Дјеца у Српској враћају се у школске клупе

Влада Српске донијела је одлуку да се ђаци врате у школске клупе 1.септембра. Међутим, нова школска година биће другачија од свих претходних. Часови и у основним и средњим школама ће бити скраћени, а ученици ће бити подијељени у двије групе, односно максимално 15 ученика у учионици. 

Република Српска 21.08.2020 | 15:11
Дјеца у Српској враћају се у школске клупе

- Основне школе спремне су за почетак нове школске године, тврде из Актива директора основних школа. Иако ће многи наставници морати да се прилагоде новим условима, поручују да ће, зарад здравља запослених и дјеце, све мјере проводити како је прописано. 

 „Живу ријеч наставника, односно ,контакт између наставника и ученика не може ништа замијенити. Ми смо у марту имали тако како смо имали и извукли смо годину како се могло, дјеца морају кренути у школу и мислим да је то добро. Моја процјена је да дјеца неће сигурно добити корону у школи, могу је донијети у школу. Апелујем на родитеље да поведу рачуна о мјерама односно приватним скуповима гдје се најчешће људи заразе јер се у посљедње вријеме не зна гдје је ко добио ову заразну болест“, каже Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа.

Према ранијој одлуци ресорног министарства, школски час би требао почети у 7,30 часова за прву групу разреда, а завршио би се око 10 часова. Након тога, наставници ће опет исте лекције предавати другој половини одјељења.

Паузе између група су 15 минута како би се обавила дезинфекција.

Из Републичког педагошког завода кажу да су радили анкете међу родитељима о томе како би требало да  изгледа настава. 

 „Око 63 посто родитеља се изјаснило да је много боље да настава буде у учионици па и да час траје оволико колико је прописано 20 или 30 минута, око 18 посто је рекло да би била добра комбинована настава да један дан иду у школу а други на даљину, око 17 одсто је рекло да би било добро да то буде само на даљину а код наставника преко 80 одсто сматра да би било добро да настава буде у учионици“, истиче Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

Да би све школе, и основне и средње у Републици Српској биле спремне и усклађене за почетак нове школске године, Актив директора средњих школа ће у понедјељак  24.августа одржати састанак са професорима на којем ће донијети коначну одлуку и детаље како ће организовати часове. 

БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Свети Илија

21.08.2020 13:40

Збогом лијепа памети! Треба да се хиљаде дјеце заразе. Свака цаст родитељима и наставницима. Зивио експеримент!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

21.08.2020 14:08

А не, дјеца требају заглупити код куце и ландарати около. И треба да иду у сколу, једино родитељи и могу донијети заразу у сколу. Уосталом, код дјеце Богу хвала нема тезих слуцајева.

Name

Фффг

21.08.2020 14:37

Свети Илија, Дјеца се понашају као да нема короне. Сваки дан се друже, иду по игралиштима, утакмицама, кафићима, о базенима да не причам. Паркови пуни дјеце. Само у школу не треба да иду? Живот иде даље. Овај вирус ће још духо трајати. Ако не покушамо да живимо са тим имаћемо пуно више посљедица по ментално здравље. Ви сте вјероватно за телефон и рачунар и удри бригу на весеље.

Name

Не доступно

21.08.2020 16:30

Само цете угрозити децу тиме сто их назад врацате у сколу и бице јос много слуцајева Цовид-19,а то сто неки пису оде им памет како су исли онлине,није истина онај ко је уцио це уцити а онај ко није никад ни неце

Name

Питам

21.08.2020 17:02

Не иду свачија дјеца на базен, игралиште, кафиће! У осталом како дијете може у кафић без родитељске пратње??? Какви сте ви то родитељи који пуштате малолетнике у кафану!!!

Name

Ре Света Будалетино

21.08.2020 19:45

Циме да се заразе? Једино глупосцу из своје околине

Name

РадеЛукиц

21.08.2020 13:59

Спрдња од зивота и сколе

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

21.08.2020 14:04

Да ли је иком пало на памет ста са дјацима путницима?Да ли се исплати возити полупразне аутобусе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.08.2020 14:07

Зашто новинари нису отишли да о овоме свему питају директора прве приватне основне школе ,Тропик, у БЛ? Да видимо да ли се корона тамо уопште спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

21.08.2020 14:25

А кога су то испитивали кад су спроводили анкету.Ево ја сам у својој близој околини спровео анкету,и 90 посто родитеља сматра да дјеца нормално треба да иду у сколу као и прије.Према томе,ти подаци које ви износите су лазни,а једног дана це се сазнати коме то и засто одговара.Проклетници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Андриц

21.08.2020 19:49

Дијелим твоје мисљење. Нико ни не вјерује у постојање короне. Дјеца се играју, друзе, иду на купање итд. Моја дјеца све то раде тј никада нису ни престајала. Водим их на мјеста гдје инаце мозда ни не би, али зелим кукавицама показати да је ово ЛАЗ! Лаз светских размјера!

Name

...

21.08.2020 21:00

Можда је анкета лажна, али Корона није лажна. Можда сте лажни ви који тврдите да корона не постоји. И досадни сте више, идете ми на живце. Дјецу шицате по кафићима, а добро знате да малољетна дјеца не смију бити тамо без пратње родитеља. Жалосно је колико је ваша храброст несавјесна!

Name

Ре ...

22.08.2020 06:53

И корона је лажна.

Name

За Ре...

22.08.2020 17:02

Лажни сте ви.

Name

Ина

21.08.2020 14:39

Радим у основној сколи.Немојте да лазете овај народ а ни родитеље.Сколе нису спремне нити имају средстава за овакву ситуацију.Од Министарства јос никада није стигло званицно упутство о реализацији наставног процеса а скола поциње за десет дана.Да не помињем,наставно особље који су хроницни болесници,такодје и дјеца.Немојте висе да измисљате,јер це тек ово да буде циркус од наставе.Срам да вас буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

21.08.2020 16:09

Од цега да плацамо мјецене карте нигдје не радимо троје диеце са иссколовао од дрзаве никад нисм добијо ни једну марку.Прицају о некаквом наталитету а није само мјесецна карта гдје су књиге одјеца обуца и остало битно је да дјеци политицара ниста не фали.Ми који смо се борили за ову дрзаву нико нас низаста не признаја по сто им несто знацила и наса дијеца.

Name

А није Ц

21.08.2020 17:05

Дјеца И унуци политичара ће вјероватно у приватну Основну школу, зато њих не боли глава. Ни са ким они нису причали, срамота је да лажу и то дају у јавност!!!

Name

За Ину

21.08.2020 19:14

Све сте у праву,само јос да главе објасне дезинфекцију за 15 минута!? Ето Ви сте у просвјети и знате са којим проблемима се сада суоцавате а ја сам у здравству и занам да се дезинфекција не мозе изврсити за 15 минута! Искрено бојим се као и Ви ! Просвјетара има са хроницним обољењима,на залост и дјеце....ста це бити са дјецом која путују до сколе???! Умјесто силних крузних токова,требало је обезбједити посебне,сколске,бесплатне аутобусе! Ко казе да дјеца не преносе ово зло???? На залост нико није постедјен па ни дјеца! Али ми смо цудан народ.....мислим да су просвјетари попустили због силних прозивки због плата које су примали у другом полугодисту! Ја лицно бих платио да моје дијете не иде у сколу,вјерујте знам засто то казем! Ина,Вама ,Васим колегама и уценицима нека драги Бог помогне! Сретно

Name

Ре

21.08.2020 19:51

Хроницни болесници ако се пласе нека узму боловање и не излазу се ницему. Не, него би да сједе код куце и примају плату, а ја да куци предајем лекције као сто сам и радила.

Name

Србац

21.08.2020 14:50

Дјеца се сигурно неце заразити у сколи?!!!! Како храбра изјава!!! Тако су прицали и за вртиц па тете заразисе дјецу... И

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

21.08.2020 15:02

Који родитељи су то рекли, ко је разговарао с родитељима??? Као и то да дјеца могу донијети Корону, али не и добити у школи. Какве су то приче "претресања из празног у шупље", боже сачувај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадра

21.08.2020 15:22

Сераницу гдје си Лаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

21.08.2020 17:40

Дефинитивно треба да се иде у сколу и то ссмо због менталног здравља дјеце,да це несто науцити ,неце,али вазније је да остану ок психицки.Надам се да це сколе набавити барем сапун да дјеца могу прати руке јер ево ја сам двадесет година радио у сколи и за то вријеме нисам видио ни сапуна ни тоалет папира .Поједине професоре и њихову струцност боље да не коментарисем.Цаст изузетцима али мало их је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

21.08.2020 18:36

Дамјановић испред РПЗ тврди да је рађена анкета међу родитељима о наставном процесу у септембру. Гдје је рађена анкета и на коликом узорку? Да ли је иједан родитељ из Бијељине био анкетиран? Родитељи вријеме је да подигнемо глас против манипулације нама и нашом дјецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.08.2020 20:46

Мало је таквих родитеља као што сте ви! Већину је баш брига, да их је брига прво би се борили да имају за почетак слободну и нерадну недјељу, напуштали би послове којим их понижавају данашњи покварени послодавци и проводили би тај викенд са својом дјецом, круг породице. Све је овдје срозано, никакав народ, проклетиње која се угледала на политичаре крвопије који су своје породице замијенили туђим људима, ку.вама, ку.варима, ноћним изласцима, алкохолом, силиконима, теретанама, што не може нигдје, може овдје. У свему се претјерује, али не у искрености, истини која је природнија него наметнута лаж, претварање свакодневно.

Name

Младен

21.08.2020 20:53

Тачно, игром случаја сам у контакту са много родитеља, али не чух ни од једног за некакву анкету. Ово су Дамјановићеве измишљотине, жели само да покрије овакве несувисле одуке. Нико из Завода не рече како ће то наставници за 20 минута обрадити наставну јединицу (за коју је предвиђено 45 минута), и тако два пута??? То никога тамо ваљда не занима. Битно је да се у школама поставе јасна обавјештења о томе како се руке правилно перу (ако до сада не научисмо, и нећемо), а за наставу кога брига.

Name

Робин Хоод

21.08.2020 19:51

Ако ће ситуација бити као у Њемачкој , онда је врло дискутабилно ! симптоматично је што је ова наша "министрица" образовања ..копија Бисеркина и што нестаје док прича...као да су сву памет свијета покупиле...некад су такве на ломачама спаљивали и имали су назив "вјештице"..зашто? ...не знам!...ваљда што су се њихове прогнозе и врачања слабо " примала" па је неко оцјенио да је те ћурке боље наложити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

21.08.2020 20:53

Е срам те било! На страну све то да је систем изгубио вриједности, да их треба склонити са политичке сцене, али како такав кретен да будеш и жене које су некад палили су углавном недужне страдале окривљене од разних покварених душа, мушких и женских заједно. Грехота је то што сте помислили, грознооо, страшнооо и жалоснооо.