola u Njemačkoj imaš idiot test...da to uvedu u BIH 85 % nebi više nikad vidjelo vozačku!!

Name

Bobek

22.08.2020 06:25

Što se nisu sjetili da nakon dvije godine novog vozača provjere kroz načinjene prekršaje i odluče da li će mu se oduzeti dozvola koja bi se izdavala na 10 godina. Ako nije stekao uslove da zadrži dozvolu istu oduzeti i dati mu mogućnost ponovnog polaganja ispita. Ali kod nas se u zakon o bezbjednosti u saobraćaju sve svodi na visoke novčane kazne. To je tako kad se fukara dočepa vlasti i kroji kapu boljima od sebe.

ODGOVORITE
Name

Swiss

22.08.2020 07:10

Kojih 15 godina ? Dobio sam Njemacku vozacku prije 32 godine i vazi mi dok zivim !

Name

Radovan

22.08.2020 06:27

Sekto dokle više guliti svoj narod vi znate bolje od bivše Juge.

ODGOVORITE
Name

Đole

22.08.2020 06:37

Pun mi je kufer više i toga, odoše mladi i ovo ono. Treba ih učiti da budu radnici, a ne klošari. Nek ide omladina, išli su i u vrijeme Juge. 25godina privilegije svim invalidsko-boračkim kategorijama, sad privilegije mladim ljenčugama, pa dokle više forsiranje. Gdje je tu populacija od 40-ak godina? Jednostavno nestala srednja generacija. Žalosno

ODGOVORITE
Name

Skeptik

22.08.2020 06:44

Zašto prva vrijedi samo dve godine? Pa zato što u te prve dve godine će se morati vakcinisati. I ko ne bude imao potvrdu o vakcinaciji taj neće moći produžiti vozačku dozvolu.

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2020 10:15

Ti trebaš makar 10 vakcina da dobiješ..počni sa vakcinom za rabijes..

Name

Odvratno

22.08.2020 06:48

Ovo je ponizavajuce za mlade ljude.Ne zamislivo, terati ljude od dvadeset godina da dokazuju da su zdravi. Mozda bi trebalo uvesti redovne psiho-testove za one, dokazano, ne sposobne.

ODGOVORITE
Name

ДУГОКОНТОВ

22.08.2020 06:55

Удри народ по џепу и то ти је то!

ODGOVORITE
Name

Miki

22.08.2020 06:59

Nije cudo koji strucnjacu su u komisiju taj Radovic ekspert za saobracaju nikad vece kazne a vise poginulih ista kazna poja mobilni i crveno svetlo a nema razlike za prekoracenje brzine u naselju i van naselja to nigde u svijetu nema a njegova prica o presretacima to nije prrsretac to je klasicno dopler radara ugradnjen u vozilo a, sta su uradili na prevenciji posebna je prica toliko o tim stručnjacima...

ODGOVORITE
Name

Puki 18

22.08.2020 08:36

Agencija za bezbjednost, a naročito MUP, samo radi reda pričaju o prevenciji. Prevencija ovdje ne pije vode, košta, a rezultati se čekaju godinama. Represija je daleko likvidnija za ovako siromašnu i opljačkanu državu. Rad policajca se vrednuje samo po broju napisanih naloga, ko te pita za prevenciju.

Name

Mirkan

22.08.2020 07:12

Treba Radović i njegova izmišljena agencija,kao i sve ostale,da opravda svoju platu od 5000 km nizašta.

ODGOVORITE
Name

Kleptokratija i kvislinzi

22.08.2020 07:41

Glupostima nikada kraja u zemlji kojom vlada pohlepna bahata kvislinska poltronisticka neuka bagra. U cemu je poenta, osim u uzimanju para iz narodnog dzepa, ako napravis saobracajni prekrsaj oduzece ti se i da je imas na 100 godina. Cime se bavi bagra dok sve zivo propada pa to je za plakanje...

ODGOVORITE
Name

borac

22.08.2020 07:51

Pljacka pljacka i samo pljacka mafija se siri.

ODGOVORITE
Name

Ko ko

22.08.2020 07:53

Nek oni oduzmu vozačke ovim preko 65 što voze i gluvi i ćoravi.U Rogatici otac jednog lokalnog gazde ima 80 možda i više godina i vozi.Kad napravi udes idu sinovi i plaćaju njegove prekršaje i policija ništa.Te preko 65 treba provjeravati svako dvije godine a ne omladinu.Sinovi lokalnih gazda koji imaju po 16 godina u Rg voze auta,kamione policija ne smije ni da ih zaustavi a kamoli da im napiše kaznu.

ODGOVORITE
Name

O cemu vi pisete.

22.08.2020 07:53

Pa i do sada po vazecem zakonu je bilo tako da pocetnik vozac b kat ima " probnu " dozvolu na 2 god.

ODGOVORITE
Name

Sohnnyjins

17.10.2020 21:33

Veze ti s vezom nemas ljudino,prve dvije se godine samo racuna kao pocetnik a po proslom zakonu je vozacka vrijedila 10 godina,svaka ne bitno koliko godina imas itd

Name

Lav

22.08.2020 07:54

Pa ljudi svud u svijetu za početnike se izdaje dozvola na dvije godine ali u svajcarskoj posle dvije doživotno bez produženja osi ako doktor kućni zabrani ili da neko ograničenje pozdrav

ODGOVORITE
Name

Smislov

22.08.2020 07:55

Ta probna vozačka od 2 godine, postoji i u Srbiji, pa smo mi samo prepisali od prve evropske ekonomske sile. Od njih treba sve prepisati i bićemo Norveška.

ODGOVORITE
Name

BiH

22.08.2020 08:28

Najlošija Država u Evropi je ova. BiH, Dragi Bože Smiluj se Da se UGASI Cijela.,sa Entitetom RS ničemu ne Služi,samo Kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Marko

22.08.2020 08:52

Pozdravljam odluku. Drzava je u teskom stanju i moramo da joj pomognemo.

ODGOVORITE
Name

Matej

22.08.2020 09:02

ZoBSom bi trebalo poostriti kazne za vozace koji voze pod zabranom,jer veliki broj ih nakon privremenog oduzimanja VD i dalje vozi. Dalje,za vozace pocetnike bi trebalo nakon oduzimanja VD izreci i mjeru zabrane ponovnog polaganja 2-5 godina,a ako vozi i pored tih zabrana onda izreci strozije kazne pa i potpunu zabranu polaganja. Takodje bi trebalo pojedine prekrsaje podvesti pod driv.djela a ne samo da je kriv.djelo kad dodje do povrede ili smrti lica u saob.nesreci.

ODGOVORITE
Name

Goran

22.08.2020 11:53

Sve je ovo ludo, na zapadu vocaka je trajna, vama samo trebaju pare, vasem prokletstvu nikad kraja

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

22.08.2020 12:20

Klasicna otimacina vladajuce mafijaške kastele

ODGOVORITE
Name

Sandra

23.08.2020 09:55

Nije vam ta odluka za pohvalu jer auto škole su i ovako skupe, osobe od 65 pa nadalje voze pa njih bi trebalo da ispitate, postoje ljudi koji prave prekršaje tako da nad njima vršite taj zakon a ne na osobama koje dobro voze i dobro će voziti tako da budite jednom realni a ne da diskriminišete ljude koji su sada položili i koji tek planiraju polagati zbog grešaka drugih ili u suprotnom može biti da ne budete imali kandidata pa se auto škole zatvore što vjerujem da vam nije cilj tako da ako ne možete osmisliti nešto bolje onda ni ne trebate odmagati ljudima kako smo svejedno siromašna država.?

ODGOVORITE
Name

Vitsk

23.08.2020 13:46

Samo otimanje para Od naroda!????

ODGOVORITE