Прва возачка дозвола вриједиће само двије године

Возачка дозвола Б категорије коју возач први пут добије издаје се с роком важења од само двије године, а тек када је након тога продужи добиће је на 10 година.

Република Српска 22.08.2020 | 08:03
Прва возачка дозвола вриједиће само двије године

Предвиђено је то Преднацртом закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима  (ЗОБС) у БиХ, а буде ли и усвојен, по мишљењу многих, представљаће нови удар на џепове младих, које држава не би требало да дестимулише, већ би их морала по сваку цијену задржати у БиХ.

У пракси то значи да ће возач почетник након двије године морати поново трошити и новац и вријеме. Продужење дозволе кошта нешто више од 60 марака, али то није једини издатак, јер је предвиђена још једна новина, која такође доноси и - трошак.

Наиме, по правилима која су сада на снази, када продужавате возачку дозволу нисте дужни доносити љекарско увјерење осим ако вам је, рецимо, дозвола издата на краћи рок због неповољног здравственог стања.

Буде ли закон усвојен, убудуће ћемо сви на љекарске прегледе приликом сваког продужења дозволе, па чак и млади возачи, почетници, који су дозволу добили на свега двије године (дакле, плаћаће преглед два пута у двије године). И трошак није занемарив.

"Код нас љекарски преглед за полагање за Б категорију кошта 45 КМ", кажу из једне приватне бањалучке здравствене установе.

Новим правилима највише су огорчени они којих се то директно тиче, односно који ће то осјетити на својим новчаницима.

"Кћерка ми за неколико мјесеци постаје пунољетна и полагаће возачки. Огроман је то трошак. И онда, значи, за двије године нови издаци? Поново ће морати плаћати љекарски, поново вадити возачку. Па шта су они умислили, да је ово Њемачка? Знају ли они како живи народ овдје, да нам је свака марка битна? Немам ја плату као ти што такве одлуке доносе", огорчено каже једна Бањалучанка.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, пита зашто је у плану да се возачима почетницима прва дозвола издаје на двије године.

"Мислим да су коментари из РС ишли у том правцу да нема логике да прва дозвола има рок важења од само двије године. Код продужења имате додатни трошак", каже Радовић за "Независне новине".

Не може се начудити новим предвиђеним правилима Приједорчанин Бранислав Радаковић, који је радни вијек провео као инструктор вожње и овлаштени испитивач.

"Па, то нема нигдје! Возачи почетници на возилу имају слово 'П' и то је сасвим довољно. Директива ЕУ дозвољава да се возачка дозвола Б категорије први пут изда на период од 15 година", прича Радаковић за "Независне новине".

Сматра да је у питању безразложно завлачење руку у џепове возача. Профитираће, по његовим ријечима, установе које издају љекарска увјерења, али и држава, која наплаћује возачке дозволе.

"Па, возачи почетници добијају љекарско увјерење са 18 година, када су најздравији. Глупост је да им се након двије године поново издаје дозвола и да поново плаћају 60 марака за њу. Држава је видјела могућност да заради", сматра Радаковић.

И борци за заштиту потрошаче оцјењују да је у питању нови трошак за грађане.

Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара, сматра да је у реду младог возача провјерити да ли је у двије године правио неке теже преступе, али, како оцјењује, нема смисла да он плаћа поново возачку дозволу.

И Недељка Нешка Илијић, извршни директор Удружење грађана "Оаза" Требиње, истиче да је у питању нови намет.

"Нажалост, све иде на штету потрошача и на узимање пара од њих", каже она.

С друге стране, из Министарства комуникација и транспорта БиХ кажу да су сачинили Преднацрт закона о измјенама и допунама ЗОБС, те да је формирана Радна група, у коју су укључени представници надлежних органа, а која ће дефинисати приједлог закона о измјенама и допунама закона.

"Иницијатива Министарства јесте да се, у погледу издавања возачке дозволе, изврши усклађивање на начин да се возачка дозвола лицу које први пут стекне право управљања моторним возилом категорије Б издаје с роком важења од двије године, а приликом сваког сљедећег продужења с роком важења од 10 година", признају у овом министарству.

Како додају, приликом продужења возачке дозволе прилаже се налаз овлаштене здравствене установе о психичкој и физичкој способности возача.

"Што се тиче стицања права управљања возилом Б категорије први пут, захтјев је да се изда тзв. пробна возачка у трајању од двије године. Уколико возач у те двије године испуни услове може добити возачку дозволу с трајањем од 10 година. У супротном, треба поново да полаже испит за возача", кажу из Министарства.

Истичу да је сљедећи корак да се унутар Радне групе постигне договор у вези с предложеним измјенама, те да се размотре и други приједлози надлежних органа за унапређење законодавног оквира у области безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а што ће, тврде, довести до смањења штетних посљедица друмског саобраћаја.

(Независне)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Марас

22.08.2020 06:08

Мислим да је то дуг период, једно 2 мјесеца и цак другу кад извадис не треба да вази висе од 6 мјесеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукац

22.08.2020 06:26

А онда они који имају ограницење на 5 година ( провјера вида) су дискриминисани у односу на друге којима је рок важења 10 година.

Name

Приједлог

22.08.2020 06:29

Која пљачка, грозота!

Name

Малеена

22.08.2020 08:51

Јос мало це изаци закон коме изадје возацка мораце поново и полагати.. Вјерујте неби ме изненадило

Name

Огорцена

22.08.2020 06:15

НЕКО САМО СМИСЉА КАКО ДА ОД НАРОДА УЗМЕ НОВАЦ НИЗАСТО ИОНАКО ЈЕ ВОЗАЦКИ ПРЕСКУП И ВАДЗЕЊЕ ПАПИРА ЈОС И ТА ГЛУПОСТ ДА ми је знати какав сзруцњак то предлози имал игдје у свијету таква глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

22.08.2020 13:34

Има у швајцарској прва вожачка у року три године морате урадит 2 курса који коштају измедју 800 до 1000 фр ако то неурадите те курсеве морате поново полагат вожачки,ако урадите возачку добивате за стално.

Name

Скола

22.08.2020 06:18

Па то је скола, јел мозе неко да ограници кад заврсис сколу одредит да Диплома вази 2 или 10 година ко је то? У Њемацкој се нп. издаје неограницено. Рестрикције ако требају праве се на друге нацине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре скола

22.08.2020 06:25

Није тачно да се у њемачкој издаје трајно, издаје се на 15 година.

Name

Ратко

22.08.2020 07:38

Нисам сигуран како је у Немацкој, али у Свајцарској је трајна, таква је и моја.

Name

Рере скола

22.08.2020 07:54

Јесте тацно ја имам неограницену дозволу а добио сам је прије 20 година.Незнам сад за ове нове мозда је ограницена.

Name

Ре

22.08.2020 10:13

Скола у Њемачкој имаш идиот тест...да то уведу у БИХ 85 % неби више никад видјело возачку!!

Name

Бобек

22.08.2020 06:25

Што се нису сјетили да након двије године новог возача провјере кроз начињене прекршаје и одлуче да ли ће му се одузети дозвола која би се издавала на 10 година. Ако није стекао услове да задржи дозволу исту одузети и дати му могућност поновног полагања испита. Али код нас се у закон о безбједности у саобраћају све своди на високе новчане казне. То је тако кад се фукара дочепа власти и кроји капу бољима од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwисс

22.08.2020 07:10

Којих 15 година ? Добио сам Њемацку возацку прије 32 године и вази ми док зивим !

Name

Радован

22.08.2020 06:27

Секто докле више гулити свој народ ви знате боље од бивше Југе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

22.08.2020 06:37

Пун ми је куфер више и тога, одоше млади и ово оно. Треба их учити да буду радници, а не клошари. Нек иде омладина, ишли су и у вријеме Југе. 25година привилегије свим инвалидско-борачким категоријама, сад привилегије младим љенчугама, па докле више форсирање. Гдје је ту популација од 40-ак година? Једноставно нестала средња генерација. Жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

22.08.2020 06:44

Зашто прва вриједи само две године? Па зато што у те прве две године ће се морати вакцинисати. И ко не буде имао потврду о вакцинацији тај неће моћи продужити возачку дозволу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2020 10:15

Ти требаш макар 10 вакцина да добијеш..почни са вакцином за рабијес..

Name

Одвратно

22.08.2020 06:48

Ово је понизавајуце за младе људе.Не замисливо, терати људе од двадесет година да доказују да су здрави. Мозда би требало увести редовне психо-тестове за оне, доказано, не способне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУГОКОНТОВ

22.08.2020 06:55

Удри народ по џепу и то ти је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.08.2020 06:59

Није цудо који струцњацу су у комисију тај Радовиц експерт за саобрацају никад веце казне а висе погинулих иста казна поја мобилни и црвено светло а нема разлике за прекорацење брзине у насељу и ван насеља то нигде у свијету нема а његова прица о пресретацима то није пррсретац то је класицно доплер радара уградњен у возило а, ста су урадили на превенцији посебна је прица толико о тим стручњацима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

22.08.2020 08:36

Агенција за безбједност, а нарочито МУП, само ради реда причају о превенцији. Превенција овдје не пије воде, кошта, а резултати се чекају годинама. Репресија је далеко ликвиднија за овако сиромашну и опљачкану државу. Рад полицајца се вреднује само по броју написаних налога, ко те пита за превенцију.

Name

Миркан

22.08.2020 07:12

Треба Радовић и његова измишљена агенција,као и све остале,да оправда своју плату од 5000 км низашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и квислинзи

22.08.2020 07:41

Глупостима никада краја у земљи којом влада похлепна бахата квислинска полтронистицка неука багра. У цему је поента, осим у узимању пара из народног дзепа, ако направис саобрацајни прекрсај одузеце ти се и да је имас на 100 година. Циме се бави багра док све зиво пропада па то је за плакање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.08.2020 07:51

Пљацка пљацка и само пљацка мафија се сири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ко

22.08.2020 07:53

Нек они одузму возачке овим преко 65 што возе и глуви и ћорави.У Рогатици отац једног локалног газде има 80 можда и више година и вози.Кад направи удес иду синови и плаћају његове прекршаје и полиција ништа.Те преко 65 треба провјеравати свако двије године а не омладину.Синови локалних газда који имају по 16 година у Рг возе аута,камионе полиција не смије ни да их заустави а камоли да им напише казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ви писете.

22.08.2020 07:53

Па и до сада по вазецем закону је било тако да поцетник возац б кат има " пробну " дозволу на 2 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сохннyјинс

17.10.2020 21:33

Везе ти с везом немас људино,прве двије се године само рацуна као поцетник а по прослом закону је возацка вриједила 10 година,свака не битно колико година имас итд

Name

Лав

22.08.2020 07:54

Па људи свуд у свијету за почетнике се издаје дозвола на двије године али у свајцарској после двије доживотно без продужења оси ако доктор кућни забрани или да неко ограничење поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

22.08.2020 07:55

Та пробна возачка од 2 године, постоји и у Србији, па смо ми само преписали од прве европске економске силе. Од њих треба све преписати и бићемо Норвешка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

22.08.2020 08:28

Најлошија Држава у Европи је ова. БиХ, Драги Боже Смилуј се Да се УГАСИ Цијела.,са Ентитетом РС ничему не Служи,само Криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.08.2020 08:52

Поздрављам одлуку. Дрзава је у теском стању и морамо да јој помогнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матеј

22.08.2020 09:02

ЗоБСом би требало поострити казне за возаце који возе под забраном,јер велики број их након привременог одузимања ВД и даље вози. Даље,за возаце поцетнике би требало након одузимања ВД изреци и мјеру забране поновног полагања 2-5 година,а ако вози и поред тих забрана онда изреци строзије казне па и потпуну забрану полагања. Такодје би требало поједине прекрсаје подвести под дрив.дјела а не само да је крив.дјело кад додје до повреде или смрти лица у саоб.несреци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.08.2020 11:53

Све је ово лудо, на западу воцака је трајна, вама само требају паре, васем проклетству никад краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

22.08.2020 12:20

Класицна отимацина владајуце мафијашке кастеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

23.08.2020 09:55

Није вам та одлука за похвалу јер ауто школе су и овако скупе, особе од 65 па надаље возе па њих би требало да испитате, постоје људи који праве прекршаје тако да над њима вршите тај закон а не на особама које добро возе и добро ће возити тако да будите једном реални а не да дискриминишете људе који су сада положили и који тек планирају полагати због грешака других или у супротном може бити да не будете имали кандидата па се ауто школе затворе што вјерујем да вам није циљ тако да ако не можете осмислити нешто боље онда ни не требате одмагати људима како смо свеједно сиромашна држава.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витск

23.08.2020 13:46

Само отимање пара Од народа!????

ОДГОВОРИТЕ