Šefovi diplomatije Izraela i Srbije o jačoj saradnji

Ministar Dačić je zahvalio na principijelnoj i ustrajnoj podršci Izraela očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima kojim je bio izložen.

Srbija 10.08.2020 | 23:00
Šefovi diplomatije Izraela i Srbije o jačoj saradnji

Današnji telefonski razgovor prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije, Ivice Dačića, sa ministrom spoljnih poslova Države Izrael, Gabi Aškenazijem (Gabriel - Gabi Ashkenazi), izraelska strana je ocijenila uspješnim i konstruktivnim.

Kako za BN prenosi počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi, Aleksandar Nikolić, Aškenazi je izrazio posebno zadovoljstvo preduzetim i najavljenim koracima od predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, u nadogradnji izraelsko-srpskih te odnosa sa jevrejskom zajednicom u Srbiji te svijetu uopšte.

Šef izraelske diplomatije je iskoristio priliku i da izloži političko-bezbjednosna kretanja u regionu Bliskog istoka.

Obostrano je naglašena kako sve raznovrsnija, tako i obimnija kooperacija između dvije zemlje čije narode vezuje istorijsko sapatništvo i prijateljstvo u više istorijskih epoha.

Ministar Dačić je zahvalio na principijelnoj i ustrajnoj podršci Izraela očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima kojim je bio izložen.

Zahvalio je na pozivu da posjeti Izrael kada se za to stvore adekvatni uslovi. Ista bi bila prilika za razmjenu mišljenja o temama od zajedničkog interesa, kao i za dogovor o konkretnim planovima za dalje jačanje bilaterale, praćenih još sadržajnijim političkim dijalogom i sveukupnom saradnjom.

Razmijenjene su informacije o mjerama koje Vlade dvije države preduzimaju u borbi protiv pandemije Covid -19, sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milosevic (ali ne Slobodan)

10.08.2020 23:20

Bas, ali bas me znima sta li ovaj novi izraelski ministar misli o 'teritorijalnom integritetu' Bosne i Hercegovine, tj. sta misli o nastojanjima nekih RS politicara da se entitet RS izdvoji iz BH ??. A to je moguce jedino ratom jer bez saglasnosi Hrvata i Bosnjaka koji zive u cijeloj BH, po vazecem ustavu BH, RS se ne moze odvojiti

ODGOVORITE
Name

Re Milosevic

11.08.2020 06:43

A gdje je pisalo u Ustavu FNRJ da se republike ili autonomne pokrajine mogu odcijepiti? U Ustavu BiH nigdje ne piše da se Republika Srpska ne može odcijepiti, a bogami piše da je RS entitet. Takođe, piše da RS i FBiH prave BiH i da su to strane koje kreiraju novu BiH. Inače Dejtonski sporazum je i napravljen kao privremeno rješenje dok se ne riješi pitanje Kosova, kako bi s eeventualno moglo trgovati. Srbija se neće odreći Kosova bez teritorijalne kompenzacije i to zna cijeli svijet. BiH kao država nije vidljiva kod naroda, osim na samoj granici kad vadimo pasoš BiH. I nigdje više. Možda je vidljivija u Brčkom po brojnim zastavama ali nigdje više. I na karju kad se pogledaju sve autonomije u svijetu, sve su težile nezavisnosti. Mada postupak sticanja nezavisnosti može trajati decenijama i stotinama godina. Stalne prozivke Srba od strane muslimana da su krivi i što kiša pada donijeće Srpskoj nezavisnost kad tad.

Name

kiki

11.08.2020 11:54

Pa ima tih autonomija jos koliko hoces na zapadnom balkanu osim srpske i kosova imaju jos najmanje tri koje teze odcjepljivanju.Srbija nije faktor koji bi mogao da pregovara a jos uz to da nesto zahtjeva ili ucjenjuje u tim pregovorima...je nemoguca misija. Srpska je vec kantonizovana na tri djela i to je proces koji je teritorijalno vec odradjen, ceka se politicki dio.Srpska ima BL;BN i Trebinje.Pogledaj kartu i sve ce ti se samo reci.

Name

Aco

11.08.2020 10:37

Vidi mu se na faci da je lopov i prevarant. Zna dodik koga ce za saradnika i sigurno nece nekoga ko je stvarno strucan za svoj posao tj biznis vecih razmjera

ODGOVORITE