Afera "Respiratori": Viber prepiska iz Vlade na vještačenju

Predistražne radnje koje se provode u slučaju afere "Respiratori" traju duže između ostalog zbog nešto sporijeg procesa prikupljanja pojedinih potencijalnih dokaza, kao što je slučaj sa Viber prepiskom osoba iz Vlade FBiH koje su saslušane.

Bosna i Hercegovina 19.05.2020 | 09:20
Afera "Respiratori": Viber prepiska iz Vlade na vještačenju

Klix.ba je 14. maja objavio da su Hasanu Ganibegoviću - šefu kabineta premijera Fadila Novalića i Editi Kalajdžić - sekretarki Vlade Federacije BiH privremeno oduzeti mobiteli u sklopu istrage.

Istažioci se, prema našim saznanjima, u sklopu procesa prikupljanja dokaza obraćaju mobilnim kompanijama i predstavništvima aplikacija za komuniciranje, što može predstavljati pravi problem s kineskim telefonima.

Pođe li se od pretpostavke da je komunikacija brisana i da su dokazi zataškavani, nikada pouzdano ne mogu znati šta će uspjeti dobiti i da li će nešto od onoga što dobiju uopšte poslužiti kao dokaz.

Istražioci se, naprimjer, prilikom prikupljanja potencijalnih dokaza sa aplikacije Viber moraju obraćati Austriji, što je kako saznajemo slučaj i sada.

Saslušavanje svjedoka radi se uporedo sa prikupljanjem dokaza, premda se ni saslušavanje svjedoka ne može raditi bez prikupljenog dovoljnog broja dokaza. Takođe treba istaći da ni glavni akteri cijele priče Fahrudin Solak, privremeno suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, kao ni Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" nisu saslušani.

Po kojim parametrima nema dovoljno dokaza da se oni saslušaju je posebno pitanje, s obzirom na brojne indikativne materijale objavljene u medijima.

Do sada je saslušan veliki broj osoba iz Vlade Federacije BiH i uskoro se očekuje drugi krug saslušavanja. Nadležni tužioci Tužilaštva BiH koji rade na predmetu nabavke 100 respiratora iz Kine još uvijek nisu donijeli naredbu o provođenju istrage, što praktično znači da niko još nije osumnjičen.

Naredba o provođenju istrage, u kojoj mora biti definisano ko su osumnjičeni i za koja krivična djela se sumnjiče, donosi se kada nadležni tužilac ocijeni da postoji dovoljno dokaza za osnove sumnje.

Prikupljanje dokaza, što se uglavnom radi uz saglasnost Suda BiH, započelo je još otkako je objelodanjena afera, a jedan od razloga zašto to može potrajati su dugotrajne procedure koje ne zavise od bh. istražioca. 

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Albert Pajk

19.05.2020 07:57

U Federaciji se bar vode postupci...strajkovi ...opozicija i udara se na vlast! RS cuti ko zalivena na sve lopovluke i lazi...sto ti je nacija i laz?enugma

ODGOVORITE
Name

Djina

19.05.2020 08:11

Alberta,opet kupas gluposti. Šta se to pošteno radi u Federaciji? Ista je to bagra

Name

za Djina

19.05.2020 09:47

Kako se kod nas ništa ne otkopa? Pišeš ti svoje gluposti, koliko smeća se ovdje nagomilalo i nikome ništa. Ti si očito kontaminiran, gotov !!!

Name

Radovan

19.05.2020 14:14

Krade se od 1991 i ko je zasto odgovarao zato ne seri doće vrijeme kad tad

ODGOVORITE
Name

Ovi

20.05.2020 20:21

Iz sda mafije su trebali preko pouzdanog bakirovog covjeka u Auustraliji odraditi preko kosookih ovaj poso...neznaju mladjahno-seljacki kadrovi poso a htjeli bi para...ne radi se to tako ,mene cudi da ovakvim glupim potezima niste vec u zatvorima bar desetak godina...

ODGOVORITE