Djeca u Srpskoj vraćaju se u školske klupe

Vlada Srpske donijela je odluku da se đaci vrate u školske klupe 1.septembra. Međutim, nova školska godina biće drugačija od svih prethodnih. Časovi i u osnovnim i srednjim školama će biti skraćeni, a učenici će biti podijeljeni u dvije grupe, odnosno maksimalno 15 učenika u učionici. 

Republika Srpska 21.08.2020 | 15:11
Djeca u Srpskoj vraćaju se u školske klupe

- Osnovne škole spremne su za početak nove školske godine, tvrde iz Aktiva direktora osnovnih škola. Iako će mnogi nastavnici morati da se prilagode novim uslovima, poručuju da će, zarad zdravlja zaposlenih i djece, sve mjere provoditi kako je propisano. 

 „Živu riječ nastavnika, odnosno ,kontakt između nastavnika i učenika ne može ništa zamijeniti. Mi smo u martu imali tako kako smo imali i izvukli smo godinu kako se moglo, djeca moraju krenuti u školu i mislim da je to dobro. Moja procjena je da djeca neće sigurno dobiti koronu u školi, mogu je donijeti u školu. Apelujem na roditelje da povedu računa o mjerama odnosno privatnim skupovima gdje se najčešće ljudi zaraze jer se u posljednje vrijeme ne zna gdje je ko dobio ovu zaraznu bolest“, kaže Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola.

Prema ranijoj odluci resornog ministarstva, školski čas bi trebao početi u 7,30 časova za prvu grupu razreda, a završio bi se oko 10 časova. Nakon toga, nastavnici će opet iste lekcije predavati drugoj polovini odjeljenja.

Pauze između grupa su 15 minuta kako bi se obavila dezinfekcija.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda kažu da su radili ankete među roditeljima o tome kako bi trebalo da  izgleda nastava. 

 „Oko 63 posto roditelja se izjasnilo da je mnogo bolje da nastava bude u učionici pa i da čas traje ovoliko koliko je propisano 20 ili 30 minuta, oko 18 posto je reklo da bi bila dobra kombinovana nastava da jedan dan idu u školu a drugi na daljinu, oko 17 odsto je reklo da bi bilo dobro da to bude samo na daljinu a kod nastavnika preko 80 odsto smatra da bi bilo dobro da nastava bude u učionici“, ističe Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Da bi sve škole, i osnovne i srednje u Republici Srpskoj bile spremne i usklađene za početak nove školske godine, Aktiv direktora srednjih škola će u ponedjeljak  24.avgusta održati sastanak sa profesorima na kojem će donijeti konačnu odluku i detalje kako će organizovati časove. 

BN TV

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Sveti Ilija

21.08.2020 13:40

Zbogom lijepa pameti! Treba da se hiljade djece zaraze. Svaka cast roditeljima i nastavnicima. Zivio eksperiment!

ODGOVORITE
Name

T

21.08.2020 14:08

A ne, djeca trebaju zaglupiti kod kuce i landarati okolo. I treba da idu u skolu, jedino roditelji i mogu donijeti zarazu u skolu. Uostalom, kod djece Bogu hvala nema tezih slucajeva.

Name

Fffg

21.08.2020 14:37

Sveti Ilija, Djeca se ponašaju kao da nema korone. Svaki dan se druže, idu po igralištima, utakmicama, kafićima, o bazenima da ne pričam. Parkovi puni djece. Samo u školu ne treba da idu? Život ide dalje. Ovaj virus će još duho trajati. Ako ne pokušamo da živimo sa tim imaćemo puno više posljedica po mentalno zdravlje. Vi ste vjerovatno za telefon i računar i udri brigu na veselje.

Name

Ne dostupno

21.08.2020 16:30

Samo cete ugroziti decu time sto ih nazad vracate u skolu i bice jos mnogo slucajeva Covid-19,a to sto neki pisu ode im pamet kako su isli online,nije istina onaj ko je ucio ce uciti a onaj ko nije nikad ni nece

Name

Pitam

21.08.2020 17:02

Ne idu svačija djeca na bazen, igralište, kafiće! U ostalom kako dijete može u kafić bez roditeljske pratnje??? Kakvi ste vi to roditelji koji puštate maloletnike u kafanu!!!

Name

Re Sveta Budaletino

21.08.2020 19:45

Cime da se zaraze? Jedino gluposcu iz svoje okoline

Name

RadeLukic

21.08.2020 13:59

Sprdnja od zivota i skole

ODGOVORITE
Name

bl

21.08.2020 14:04

Da li je ikom palo na pamet sta sa djacima putnicima?Da li se isplati voziti poluprazne autobuse?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

21.08.2020 14:07

Zašto novinari nisu otišli da o ovome svemu pitaju direktora prve privatne osnovne škole ,Tropik, u BL? Da vidimo da li se korona tamo uopšte spominje.

ODGOVORITE
Name

Andric

21.08.2020 14:25

A koga su to ispitivali kad su sprovodili anketu.Evo ja sam u svojoj blizoj okolini sproveo anketu,i 90 posto roditelja smatra da djeca normalno treba da idu u skolu kao i prije.Prema tome,ti podaci koje vi iznosite su lazni,a jednog dana ce se saznati kome to i zasto odgovara.Prokletnici...

ODGOVORITE
Name

Re Andric

21.08.2020 19:49

Dijelim tvoje misljenje. Niko ni ne vjeruje u postojanje korone. Djeca se igraju, druze, idu na kupanje itd. Moja djeca sve to rade tj nikada nisu ni prestajala. Vodim ih na mjesta gdje inace mozda ni ne bi, ali zelim kukavicama pokazati da je ovo LAZ! Laz svetskih razmjera!

Name

...

21.08.2020 21:00

Možda je anketa lažna, ali Korona nije lažna. Možda ste lažni vi koji tvrdite da korona ne postoji. I dosadni ste više, idete mi na živce. Djecu šicate po kafićima, a dobro znate da maloljetna djeca ne smiju biti tamo bez pratnje roditelja. Žalosno je koliko je vaša hrabrost nesavjesna!

Name

Re ...

22.08.2020 06:53

I korona je lažna.

Name

Za Re...

22.08.2020 17:02

Lažni ste vi.

Name

Ina

21.08.2020 14:39

Radim u osnovnoj skoli.Nemojte da lazete ovaj narod a ni roditelje.Skole nisu spremne niti imaju sredstava za ovakvu situaciju.Od Ministarstva jos nikada nije stiglo zvanicno uputstvo o realizaciji nastavnog procesa a skola pocinje za deset dana.Da ne pominjem,nastavno osoblje koji su hronicni bolesnici,takodje i djeca.Nemojte vise da izmisljate,jer ce tek ovo da bude cirkus od nastave.Sram da vas bude!

ODGOVORITE
Name

Miso

21.08.2020 16:09

Od cega da placamo mjecene karte nigdje ne radimo troje diece sa isskolovao od drzave nikad nism dobijo ni jednu marku.Pricaju o nekakvom natalitetu a nije samo mjesecna karta gdje su knjige odjeca obuca i ostalo bitno je da djeci politicara nista ne fali.Mi koji smo se borili za ovu drzavu niko nas nizasta ne priznaja po sto im nesto znacila i nasa dijeca.

Name

A nije C

21.08.2020 17:05

Djeca I unuci političara će vjerovatno u privatnu Osnovnu školu, zato njih ne boli glava. Ni sa kim oni nisu pričali, sramota je da lažu i to daju u javnost!!!

Name

Za Inu

21.08.2020 19:14

Sve ste u pravu,samo jos da glave objasne dezinfekciju za 15 minuta!? Eto Vi ste u prosvjeti i znate sa kojim problemima se sada suocavate a ja sam u zdravstvu i zanam da se dezinfekcija ne moze izvrsiti za 15 minuta! Iskreno bojim se kao i Vi ! Prosvjetara ima sa hronicnim oboljenjima,na zalost i djece....sta ce biti sa djecom koja putuju do skole???! Umjesto silnih kruznih tokova,trebalo je obezbjediti posebne,skolske,besplatne autobuse! Ko kaze da djeca ne prenose ovo zlo???? Na zalost niko nije postedjen pa ni djeca! Ali mi smo cudan narod.....mislim da su prosvjetari popustili zbog silnih prozivki zbog plata koje su primali u drugom polugodistu! Ja licno bih platio da moje dijete ne ide u skolu,vjerujte znam zasto to kazem! Ina,Vama ,Vasim kolegama i ucenicima neka dragi Bog pomogne! Sretno

Name

Re

21.08.2020 19:51

Hronicni bolesnici ako se plase neka uzmu bolovanje i ne izlazu se nicemu. Ne, nego bi da sjede kod kuce i primaju platu, a ja da kuci predajem lekcije kao sto sam i radila.

Name

Srbac

21.08.2020 14:50

Djeca se sigurno nece zaraziti u skoli?!!!! Kako hrabra izjava!!! Tako su pricali i za vrtic pa tete zarazise djecu... I

ODGOVORITE
Name

A nije C

21.08.2020 15:02

Koji roditelji su to rekli, ko je razgovarao s roditeljima??? Kao i to da djeca mogu donijeti Koronu, ali ne i dobiti u školi. Kakve su to priče "pretresanja iz praznog u šuplje", bože sačuvaj!!!

ODGOVORITE
Name

Madra

21.08.2020 15:22

Seranicu gdje si Lave?

ODGOVORITE
Name

Luka

21.08.2020 17:40

Definitivno treba da se ide u skolu i to ssmo zbog mentalnog zdravlja djece,da ce nesto nauciti ,nece,ali vaznije je da ostanu ok psihicki.Nadam se da ce skole nabaviti barem sapun da djeca mogu prati ruke jer evo ja sam dvadeset godina radio u skoli i za to vrijeme nisam vidio ni sapuna ni toalet papira .Pojedine profesore i njihovu strucnost bolje da ne komentarisem.Cast izuzetcima ali malo ih je....

ODGOVORITE
Name

Danka

21.08.2020 18:36

Damjanović ispred RPZ tvrdi da je rađena anketa među roditeljima o nastavnom procesu u septembru. Gdje je rađena anketa i na kolikom uzorku? Da li je ijedan roditelj iz Bijeljine bio anketiran? Roditelji vrijeme je da podignemo glas protiv manipulacije nama i našom djecom!

ODGOVORITE
Name

...

21.08.2020 20:46

Malo je takvih roditelja kao što ste vi! Većinu je baš briga, da ih je briga prvo bi se borili da imaju za početak slobodnu i neradnu nedjelju, napuštali bi poslove kojim ih ponižavaju današnji pokvareni poslodavci i provodili bi taj vikend sa svojom djecom, krug porodice. Sve je ovdje srozano, nikakav narod, prokletinje koja se ugledala na političare krvopije koji su svoje porodice zamijenili tuđim ljudima, ku.vama, ku.varima, noćnim izlascima, alkoholom, silikonima, teretanama, što ne može nigdje, može ovdje. U svemu se pretjeruje, ali ne u iskrenosti, istini koja je prirodnija nego nametnuta laž, pretvaranje svakodnevno.

Name

Mladen

21.08.2020 20:53

Tačno, igrom slučaja sam u kontaktu sa mnogo roditelja, ali ne čuh ni od jednog za nekakvu anketu. Ovo su Damjanovićeve izmišljotine, želi samo da pokrije ovakve nesuvisle oduke. Niko iz Zavoda ne reče kako će to nastavnici za 20 minuta obraditi nastavnu jedinicu (za koju je predviđeno 45 minuta), i tako dva puta??? To nikoga tamo valjda ne zanima. Bitno je da se u školama postave jasna obavještenja o tome kako se ruke pravilno peru (ako do sada ne naučismo, i nećemo), a za nastavu koga briga.

Name

Robin Hood

21.08.2020 19:51

Ako će situacija biti kao u Njemačkoj , onda je vrlo diskutabilno ! simptomatično je što je ova naša "ministrica" obrazovanja ..kopija Biserkina i što nestaje dok priča...kao da su svu pamet svijeta pokupile...nekad su takve na lomačama spaljivali i imali su naziv "vještice"..zašto? ...ne znam!...valjda što su se njihove prognoze i vračanja slabo " primala" pa je neko ocjenio da je te ćurke bolje naložiti....

ODGOVORITE
Name

Znaj

21.08.2020 20:53

E sram te bilo! Na stranu sve to da je sistem izgubio vrijednosti, da ih treba skloniti sa političke scene, ali kako takav kreten da budeš i žene koje su nekad palili su uglavnom nedužne stradale okrivljene od raznih pokvarenih duša, muških i ženskih zajedno. Grehota je to što ste pomislili, groznooo, strašnooo i žalosnooo.